Omul momentului

Omul momentului

Omul momentului, desigur, este Teodor Melescanu. El a scos cuiul de siguranta al grenadei care este pe cale sa explodeze sub pupitrul de la care Calin Popescu Tariceanu conduce partidul. Care partid, se intreaba noul presedinte al Senatului? Daca vor continua excluderile, zice dl. Melescanu, pana la urma dl. Tariceanu va da afara partidul din partid?

Intr-adevar, uneori politicienilor le iese cate o zicere buna. „Care este proiectul ALDE? Daca membrii n-ar fi de acord, vei da afara partidul din partid?”

Dincolo de metafora, foarte reusita, ramane intrebarea: ce proiect are ALDE? Valabila, de altfel, pentru fiecare partid, mare sau mic.

Pana la desemnarea candidatului la presedintie, ALDE avea un proiect: desemnarea unui candidat comun PSD-ALDE la presedintie. Cum PSD nu l-a acceptat pe Tariceanu, ALDE a ramas fara proiect. A incropit unul: alianta electorala cu Pro Romania pentru alegerile prezidentiale si desemnarea unui candidat independent sustinut de ambele partide.

Nu este acesta un proiect? Desigur ca pare a fi un proiect. Numai ca se pune problema ce au de castigat membrii partidului. Sansele lui Mircea Diaconu sa intre in turul doi sunt minime. Si atunci, si-au facut socotelile cei care au acceptat sa fie nominalizati pentru functiile de ministri, noi ce castigam? Nimic. Asta explica de ce au acceptat propunerile premierului Viorica Dancila.

Confruntat cu revolta care se extinde de la zi la zi, presedintele ALDE are din ce in ce mai putine instrumente pentru restabilirea ordinii in partid. O intreaga organizatie judeteana, la Prahova, il sustine pe unul dintre ministrii desemnati. In mod normal va fi dizolvata intreaga organizatie.

Care vor fi urmarile? Unu: se poate incropi o alta conducere, amatori de functii gasindu-se intotdeauna. Doi: fosta organizatie se tine tare pe pozitie pretinzand ca este adevarata organizatie ALDE. Trei: in cazul in care gruparea Melescanu nu-l poate debarca pe Tariceanu, pun urgent de un nou partid.

Cum vociferari, mai mult sau mai putin asumate public, se aud de peste tot, in toate organizatiile judetene, procesul de destructurare a partidului se poate extinde in toata tara. Mari sau mici, asa dispar partidele de pe scena politica sau se micsoreaza pana nu ramane din ele decat numele.

Ca acum ALDE nu are un proiect poate fi adevarat. Dar nu se poate spune ca nu a avut unul. Care a si reusit. ALDE a mentinut PSD la guvernare dupa spargerea USL. ALDE a facut posibila ramanerea la guvernare a PSD dupa alegerile parlamentare din 2016.

Serviciile pe care ALDE le-a facut PSD-ului sunt infinit mai mari decat cele pe care PSD le-a facut partidului lui Tariceanu.

Dar ignoranta in politica se plateste, uneori prin disparitie. In general partidele mici, cele care inclina balanta in parlament in favoarea unei majoritati, ajung la punctul cand nu mai pot fi recompensate. Indiferent cat pretind, partidelor asociate la guvernare nu li se dau decat firimituri.

Acest lucru il stia prea bine Calin Popescu Tariceanu. El insusi ca premier a oferit PD-ului numai firimituri, in ciuda faptului ca erau la paritate.

Cazul Tariceanu arata si altceva, ca experienta indelungata in politica nu-ti ofera automat solutii de iesire dintr-o criza. Pe de alta parte, experienta are si valente profitabile. Teodor Melescanu, facand recurs la experienta lui politica, a scos cat se poate de mult profit personal. Pe care, iata, este dispus sa-l imparta si cu altii, primii castigatori fiind cei trei colegi din ALDE nominalizati pentru functiile de ministri.

Comments