Olandezii de la Damen au dat statul roman in judecata

Olandezii de la Damen au dat statul roman in judecata

Grupul olandez Damen a adus Romania in fata Curtii Internationale de Arbitraj de la Viena, solicitand rezilierea acordului de asociere incheiat in 2018. Prin acest acord, statul roman a devenit actionar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, cu 51% din actiuni, in timp ce Damen a ramas cu 49% din capital si a preluat controlul managementului operational.

Parata in acest proces este compania romaneasca de stat Santierul Naval 2 Mai SA, controlata de Ministerul Economiei, care detine 51% din Damen Shipyards Mangalia. Angajatii santierului Damen de la Mangalia au atras atentia asupra situatiei critice prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului, subliniind riscul iminent de intrerupere temporara a activitatii si problemele financiare majore.

Damen a emis notificari de reziliere a acordului deja in august anul precedent, cerand si despagubiri de peste jumatate de miliard de euro. Motivul invocat a fost modificarea legislatiei locale privind guvernanta corporativa a companiilor de stat, care a eliminat exceptia acordata anterior pentru Damen Shipyards Mangalia.

Cu toate acestea, ministrul Economiei, Radu Oprea, a afirmat ca exista o perioada tranzitorie in lege care permite grupului olandez sa isi exercite prerogativele manageriale conform contractului din 2018.

Pe de alta parte, Santierul Naval Mangalia nu a raportat inca rezultatele financiare pentru anul 2022, iar in cei trei ani de management olandez si actionariat romanesc, compania a inregistrat pierderi semnificative.

Intre timp, Damen continua sa recruteze personal, insa relatia cu autoritatile romane ramane tensionata, grupul olandez asteptand cooperarea din partea Romaniei pentru o implementare eficienta a procedurii de retragere.

Aceasta disputa juridica si manageriala este una deosebit de complexa si are repercusiuni semnificative asupra santierului naval si a comunitatii locale.

Compania olandeza Damen Holding, actionar minoritar al santierului naval de la Mangalia, a anuntat anul trecut, in luna august, ca renunta la administrarea afacerii de la malul marii, invocand diverse blocaje ale statului roman, actionar majoritar.

"Damen Holding B.V. (Damen) este un actor strategic in industria constructiilor navale din Romania, detinand si investind in cele mai mari santiere navale din tara (Galati si Mangalia) si operand cea mai mare companie de proiectare navala din Romania. Totodata, prezenta Damen asigura peste 3.500 de locuri de munca pe plan local, peste 400 de proiecte au fost finalizate in Romania si au fost construite peste 30 de nave de aparare si securitate pentru 14 forte navale si garzi de coasta din intreaga lume, inclusiv pentru tari NATO si UE.

In 2018, Damen a decis sa investeasca in Mangalia si a acceptat sa transfere partii romane 2% din actiunile companiei care opereaza Santierul Mangalia (permitand statului roman sa devina actionar majoritar in aceasta companie, cu 51%), in schimbul primirii si pastrarii controlului operational si managerial al santierului naval. Pe baza acestui parteneriat cu statul roman, Damen a furnizat finantare, know-how, resurse specializate, precum si clienti si contracte in vederea transformarii santierului din Mangalia intr-unul competitiv pe piata europeana. Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanta corporativa a companiilor de stat.

Prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic in baza caruia functiona asocierea dintre statul roman si Damen in ceea ce priveste Santierul Mangalia. Cadrul juridic care se aplica in prezent incalca conditiile oferite, agreate si garantate in favoarea Damen de catre statul roman si structurile sale in 2018, invalidand complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi in santierul din Mangalia.

The post Olandezii de la Damen au dat statul roman in judecata appeared first on Cotidianul RO.

Comments