"Operatiunea speciala din Ucraina" a epuizat armata Kremlinului. Moscova taie din exporturile de arm...

CNN a relatat ca un reprezentant al Fortelor Aeriene Indiene a informat o comisie parlamentara ca o livrare importanta de armament din partea Moscovei nu va avea loc din cauza razboiului dus de Rusia impotriva Ucrainei.

Un purtator de cuvant al Ambasadei Ruse din New Delhi a declarat: ,,Nu avem informatii care sa confirme afirmatia".

,,Ne-au informat in scris ca nu pot face livrarea", se arata in raportul camerei inferioare a Parlamentului Indiei. Nu este specificat ce fel de livrare a fost.

Situatia relatiilor cu India poate oferi o buna indicatie a eforturilor considerabile depuse de Moscova pentru a-si respecta obligatiile fata de Teheran. Conform sursei citate, Rusia pare sa onoreze contractele de livrare doar catre tarile cu care are obligatii ca urmare a implicarii in conflictul din Ucraina, Iranul ajutand deja Kremlinul cu mii de drone kamikaze, scrie defenseromania.ro.

Conform Reuters, cea mai semnificativa livrare din ultima perioada catre India a fost sistemul de aparare antiaeriana S-400 Triumph, achizitionat de aceasta in 2018 pentru suma de 5,4 miliarde de dolari.

Pana in prezent, au fost livrate trei astfel de sisteme de aparare antiaeriana, iar inca doua se asteapta sa fie livrate in perioada urmatoare. In plus, Fortele Aeriene Indiene depind de piesele de schimb de provenienta rusa pentru avioanele Su-30MKI si MiG-29.

India continua sa depinda de aprovizionarea cu armament din partea Rusiei, in contextul tensiunilor existente de-a lungul granitei sale cu China, in zona Himalayei, scrie CNN.

Conform raportului SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) publicat in martie, Federatia Rusa continua sa fie principalul furnizor de armament pentru India, chiar daca importurile din industria de aparare au scazut de la 62% la 45% in perioada 2017-2022.

In septembrie 2022, un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA a declarat reporterilor ca Washingtonul poarta discutii cu India in legatura cu dependenta acesteia de armele rusesti. El a subliniat faptul ca Rusia nu mai este considerata un "furnizor de incredere de arme", iar reprezentantii indieni incep sa inteleaga ca colaborarea cu alte piete ar putea aduce beneficii reale.

Bloomberg a raportat in decembrie 2022 ca prim-ministrul indian, Narendra Modi, a decis sa nu organizeze un summit anual cu dictatorul rus, Putin, in 2022, din cauza amenintarilor nucleare ale Rusiei impotriva Ucrainei. Cu toate acestea, India nu a acuzat oficial Rusia de agresiune impotriva Ucrainei si a continuat sa isi creasca achizitiile de petrol rusesc in ultimul an.

Comments