,,Operatia a reusit, pacientul a murit", au spus parlamentarii despre activitatea ASF pe timpul cres...


Comisia Economica si cea de Buget-Finante din Senat au audiat luni, 20 martie, conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Venirea sefului ASF, Nicu Marcu, in Parlament, a avut loc dupa ce vinerea trecuta institutia a anuntat ca a cerut initierea procedurii de faliment in cazul Euroins, liderul pietei de RCA din Romania. Libertatea a publicat o ampla ancheta in ultimele trei luni pe tema pietei de asigurari, a City Insurance si a Euroins.


UPDATE ora 14:10: Audierea conducerii ASF in Parlament s-a incheiat.


UPDATE ora 14.00: Daniel Zamfir (PSD), presedintele Comisiei Economice din Senat, a tras concluzia discutiilor care au durat doua ore.


,,Trebuie sa calmam piata, trebuie sa va intensificati componenta de supraveghere si verificare. Voi propune colegilor sa ne informati lunar cu stadiul platilor FGA catre cei care trebuie sa primeasca despagubiri", a spus el.


UPDATE ora 13.50: Presedintele Comisiei de buget-finante, Nicolae Neagu: ,,Avem un pret pe care il blocam la luna martie 2022, e o piata libera. Se plafoneaza la pretul pietei sau la cel de referinta? Explicati. De ce Hotarare de Guvern, e lucrata cu Consiliul Concurentei, sa nu intram in procedura de infringement? Ati mai incercat asta in piata pe perioada pandemiei".


Seful ASF a raspuns ca proiectul de HG este inaintat la Ministerul de Finante, ca a discutat cu Consiliul Concurentei si ,,singura posibilitate este HG, sa evite infringement".


,,Era o solutie cu companie de stat, dar cat sunt mai mai multe companii si aborbtia politelor RCA e mai usoara. E o perioada limitata la sase luni. Seismul iesirii din piata a Euroins sa nu se simta. ASF face doar serviciul de selectie unei companii noi de stat, auditul e facut de o companie din Big Four", a adaugat Nicu Marcu.


UPDATE ora 13.45: Discutiile continua intre parlamentari.


Daniel Zamfir, presedintele Comisiei Economice din Senat: ,,Ati zis ca dupa reasigurarea din februarie Euroins a instrainat 300 de milioane de euro".


Senatorul Florin Citu: ,,Cine cumpara acum RCA, sa astepte ca se va ieftini cu 30% pretul".


Valentin Ionescu, directorul directiei de Supraveghere din ASF: ,,Asta nu inseamna ca toata lumea va beneficia de aceleasi preturi".


Seful ASF, Nicu Marcu: ,,Nu putem sa le impunem cu ce pret sa vanda".


UPDATE ora 13.40: Florin Citu a luat cuvantul: ,,Solutia pe care o propuneti poate duce la iesiri de pe piata. Exista riscul sa iasa cineva? Preturile vor exploda dupa sase luni daca cineva iese din piata. Ce simulari aveti?".


Nicu Marcu, seful ASF, i-a raspuns: ,,Credeti ca tinem de mandat? In Romania, numai in comparatie cu Polonia care are 35 de companii, sunt 7 companii. Noi, de 2 ani, la toate autorizatiile cu care colaboram, spunem trimiteti companii din strainatate care vor sa lucreze in Romania. Noi ne facem treaba".


El a precizat ca ,,intr-o economie normala, daca aveam 35 de companii, nu era o problema sa intervenim in piata".


,,Am avut discutii cu majoritatea companiilor si majoritatea au spus ca incercm sa trecem hopul acesta. Am avut discutii cu marea majoritate a companiilor, am creat facilitati pentru a nu fi afectate foarte mult prin tarifele pe care le vor practica", a adaugat el.



Audierea lui Nicu Marcu in Senat. Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Audierea lui Nicu Marcu in Senat. Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Audierea lui Nicu Marcu in Senat. Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Audierea lui Nicu Marcu in Senat. Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Audierea lui Nicu Marcu in Senat. Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea


UPDATE ora 13.35: Dan Ivan, senator USR: ,,Se stie ca City au folosit din 2017 extrase de cont false pentru a-si dovedi solvabilitatea. Dumneavoastra ati aflat tarziu, sau ati reactionat doar prin 2021, in prima parte a anului, dar i-ati lasat sa vanda polite pana la sfarsitul lui septembrie 2021. De ce?".


UPDATE ora 13.30: Senatorul AUR, Claudiu Tarziu, a spus ca ,,sunt patru falimente pe care le platesc romanii, nu statul, sunt banii nostri" si a intrebat retoric daca nu ar fi mai bine ca sefii ASF sa demisioneze.


,,La cauze ati fost foarte confuzi: ori e legea noastra, ori e legea europeana, ori e nepriceperea dumneavoastra. Ce ati dat drept solutii sunt de fapt paleative, nu solutii. Dumneavoastra considerati ca aveti o utilitate ca institutie? Credeti ca in calitate de sefi ai institutiei v-ati facut cu adevarat datoria? Nu va imputati nimic la capitolul responsabilitate? Nu credeti ca pana la o decizie a Parlamentului sau finalul mandatului ar fi fost mai frumos, mai bine, mai util sa va dati demisia? Sigur, e retoric, pentru ca pe banii pe care stati e cam complicat sa faceti acest gest", a spus Tarziu.


,,In concluzie: care e cauza, cum poate sa fie rezolvata, sunteti capabili sa o rezolvati dumneavoastra? Si daca nu, plecati acasa?", a adaugat el.


Seful ASF, Nicu Marcu, i-a raspuns: ,,Cauza este ca majoritatea acestor companii au fraudat. Utilitatea este ca noi i-am depistat. Aceste companii stateau cu dosare sub masa pe care nu le inregistrau, nu si-au inregistrat dosarele din instanta".


Potrivit sefului ASF, a fost operationalizat un sistem informatic prin care toate companiile de asigurari isi pot introduce toate datele, de la emiterea politelor si pana la despagubiri, ,,lucru care pana acum nu s-a putut verifica".


,,Noi gaseam ori dosare ascunse, ori sisteme informatice in care dadeau un click si spuneau ca nu mai merge sistemul informatic. Pentru ca Parlamentul a aprobat o modificare a legii, am putut sa intram la ei si, daca nu ne-au dat documente, le-am facut plangeri penale. Pentru ca nu puteam intra in sistemul informatic. Acum, solutia principala este ca vom putea avea toate informatiile in timp real. Daca nu avem informatiile in timp real, niciodata nu se va intampla nimic. Solutia e sa avem toate datele in timp real", a adaugat Nicu Marcu.


UPDATE ora 13.25: Cristian Rosu, vicepresedinte ASF, a spus ca astazi, in rezerva la Euroins, sunt 55.000 de dosare, ,,care toate vor fi preluate, dar circa 50.000 vor ajunge la plata". ,,Toate politele raman in vigoare pana la deschiderea procedurii definitive de faliment, plus 90 de zile. Va fi nevoie de circa 250 de milioane de euro", a adaugat el.


Presedintele Comisiei de buget-finante, Nicolae Neagu, a afirmat ca ,,problema nu e numai de bani, ci si de rabdarea asiguratului".


UPDATE ora 13.20: Andrei Busuioc, senator AUR a remarcat ca ,,avem patru falimente in ultimii 10 ani, Carpatica, Astra, City si Euroins".


,,Ce fac societatile de asigurare, de fapt? Nu raporteaza la ASF valorile. Aici este problema, pentru ca ASF trebuie sa inaspreasca conditiile de autorizare a unei societati, sa nu mai dea voie la orice societate de asigurare sa vanda RCA. Si apoi, controalele pe rezerve de dauna sa nu fie doar scriptic, ci efectuate in teren. Aici aveti o vina, sa stiti, si va atrag atentia ca este al patrulea faliment. Cine o sa sufere cel mai mult? Pagubitii. Intrebare. Cate dosare s-au finalizat de la falimentul Astra, Carpatica si City?", spus senatorul AUR.


,,Vreau sa intreb conducerea ASF daca la momentul actual mai sunt dosare pe rol, nesolutionate si neachitate, pentru pagubitii de la Astra, Carpatica si City. Ca urmatorii vor fi Euroins", a adaugat el.


UPDATE ora 13.10: Senatoarea USR, Silvia Dinica, a cerut masuri concrete: ,,Pare ca sunteti super-eroi care ati preluat conducerea, dar as vrea sa vad mai multe informatii decat raportul privind controalele, as vrea sa vad si alte masuri. Discutia se duce in zona periculoasa, nu avem legislatie si Parlamentul e de vina. Ati propus doar masuri generale, nimic concret. Pasati mingea catre noi, spunand ca nu aveti legislatie".


UPDATE ora 13.05: Cristian Rosu, vicepresedinte ASF, responsabil de sectorul asigurarilor, a spus ca ,,era o frauda premeditata" si ca ,,vom veni cu un proiect nou de lege, mai este foarte putin, pentru a fi completat si il vom trimite Ministerului Finantelor".


Presedintele Comisiei de buget-finante, Nicolae Neagu, a afirmat si el ca ,,statul a venit cu obligatia de a avea RCA, asa ca trebuie sa vedem daca e suportabil".


UPDATE ora 13.00: Anca Dragu, de la USR, a luat cuvantul: ,,Ca sa trag o concluzie simpla, operatia a fost un succes, pacientul a murit".


La fel ca Florin Citu, si Anca Dragu s-a intrebat de unde stia Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor si al treilea om in stat, ca urmeaza falimentul Euroins.


,,Considerati ca ASF e o institutie independenta atat timp cat presedintele PSD face declaratii publice despre falimentul unei companii ce urmeaza sa se intample? Considerati ca acest principiu al independentei se mai aplica in cazul institutiei pe care o conduceti?", a spus Dragu.


Seful ASF, Nicu Marcu, i-a raspuns: ,,Nu vreau sa comentez declaratiile oamenilor politici. De cand sunt in aceasta institutie, nu a fost nicio interventie din afara institutiei si institutia a functionat independent. Istoricul acestor companii pe buzele populatiei erau sa nu te loveasca cineva de la City sau Euroins".


UPDATE ora 12.55: Narcis Mircescu, senator USR, a intrebat conducerea ASF de ce in Romania functionam pe legislatie europeana, dar avem patru falimente majore in ultimii ani, iar pe alte piete nu se intampla asa ceva.


,,De ce ASF si-a secretizat veniturile si daca e considerati ca e normal asa ceva?", a adaugat senatorul USR.


ASF sustine ca in Marea Britanie exista 200 de firme pe piata politelor RCA, in timp ce in Romania au functionat doar 8 firme, iar insolventa uneia are efecte mari in piata.


UPDATE ora 13.00: Presedintele ASF, Nicu Marcu, a spus ca atat timp cat businessul unei companii e numai din RCA, ea nu va supravietui. El a precizat ca in Romania companiile care au falimentat aveau 90% din RCA si practicau preturi extrem de mici, iar ASF nu poate interveni pe tarife.


UPDATE 12.45: Cristian Rosu, vicepresedinte ASF, responsabil de sectorul asigurarilor, a spus ca au fost facute simulari cu companiile de asigurari, ,,vom veni si cu mici compensari, o marja de 7-8%" si ca ,,anulam contributia pe care asiguratorii o plateau catre autoritate".


,,Exista un proiect de lege prin care contributia catre Fondul de Garantare nu va mai fi o cota fixa, ci un credit pe care si-l vor recupera", a adaugat el.


UPDATE ora 12.35: Florin Citu a cerut cuvantul si a intrebat reprezentantii ASF de ce propun plafonarea la nivelul anului trecut in conditiile in care preturile cresc in economie si riscul la fel.


,,Ati trimis catre Comisie o solutie care din punctul dumneavoastra de vedere presupune stabilizarea pietei prin plafonarea tarifelor. Mai rau. Deci propuneti astazi unor companii sanatoase sa suporte costurile unui faliment. Este vorba despre a merge in urma", a spus Citu.


,,Dumneavoastra spuneti ca mergem la tarifele de anul trecut si asta e solutia. As vrea sa imi explicati de ce nu credeti ca aceasta solutie nu va duce la faliment sau la pierderi enorme pentru alte companii", a adaugat el.


Fostul premier a remarcat apoi ceea ce a numit ,,o coincidenta bizara", anume ca presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a stiut ca urmeaza falimentul Euroins.


Nu pot sa nu constat o coincidenta bizara, ca la o saptamana-doua dupa ce al treilea om in stat (n.red. - Marcel Ciolacu) anunta falimentul Euroins, acest faliment sa se intample


Florin Citu, la audierea sefului ASF:

UPDATE ora 12.30: Daniel Zamfir, presedintele Comisiei Economice din Senat, l-a intrebat pe seful ASF de ce a ridicat abia acum licenta Euroins si nu in 2020, dupa auditul european.


,,Ati depus plangeri penale, ati constatat ca cei de la conducerea Euroins au constatat fapte penale. De ce i-ati mai lasat in aceasta perioada sa incaseze 2 milioane de euro pe zi? De ce ati mai lasat ca aceasta companie sa incaseze bani, 500 de milioane de euro, din septembrie pana astazi, si suntem in situatia in care suntem?", a spus Zamfir.


UPDATE ora 12.15: Presedintele ASF, Nicu Marcu, a luat cuvantul pentru prima data: ,,Ma intorc in urma cu doi ani si jumatate, cand am preluat acest mandat la ASF, cand lucrurile erau mai expansive decat acum, in sensul ca aceste doua companii, City Insurance si Euroins, aveau o cota de piata de aproape 80%. In niciun stat nu exista ca doua companii sa aiba o cota de piata atat de mare, de 80%".



Nicu Marcu, seful ASF, in timpul audierilor

Nicu Marcu, seful ASF, in timpul audierilor

Nicu Marcu, seful ASF, in timpul audierilor

Nicu Marcu, seful ASF, in timpul audierilor


Si a continuat: ,,Au practicat tarife foarte mici, nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras vazand tactica acestor doua companii. Imediat dupa venirea mea la ASF, am dispus doua analize complexe pe ultimii 5 ani pentru aceste doua companii. Am inceput o supraveghere foarte intensa".


Nicu Marcu a mentionat ca, apoi, conducerea companiei Euroins a fost sanctionata si destituita, acest lucru avand loc ,,la doua-trei luni dupa ce am venit".


Concluzia a fost ca City ,,avea practici incorecte, frauduloase, lucru care ne-a tinut pe loc extrem de mult. Daca puteam verifica conturile din insulele Cayman sau conturile false din Elvetia, daca aveam informatiile in termen rezonabil, puteam lua deciziile mai rapid". Nicu Marcu a precizat ca ,,absolut tot s-a trimis la Parchet". ,,Daca cineva va considera ca cineva nu si-a facut treaba in cadrul acestei supravegheri, sigur va fi tras la raspundere", a adaugat seful ASF.


In cazul Euroins, lucrurile au stat total diferit. A fost dispus un audit independent impreuna cu autoritatea europeana, iar in urma auditului s-au gasit extrem de multe deficiente, care ne-au determinat sa le impunem masuri pe care sa le duca la indeplinire.


Nicu Marcu, seful ASF:

Nicu Marcu, seful ASF, in timpul audierilor

Nicu Marcu, seful ASF, in timpul audierilor

Nicu Marcu, seful ASF, in timpul audierilor

Nicu Marcu, seful ASF, in timpul audierilor


,,Vazand ca colaborarea cu aceasta companie a fost extrem de dificila, pentru ca nu furnizau documente, nu furnizau informatii, s-au dispus controale inopinate aproape lunar. Au fost amendate persoane juridice si persoane fizice, a fost destituita conducerea companiei si au fost date amenzi istorice, au luat 16 milioane", a mai spus el.


UPDATE ora 12.06: Sedinta comisiilor reunite de buget si economica din Senat, in care este audiata toata conducerea ASF, a inceput.


Daniel Zamfir (PSD), presedintele Comisiei Economice din Senat, a declarat la inceputul sedintei ca situatia din piata asigurarilor este una deosebita, fiind al doilea faliment in doi ani, iar politele RCA au crescut cu peste 250%: ,,Situatia nu e deloc placuta, constatam ca fondul de garantare, in urma declaratiilor vazute, FGA nu are fonduri suficiente pentru a acoperi aceasta paguba. Sunt intarzieri la plata despagubirilor dupa City Insurance. Care e solutia pentru ca situatia sa nu degenereze?".


Presedintele Comisiei de buget-finante, Nicolae Neagu, a cerut conducerii ASF sa prezinte solutiile pentru piata politelor RCA. ,,Tarifele de referinta pe care le-ati publicat pe 7 martie au ridicat probleme mari in piata, fiecare si-a facut niste calcule si pare ca aceste tarife sunt extrem, extrem de mari", a spus Neagu.


El a adaugat ca trebuie reglementat rolul boardului ASF si cel al presedintelui ASF. ,,Pare ca sunteti doar un ordonator de credite si nu puteti interveni ori de cate ori este nevoi", a fost opinia senatorului Neagu.



UPDATE ora 12.00: Membrii AUR din comisie au venit cu pancarte de protest impotriva conducerii ASF in sala unde seful ASF va da explicatii. George Simion are o pancarta pe care scrie ,,Atentie, institutie inutila".









UPDATE ora 11.55: Nicu Marcu a ajuns la comisiile reunite de buget si economica din Senat pentru a da explicatii cu privire la tarifele RCA si la insolventa Euroins


,,Invitatia a fost facuta pentru a clarifica problema tarifelor politelor RCA, situatia de la Euroins, problema pietei de asigurari si consumatori, problema FGA (n.r. - Fondul de Garantare a Asiguratilor), plati, indemnizatii, despagubiri, problemele pe care le-au intampinat in controale", a declarat senatorul Nicolae Neagu (PNL), presedintele Comisiei de Buget, pentru Libertatea.


Parlamentarii au avut termen pana vineri sa trimita intrebari catre conducerea ASF. Senatorii au cerut sa fie prezentate, pana luni, mai multe documente care sa prezinte modul in care Autoritatea a actionat in cazul Euroins.


Autoritatea de Supraveghere Financiara raspunde, potrivit legii, in fata Parlamentului pentru activitatea sa. Cu toate acestea, forul legislativ nu a fost informat in mod oficial ca exista probleme pe piata asigurarilor.


ASF a anuntat, vineri, 17 martie, ca a decis sa retraga autorizatia de functionare pentru societatea Euroins Romania, dupa ce a constatat un deficit de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro. Gaura descoperita reprezinta un record pentru piata de asigurari. Totodata, Consiliul Autoritatii a stabilit promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator al societatii.


Decizia ASF de vinerea trecuta vine dupa ce Libertatea a aratat, in zeci de articole, cu documente obtinute de redactie de la organizatiile financiare internationale si cu marturii ale oamenilor din interiorul ASF, dar si din interiorul companiilor de asigurari, situatia din interiorul companiei Euroins. 2,5 milioane de romani sunt asigurati la compania Euroins, ,,care are 400 de milioane de euro lipsa fata de SCR, cerinta de capital de solvabilitate", potrivit unor surse consultate de Libertatea.


Ziarul a prezentat luni o investigatie care arata modul in care Euroins a mutat zeci si zeci de milioane de euro in Bulgaria ,,prin circuite financiare", in timp ce sefii ASF spuneau ,,sa mai facem o analiza"


USR cere demisia sefilor ASF, mandatele expira in toamna


Eventualul faliment al Euroins Romania ar fi al patrulea faliment de pe piata asigurarilor dupa Carpatica, Astra si City Insurance.


USR a depus, vineri, o cerere la Parlament, prin care solicita revocarea presedintelui ASF, dar si a Consiliului ASF, a anuntat Catalin Drula, intr-o conferinta de presa.


PNL si PSD, principalele partide din coalitia majoritara, nu au anuntat vreo decizie in privinta conducerii ASF, daca se mai bucura de sustinere sau nu. Mandatul sefilor ASF expira in toamna lui 2023.


,,In momente de criza, statul trebuie sa intervina. Trebuie sa reparam ce am gresit in decursul acestor 30 de ani. Am vandut toate firmele de asigurari, iar astazi, cand a doua companie intra in insolventa, cautam solutii si cautam in continuare vinovatii. Avem obligatia, au obligatia cei de la CEC, de la EximBank sa creeze parghiile de care au nevoie romanii ca statul roman sa poata interveni eficient pentru romani si pentru companiile romanesti. S-a terminat amatorismul", a declarat Marcel Ciolacu, vineri, la Pitesti.


Liderul PSD a fost cel care, pe 8 martie, a anuntat un ,,posibil faliment" in zona de asigurari, fara a rosti numele Euroins.&


Premierul Ciuca s-a intalnit saptamana trecuta cu seful ASF, Nicu Marcu, si a lansat varianta plafonarii preturilor in zona politelor RCA.


,,Daca va fi nevoie, Guvernul va interveni, in sensul in care sa plafoneze pretul la asigurari. Va pot spune faptul ca nu putem sa intervenim pe o perioada nelimitata. E clar nevoia unui termen foarte bine delimitat in care se poate interveni cu masuri guvernamentale si anume doar cateva luni", a precizat, miercuri, premierul Ciuca.


Doua luni si 60 de episoade. Citeste seria de investigatii City Insurance-ASF-Euroins publicata de Libertatea: cum si de ce ajung romanii sa plateasca RCA-uri tot mai scumpe



Comments