Oradea ofera o noua lectie de dezvoltare. Cazul Nufarul 1

Oradea ofera o noua lectie de dezvoltare. Cazul Nufarul 1

Cartierul Nufarul 1 din Oradea, cu o suprafata de circa 25,6 ha, va fi supus unui amplu proces de regenerare urbana, cu fonduri europene de 22 de milioane de euro, urmand sa devina un model de regenerare urbana in Romania, a anuntat joi primarul Florin Birta.

„Tot ce inseamna Nufarul 1 va fi reabilitat, de la spatii verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public si asa mai departe. Aici se desfasoara in acest moment lucrarile de finalizare a implementarii proiectului Nufarul 1 Geotermal, lucrari care se vor incheia pana la finalul lunii mai. Astfel, dupa aprobarea SF-ului, dorim sa dam drumul la licitatie si sa incepem cat mai repede executia lucrarilor. Acest cartier va fi regenerat de la zero si cred ca va deveni un model de regenerare urbana, mai ales ca nu stim ca un cartier dintr-un municipiu sa mai fi trecut printr-un astfel de proces”, a declarat, in conferinta de presa, Florin Birta.

Detaliile realizarii acestui proiect au fost prezentate de primarul si directorul adjunct al Directiei Tehnice din Primaria Oradea, Adina Popa.

Cartierul Nufarul I s-a format pe terenul fostului sat Seleus, localitate suburbana a Oradiei, fiind alipita in 1950, odata cu reorganizarea administrativ-teritoriala a orasului. Primaria Oradea a realizat mai multe proiecte prin care a identificat disfunctionalitatile in zona, acestea fiind: zone verzi afectate de parcarea repetata a autoturismelor, boxe de garaje metalice care dau un aspect urban degradat, obstructionarea traficului pietonal/auto prin parcarea in cadrul profilelor aleilor de circulatie auto si pietonala, zone de trotuare degradate sau zone fara trotuare, probleme pe zona de iluminat public etc.

Numarul total de apartamente in cadrul ansamblului de locuire este in prezent de 5.657, cu 16.971 utilizatori. In momentul de fata, parcarile amenajate sunt in numar de 1.529, ceea ce arata ca in zona exista un deficit de locuri de parcare.

Prin regenerarea zonei, dupa ce toate retelele de termoficare, atat cele primare cat si cele secundare, au fost schimbate, se refunctionaliza spatiul verde din zona rezidentiala, astfel incat acesta sa corespunda nevoilor utilizatorilor, se vor moderniza 10 km de strazi, se vor amenaja 2.664 locuri de parcare la sol, trotuare, dar si piste pentru biciclete in lungime totala de 1,7 km.

Totodata, se va realiza un nou sistem pluvial de colectare si evacuare a apelor meteorice cu descarcare in Paraul Peta, dar si un sistem modern de iluminat corpuri tip LED pentru iluminarea strazilor, parcarilor, aleilor, trotuarelor, pistelor de biciclete si trecerilor de pietoni.

Adina Popa a precizat ca propunerile de amenajare peisagistica vizeaza o suprafata de 10 ha, neincluzand aici suprafata parcului ce va fi amenajat in zona centrala. Vegetatia arboricola va fi diversa, urmand sa fie plantati aproape 2.000 de arbori, din care chiar si pomi fructiferi. Speciile de arbori au fost selectate pe baza urmatoarelor criterii: capacitatea de a se dezvolta in mediul urban, importanta ecologica, valoarea estetica.

Intreaga zona va fi supravegheata video cu 59 de camere, care vor fi montate pe stalpii de iluminat, la locurile de joaca sau de socializare.

Potrivit primarului, 102.000 mp vor fi carosabil, 39.500 mp acces pietonal, 176 mp zona siguranta sensuri giratorii, 4.564 mp piste biciclete, 95.000 mp spatii verzi.

Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici rezultati din studiul de fezabilitate pentru lucrarea de utilitate publica „Regenerare urbana Nufarul 1”, valoarea investitiei fiind de 124.803.496 lei (fara TVA). Dupa licitatii pentru partea de proiectare si executie, se estimeaza ca lucrarile sa inceapa prin septembrie-octombrie, durata lucrarilor fiind de doi ani.

Foto ebihoreanul.ro

The post Oradea ofera o noua lectie de dezvoltare. Cazul Nufarul 1 appeared first on Cotidianul RO.

Comments