OPERA DE ARTA – Vizitatorii unui muzeu se pot usura intr-un vas de WC din aur de 18 karate

OPERA DE ARTA – Vizitatorii unui muzeu se pot usura intr-un vas de WC din aur de 18 karate

foto AP

OPERĂ DE ARTĂ Vizitatorii care trec pragul unei toalete din Muzeul Guggenheim din New York se pot ușura, începând de vineri, într-un vas de WC din aur masiv, informează AFP.

OPERĂ DE ARTĂ Vasul este o operă de artă a artistului italian Maurizio Cattelan, intitulată ”America”.

Muzeul a înlocuit una dintre toaletele obișnuite, din porțelan, cu una echivalentă, la scară reală. Aceasta este din aur de 18 carate, perfect funcțională.

Extravaganta creație se dorește a fi un comentariu social cu privire la disparitățile dintre ”a avea” și ”a nu avea” din lume.

Vasul are o valoare de 38.000 de euro și poate fi folosit pe o durată nedeterminată.

”Cattelan a înlocuit toaleta din această baie cu o replică perfect funcțională, din aur de 18 carate.

A făcut disponibil pentru public un produs extravagant de lux”, se arată pe site-ul muzeului.

Potrivit New Yorker, după ce opera sa de artă a fost instalată, Cattelan a glumit: ”Indiferent ce mănânci, un prânz de două sute de dolari sau un hot dog de doi dolari, rezultatul e același”.

Opera de artă din aur trebuia vernisată la 4 mai. Însă muzeul a întâmpinat dificultăți în privința mulajului vasului, care este o replică fidelă a celui original.

Vasul de WC din aur va fi în permanență supravegheat de un agent care va sta lângă baie. Toaleta va fi curățată la 15 minute.

Lucrarea lui Cattelan a fost comparată cu ”Fântâna” lui Marcel Duchamp, un urinal din porțelan.

Acesta a provocat valuri în lumea artiștilor când artistul a înscris-o la expoziția anuală a Societății Artiștilor Independenți din New York, în 1917. A fost atunci respinsă, însă astăzi este privită drept una dintre operele de artă iconice din secolul XX.

sursa info

Comments