Ochii lumii pe Nvidia

Ochii lumii pe Nvidia

Compania americana NVIDIA isi va publica rezultatele trimestriale in aceasta seara. Este de asteptat ca grupul sa inregistreze o crestere de trei ori a veniturilor in al patrulea trimestru, intrucat cererea pentru cipurile sale dedicate aplicatiilor AI ramane puternica.

Nvidia a devenit cea mai tranzactionata actiune de pe bursa americana, detronand Tesla care a ocupat multa vreme acest loc.

&

Analiza XTB Claudiu Cazacu: Companiile de AI vor sume spectaculoase pentru dezvoltarea tehnologiei. Cine castiga si cine pierde din confruntarea titanilor?

Pentru a intelege progresul din segmentul AI, este de ajuns sa privim in urma cu cativa ani si sa observam ca dialogul cu un sistem, abilitatea de a genera imagini si videoclipuri, de a rezuma un text, demonstrand intelegerea sa erau aptitudini abia schitate sau chiar inexistente. Daca urmarim, insa, fluxul zilnic de informatii pe teme legate de inteligenta artificiala, adaptarea naturala la tot ceea ce este nou ne poate face sa pierdem din vedere imaginea de ansamblu, subliniaza Claudiu Cazacu, consultant de strategie in cadrul XTB Romania.

Pentru persoanele-cheie din domeniul tehnologiei, care au acces la capital si resurse umane ample, toata atentia este concentrata pe viitor.

&

,,Aici, anticiparea nevoilor devine esentiala si, desi exista un cvasi-consens despre cresterea exponentiala a importantei AI pentru economie si societate, lumea a fost luata prin surprindere de dimensiunea efortului propus intr-una din variante. Sam Altman, CEO-ul OpenAI, incearca sa obtina atat finantarea, cat si acordul SUA pentru un proiect gigantic", arata Claudiu Cazacu.

&

Potrivit WSJ, Altman ar dori intre 5 si 7 trilioane de dolari pentru a redimensiona industria globala de cipuri. Capitalizarea bursiera actuala a Nvidia este de 1,7 trilioane de dolari, in timp ce TSMC, producatorul din Taiwan care fabrica cipurile de inalta performanta proiectate de Nvidia, are o valoare de piata de 0,55 trilioane de dolari. Amploarea sumelor vehiculate a starnit reactii diverse, de la uimire, pana la neincredere. Este foarte probabil, insa, ca finantarea sa fie gandita in transe, pentru un proiect multi-anual – dar chiar si in ipoteza a 20 de transe anuale sau semianuale, suma de 350 de miliarde de dolari ramane spectaculoasa. Veniturile intregii industrii de cipuri din 2023 sunt de 13 ori mai mici decat pachetul de finantare pe care l-ar solicita CEO-ul OpenAI, puncteaza consultantul de strategie al XTB.

&

Investitorii si-au ascutit simturile pentru a intui castigatorii cursei AI

&

Importanta planului nu tine doar de uriasa amprenta financiara, ci si de nevoia de a strange capital din Orientul Mijlociu. Acordul guvernului SUA va fi necesar pentru a integra aspectul sensibil al deschiderii unora dintre aceste state si catre China. Atat SUA, cat si China par sa fi inteles importanta sectorului in consolidarea statutului global, atat prin puterea de a propulsa economiile, cat si prin capabilitatile din domeniul apararii activabile prin AI.

&

,,Fara cipuri nu poate fi gandita inovatia si, pana la urma, forta strategica. Un asemenea proiect nu poate fi gandit decat in perspectiva indelungata, pe un orizont care ar putea sa depaseasca 10 ani. Cu toate acestea, pietele sunt deja atente si incearca sa intuiasca cine ar fi castigatorii in cursa pe termen foarte lung. Pe de o parte, avem furnizorii de materii prime, de tehnologie utilizata in productia fizica de cipuri si, foarte probabil, firme precum ASML din Olanda, care produce masinile sofisticate utilizate de TSMC in Taiwan; pe de alta parte, avem intreg domeniul energiei. Consumul de energie este deja o sursa de provocari pentru noile centre de date utilizate in AI generativ", subliniaza Claudiu Cazacu.

&

In raport cu estimarile curente, importanta segmentului de centre de procesare si date in consumul total de energie ar putea fi subestimat. Pana la urma, creierul uman ramane un mod extrem de eficient de a procesa informatie din perspectiva consumului de energie, insa aceasta nu va insemna oprirea eforturilor de AI. Scalarea volumului de date si nevoia de a obtine rapid raspunsuri de la AI vor duce la o crestere masiva a nevoii de energie, ceea ce ar putea favoriza in primul rand producatorii de energie regenerabila. Pe de alta parte, cine ar putea avea de suferit? In primul rand, atentia se indreapta spre capul de afis al revolutiei AI: Nvidia. Actiunea a avansat cu 44,2% doar de la inceputul anului si 236% in ultimele 365 de zile, conducand compania la o valoare de piata temporar peste cea a gigantului Amazon. Astazi, sunt intens asteptate rezultatele financiare pentru trimestrul recent incheiat, insa in special prognozele pentru veniturile viitoare.

&

E drept ca un proiect precum cel gandit de Altman nu va prinde contur pentru o buna perioada, dar ar putea afecta disponibilitatea investitorilor (si a speculatorilor din ce in ce mai prezenti, avand in vedere explozia pretului de pe bursa) de a plati un pret foarte ridicat pentru o actiune Nvidia, avand in vedere multiplii de evaluare care includ deja o doza de optimism. Acesta nu este singurul proiect care ameninta Nvidia. Competitori ar putea deveni, de asemenea, si cipuri dezvoltate in-house de alti giganti din tehnologie, AMD sau, proaspat anuntatul sistem al Groq care proceseaza mult mai rapid datele pentru a genera raspunsuri ale modelului AI in conversatii.

&

Pe langa Altman, si fondatorul SoftBank, Masayoshi Son, este in discutii pentru un fond de 100 de miliarde de dolari pentru a lansa proiectul ,,Izanagi". Cadrul de finantare este, de data aceasta, mult mai clar, 30% din bani urmand sa vina de la SoftBank si 70% din Orientul Mijlociu. Intentia declarata este aceea de a dezvolta AGI, inteligenta artificiala generala, pe care Son o vede posibila in cativa ani.

&

,,Competitia intre proiecte va accelera dezvoltarea tehnologiei, generand si mai multa eficienta, dar si viteza de transformare a societatii. Investitorii vor deveni mult mai agili pentru a prelua fluxul rapid de informatii si pentru a intelege cine ar putea fi beneficiarii noilor tendinte. Pentru moment, pozitiile numelor-cheie din ecosistem, Nvidia, TSMC, ASML, nu sunt amenintate, dar investitorii vor incepe, probabil, sa evalueze mai atent valorile de piata curente ale unora dintre acestea, desi trendurile pe termen lung ar putea ramane in atentie", mai arata Claudiu Cazacu.

The post Ochii lumii pe Nvidia appeared first on Cotidianul RO.

Comments