Olanda anunta ca a crescut volumul de GNL rusesc ajuns la portul Rotterdam si cere noi sanctiuni

Olanda anunta ca a crescut volumul de GNL rusesc ajuns la portul Rotterdam si cere noi sanctiuni

Importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia la principalul terminal din portul olandez Rotterdam au crescut in ultimele luni, ceea ce arata nevoia unor noi sanctiuni impotriva Moscovei, a declarat luni guvernul olandez, citat de Reuters.

Noul guvern olandez investit in functie la inceputul lui iulie a precizat ca importurile de GNL rusesc la terminalul GATE din cel mai mare port maritim al Europei au crescut in trimestrul 3 al acestui an, in conditiile in care numarul de nave rusesti care il transporta aici s-a dublat, de la una la doua pe luna.

Sursa citata a declarat ca aceasta crestere ar putea fi un efect al noilor sanctiuni care au intrat in vigoare vara aceasta. Sanctiunile in cauza interzic exporturile de GNL rusesc prin porturile tarilor UE, dar nu si importurile pentru uzul propriu al statelor membre ale blocului comunitar.

Sophie Hermans, ministrul olandez al energiei, a declarat ca acest lucru a dus probabil la schimbarea rutelor comerciale catre terminale cu capacitati suficiente pentru importuri, cum este si cazul celui din Rotterdam. Hermans a facut comentariul intr-o scrisoare adresata parlamentului olandez.

,,Dorim sa taiem responsabil importurile de gaz rusesc si aceasta evolutie este prin urmare ingrijoratoare si indezirabila", a spus ea, subliniind ca ,,o abordare europeana comuna este cruciala".

Olanda vrea sa discute problema gazelor naturale lichefiate din Rusia la urmatoarea intrunire a ministrilor UE

Hermans a precizat ca va discuta situatia si necesitatea unor noi sanctiuni la urmatoarea intrunire a ministrilor pentru energie din UE, ce urmeaza sa aiba loc pe 15 octombrie. Ea a spus ca doreste ca subiectul sa ajunga in cele din urma pe agenda Consiliului Uniunii Europene, cel in masura sa decida asupra unor noi sanctiuni.

Insa orice pachet nou de sanctiuni risca sa se loveasca de opozitia Ungariei, guvernul de la Budapesta declarand in mod repetat ca se opune oricaror restrictii suplimentare asupra energiei din Rusia, tara alaturi de care dezvolta centrala nucleara de la Paks.

Ministrul ungar al externelor Peter Szijjarto a declarat chiar weekendul acesta ca sanctiunile impotriva Rusiei nu functioneaza si a acuzat ca ,,un numar semnificativ de companii si tari europene", nu doar Ungaria, continua sa-si mentina cooperarea economica cu Moscova.

,,Nici noi nu suntem de acord cu sanctiunile, dar, deoarece acestea sunt cuprinse in legislatia europeana, le respectam, desigur", a spus seful diplomatiei ungare, adaugand ca guvernul din care face parte isi exercita de obicei dreptul de veto atunci cand o anumita propunere a UE ar dauna grav intereselor nationale ale tarii sale.

,,Intreaga Europa face afaceri cu rusii, dar sunt multi care neaga acest lucru, noi nu avem nevoie de asta", a continuat el.

Comments