Optiunile pe care le are Zelenski arata si mai rau: nicio cale de iesire dintr-un razboi care merge...

Zelenski a declarat ca Ucraina nu va accepta nimic mai putin decat recuperarea intregului sau teritoriu, inclusiv a teritoriilor pe care Rusia le controleaza din 2014. Dar, avand in vedere ca liniile de lupta s-au schimbat putin in ultimul an, recucerirea militara a zonelor din estul si sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupa acum - aproximativ 20% din tara - pare din ce in ce mai putin probabila, scrie news.ro.

Negocierea cu liderul rus Vladimir Putin pentru a pune capat razboiului - lucru pe care Zelenski l-a respins cat timp trupele rusesti raman pe teritoriul ucrainean - este toxica din punct de vedere politic. Opinia publica ucraineana se opune enorm de mult renuntarii la teritorii, iar Putin nu s-a aratat dispus sa accepte nimic in afara de capitularea Ucrainei in fata cererilor sale.

Statu quo-ul este ingrozitor, in conditiile in care lupta se afla acum intr-un impas, iar ucrainenii mor zilnic pe campul de lupta. Dar o incetare a focului este, de asemenea, un esec, spun ucrainenii, pentru ca le-ar da rusilor doar timp sa-si refaca fortele.

Oficialii ucraineni si occidentali considera ca Zelenski se afla, in buna masura, intr-o situatie de blocaj. Ajutorul din partea Statelor Unite, cel mai important sustinator militar al Ucrainei, este blocat de luni de zile de republicanii din Congres. Avioanele de lupta moderne aprobate anterior - F-16, fabricate in SUA - sunt asteptate sa intre in lupta mai tarziu in acest an - dar in cantitate limitata, ceea ce inseamna ca nu vor schimba situatia. tarile NATO dau dovada in continuare de retinere in ceea ce priveste asistenta lor, fapt evidentiat de recenta agitatie dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca statele europene nu ar trebui sa excluda trimiterea de trupe, noteaza WAPO.

ZELENSKI, INTR-O SITUAtIE FARA IESIRE

"Cum va iesi Zelenski din aceasta situatie? Habar nu am", a declarat un deputat ucrainean care, la fel ca alti oficiali si diplomati intervievati de cotidianul american, a vorbit sub protectia anonimatului. "Si, bineinteles, ma ingrijoreaza", adauga deputatul.

Cel mai dificil pentru Zelenski va fi gestionarea asteptarilor propriei sale tari. Sprijinul pentru el in randul ucrainenilor ramane ridicat, dar dupa doi ani de razboi si pierderi abrupte, "solidaritatea se destrama", a declarat un diplomat occidental de la Kiev.

Timofi Milovanov, profesor la Scoala de Economie din Kiev si fost ministru, a declarat ca razboiul ar putea sa se prelungeasca multi ani. "Este un gand neplacut, dar cand unii spun ca ar putea dura zeci de ani, nimeni nu contesta acest lucru", a declarat Milovanov. Acesta ar fi trebuit sa fie un an electoral pentru Zelenski, dar Constitutia Ucrainei interzice alegerile in timpul legii martiale, iar unii oficiali de aici se tem ca Rusia va incerca sa il prezinte pe Zelenski ca pe un conducator ilegitim odata ce acesta va avea un mandat mai lung decat mandatul sau ales de cinci ani.

Zelenski va trebui, de asemenea, sa isi respecte propria promisiune - pe care o reafirma in mod regulat - de a readuce Ucraina la granitele sale din 1991, inclusiv Crimeea, peninsula ucraineana pe care Rusia a invadat-o ilegal si a revendicat-o ca fiind a sa acum 10 ani. "Oamenii inteligenti stiu ca nu este realist", a declarat deputatul ucrainean, adaugand: Liderii politici "trebuie sa ajusteze aceasta retorica la un moment dat"."

KIEVUL SE ASTEAPTA SA RAMANA FARA AJUTOR DIN PARTEA SUA

Pesimismul cu privire la sansele Ucrainei pe campul de lupta a crescut in ultimele luni, pe masura ce fortele rusesti au recastigat initiativa pe campul de lupta, in mare parte din cauza faptului ca ucrainenii duc lipsa de trupe si munitie.

Ucraina se bazeaza pe partenerii sai occidentali pentru arme, dar un pachet de securitate de 60 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite este blocat in Congres de sase luni. Intre timp, guvernul ucrainean se straduieste sa rezolve problema lipsei de personal, in timp ce masurile de mobilizare a mai multor soldati au divizat societatea.

Kievul se pregateste acum pentru posibilitatea ca ajutorul din partea Statelor Unite sa fie taiat. Presedintele Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, a declarat recent ca pachetul ar putea fi supus la vot saptamana viitoare, dar se asteapta ca acesta sa fie supus unor revizuiri, cum ar fi, poate, acordarea banilor sub forma de imprumut, ceea ce s-ar adauga la datoria deja uriasa a Ucrainei.

Chiar daca ajutorul este aprobat in curand, intarzierea a trimis un semnal clar ca asistenta viitoare nu este garantata, mai ales in contextul alegerilor prezidentiale din SUA din acest an. De asemenea, oficialii se tem ca Europa nu are capacitatea de productie pentru a compensa un deficit al SUA, in special in ceea ce priveste munitia de artilerie si de aparare aeriana - cele mai mari nevoi ale Ucrainei.

Comments