OMS, blocata in birocratie. Motivul INCREDIBIL pentru care NU a fost adoptat un plan de combatere a...

Statele membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) nu au reusit sa ajunga joi, dupa doi ani de discutii dificile, la un acord international menit sa pregateasca mai bine lumea pentru o viitoare pandemie, negocierile urmand sa fie reluate in aprilie, transmite vineri AFP.

Cele 194 de state reunite in cadrul OMS au decis sa elaboreze un text obligatoriu pentru a evita repetarea greselilor mortale si costisitoare din timpul gestionarii catastrofale a epidemiei de COVID-19, care a dezvaluit in ce masura lumea nu era pregatita sa faca fata unei crize de o asemenea amploare, potrivit AFP.

A noua si ultima runda de negocieri s-a deschis la 18 martie si s-a incheiat joi fara un text final.

"Nu sunteti departe de a ajunge la un acord", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, in timp ce discutiile s-au incheiat la sediul organizatiei de la Geneva.

"Am inca speranta ca veti ajunge acolo", a adaugat el, amintind ca "un acord reprezinta un instrument care salveaza vieti, nu doar o bucata de hartie".

Ghebreyesus a facut apel la state sa se intoarca la lucru pentru a ajunge la un acord final pana la sfarsitul lunii mai.

Discutiile au inceput in februarie 2022, tarile urmarind sa adopte in mod oficial textul la urmatoarea Adunare Mondiala a Sanatatii, care va incepe la 27 mai la Geneva.

Insa, dupa doi ani si dupa ce trauma pandemiei s-a estompat deja, se mentin in continuare puncte semnificative de frictiune, proiectul de acord ramanand plin de formulari provizorii intre paranteze, semnaland posibile alternative, noteaza AFP.

Discutiile sunt cu atat mai dificile cu cat membrii OMS sunt obisnuiti sa ajunga la acorduri prin consens, prin gasirea unor puncte comune, procedura ce dureaza de obicei multi ani.

"Prea detaliat"

Speranta de a se ajunge la un acord nu este insa complet anihilata, iar tarile trebuie sa decida daca isi permit zile suplimentare de negocieri, de la 29 aprilie pana la 10 mai.

Biroul organismului interguvernamental de negociere, care conduce discutiile, va elabora un nou text pana la 18 aprilie si isi propune sa finalizeze discutiile pana la 5 mai.

Proiectul actual a ajuns de la 30 de pagini la aproape 100 de pagini, cu amendamentele propuse. Unii participanti doresc ca biroul sa il reduca la 20 de pagini.

"Este pur si simplu prea lung", a comentat un diplomat occidental, citat de AFP. "Este prea detaliat si prea mare. Este imposibil sa fii de acord pe 30 de pagini cu un asemenea nivel de incertitudine intr-un timp atat de scurt", a adaugat acesta.

Grupurile care lucreaza la proiect au avertizat ca presiunea de a ajunge la un acord ar putea conduce la un text diluat, care nu ar contribui cu nimic la a face lumea mai sigura decat era inainte de pandemia de COVID-19.

"Salvarea aparentelor"

K. M. Gopakumar, cercetator principal in cadrul Third World Network, care participa la discutii, a declarat pentru AFP ca noul text va fi probabil un document mai scurt, care ar putea fi completat ulterior. "Au trecut de la un tratat cu drepturi depline la un document mult mai concis", a declarat el la sediul OMS. "Este vorba in acest moment de un exercitiu de salvare a aparentelor, pentru ca isi doresc in mod absolut ca totul sa se termine pana in mai", a adaugat el.

Subiectele cheie aflate inca in discutie includ accesul la agenti patogeni emergenti, o mai buna prevenire si monitorizare a focarelor, o finantare fiabila si transferul de tehnologie catre tarile mai sarace.

Statele europene doresc investirea unor sume mai mari in preventie, in timp ce tarile africane - lasate in urma in timpul COVID-19 - doresc acces la cunostinte si finantare, dar si la testari, vaccinuri si alte tratamente.

Statele Unite doresc o garantie a transparentei si a partajarii rapide a datelor referitor la orice focar de boala necunoscuta.

Nationalismul si egoismul vaccinal, lipsa echipamentelor de protectie, expunerea si epuizarea lucratorilor sanitari si donatiile de stocuri de seruri aproape expirate din partea tarilor bogate catre cele sarace, sub pretextul solidaritatii, sunt doar cateva dintre numeroasele disfunctionalitati relevate in timpul celei mai recente pandemii.

In opinia specialistilor, China, la randul sau, a intarziat prea mult, in decembrie 2019, furnizarea informatiilor referitoare la COVID-19 si foarte curand a devenit prea tarziu.

In lipsa unui acord, "vom asista la aceleasi inegalitati, aceeasi lipsa de coordonare, aceleasi pierderi evitabile de vieti si mijloace de trai si aceleasi tulburari sociale, economice si politice ca cele observate in timpul COVID-19", a avertizat saptamana aceasta Tedros Adhanom Ghebreyesus.

SURSA

Comments