Oamenii s-au panicat si pun intrebari. INFP, despre cutremur

Oamenii s-au panicat si pun intrebari. INFP, despre cutremur

Cutremurul care s-a produs, luni dupa-amiaza, cu magnitudinea de 5,4 face parte din activitatea seismica normala a zonei Vrancea, unde din doi in doi ani se poate produce un astfel de seism, a declarat, pentru Agerpres, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

„Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 si intensitatea in epicentru de V. El s-a produs la o adancime de 126 de kilometri, fiind 100 de statii introduse in localizare. Acesta s-a resimtit si la Bucuresti, a fost mult mai puternic resimtit in Moldova, la Chisinau. Cutremurul face parte din activitatea seismica normala a zonei Vrancea, unde cel putin o data la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5. Am avut unul mai mare in 2018, de 5,8, unul de 5,4 in 2022. Deocamdata nu exista nicio replica. Daca erau replici, trebuia sa se produca pana acum”, a spus Ionescu.

Aceasta a precizat ca ultima revizuire a magnitudinii seismului la 5,4 a fost aproape de cat a aratat initial sistemul de alertare in primele trei secunde, respectiv 5,5. El a adaugat ca din analizele realizate de specialisti o data pe secol in zona Vrancea se poate produce un cutremur cu o magnitudine mai mare, chiar peste 7.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni, la ora 17:40, in judetul Buzau, zona seismica Vrancea, la adancimea de 126,8 kilometri, in apropierea oraselor: 56 km nord-vest de Buzau, 58 km sud-est de Sfantu-Gheorghe, 59 km est de Brasov, 67 km vest de Focsani, 69 km nord de Ploiesti si 97 km nord-est de Targoviste.

The post Oamenii s-au panicat si pun intrebari. INFP, despre cutremur appeared first on Cotidianul RO.

Comments