OMS: Statisticile arata ca scolile nu au fost un factor de supra-raspandire a COVID-19

OMS: Statisticile arata ca scolile nu au fost un factor de supra-raspandire a COVID-19

OMS: Statisticile arata ca scolile nu au fost un factor de supra-raspandire a COVID-19


Scolile nu au fost, in mod general, un factor de supra-raspandire a coronavirusului si doar in cazuri exceptionale au devenit sursa de transmitere a COVID-19, mai ales cand nu au fost respectate masurile de prevenire, potrivit unor studii realizate de-a lungul anului 2020 si coroborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, informeaza Agerpres, care citeaza EFE.


Printre principalele concluzii figureaza si faptul ca scolile au reflectat situatia epidemica a comunitatii din care fac parte si ca, atunci cand transmiterea virusului este scazuta la nivel comunitar, copiii si centrele de invatamant nu au devenit focare de contagiere cu COVID-19.


In schimb, cand numarul cazurilor a crescut in randul populatiei, cum s-a observat in ultimele trei luni in mai multe parti ale lumii, masurile preventive si de protectie din scoli devin indispensabile.


Situatia nu este aceeasi in ce priveste invatamantul primar si cel secundar, cel din urma necesitand masuri preventive intarite, astfel incat adolescentii sa aiba contacte limitate in afara spatiului de invatamant si cel familial.


Potrivit cifrelor OMS, copiii si adolescentii cu varste de sub 18 ani au reprezentat anul trecut, doar 8% din cazurile globale de COVID-19, desi ei reprezinta 29% din populatia mondiala.


Raportul OMS confirma, inca o data, ca acest grup de varsta obisnuieste sa prezinte simptome usoare de COVID sau sunt chiar asimptomatice la infectie, iar probabilitatile ca minorii sa fie spitalizati sau sa aiba un sfarsit tragic sunt foarte mici, comparativ cu adultii.


In 2020, doar 0,2 % dintre decese au corespuns celor cu varste de sub 20 de ani. Potrivit unor studii, numarul contagierilor din scoli a fost mai ridicat in randul personalului de invatamant si al angajatilor, decat cel din randul elevilor.


Cazurile de contagiere intre elevi au fost, de asemenea, sporadice.


Datele stiintifice coroborate sugereaza insa ca personalul din invatamant are un risc mai mare de contagiere decat populatia in general. In schimb, un studiu realizat de Marea Britanie arata ca persoanele care lucreaza in scoli au un risc mai mic de infectare decat angajatii din alte sectoare.


Un alt studiu, realizat in SUA in randul a 57.000 de angajati in domeniul ingrijirii copiilor, releva ca acestia nu au un risc mai mare de a se infecta.


In fata aparitiei noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potential mai contagioase, OMS este de parere ca trebuie facute analize suplimentare pe categorii de gen si varsta si trebuie verificat daca au un impact diferit in ce-i priveste pe copii.


Comments