OMV, obligata sa plateasca TAXA de solidaritate - Legea modificata, aprobata in Parlament - De ce NU...

Este vorba de un amendament prin care se introduc noi activitati la calculul de 75 la suta din cifra de afaceri a companiilor care vor plati taxa de sol. Mai exact se introduce si fabricarea produselor prin prelucrarea petrolului, anunta Realitatea PLUS.

Specialistii sustin ca OMV Petrom va trebui sa-si refaca in acest sens calculele si compania va fi, de aceasta data, nevoita sa plateasca aceasta taxa. In acelasi timp, in ultima perioada reprezentantii companiei au transmis de mai multe ori ca nu vor plati aceasta taxa, transmite Realitatea PLUS.

Amendamentul a fost depus de mai multi parlamentari PNL, PSD si alte partide, insa la votul de miercuri parlamentari iAUR s-au abtinut la vot, desi au protestat in urma cu ceva timp fata de neplata taxei de solidaritate de catre OMV. Presedintele AUR - George Simion a explicat, in exclusivitate pentru Realitatea PLUS, ca parlamentarii AUR s-au abtinut de la vot pentru ca legea nu va trece de Curtea Constitutionala din cauza incalcarii principiului bicameralismului.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care extinde taxa de solidaritate, astfel incat sa oblige si OMV Petrom la plata, dupa ce compania a anuntat anterior ca nu datoreaza aceasta taxa.

Amendamentul depus de grupurile parlamentare PSD, PNL si UDMR si adoptat miercuri de deputati prevede ca sa fie inclus in cifra de afaceri si echivalentul cantitatilor de marfuri extrase sau produse anul trecut, in 2022, si in 2023, dar care nu au fost vandute si cele utilizate ca materie prima sau pentru consum propriu, iar pretul luat in calcul nu va putea fi mai mic decat media cotatiilor internationale de referinta din 2022, respectiv 2023. In acelasi timp, si in cazul vanzarilor catre societati afiliate, parlamentarii au stabilit ca pretul de vanzare luat in considerare nu poate fi mai mic decat media preturilor de vanzare catre persoanele neafiliate. Daca nu au existat vanzari catre societati afiliate, va fi folosita cotatia medie de anul trecut la marfa respectiva de pe bursa internationala de referinta. In cazul vanzarilor catre societati neafiliate, va fi luat in considerare pretul real.

Cei care au depus amendamentul au explicat ca unele companii sunt discriminate doar pentru faptul ca au toata afacerea pe un singur CAEN, in timp ce alte companii (cum e si cazul OMV Petrom) au mai multe activitati pe CAEN-uri multiple. Si astfel, ,,apare ca necesara luarea in considerare, cu titlu de pondere in cifra de afaceri, a unui cuantum al activitatilor ce reflecta situatia reala si obiectiva a acestora in cadrul cifrei de afaceri, ceea ce ar avea rezonanta la determinarea unei cifre de afaceri eligibile pentru impunerea contributiei de solidaritate". Parlamentari iau mai invocat si faptul ca, daca nu este luata in calcul cifra de afaceri reala pe care o obtin companiile din acele sectoare vizate de taxa de solidaritate, atunci apar distorsiuni si si inechitati intre companii.

Proiectul de lege adoptat cu modificar de deputati a aprobat o ordonanta de Guvern (nr. 186/2022) ce impune o contributie de solidaritate de 60% pe ,,profiturile excesive? ale companiilor din industriile de titei, gaze, carbune si rafinare, conform cu un regulament european in acest sens. Aceasta taxa se aplica companiilor care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Comments