Orasul in care infractorii au renuntat la violente si crime pentru a produce un rom premiat

Orasul in care infractorii au renuntat la violente si crime pentru a produce un rom premiat

Orasul in care infractorii au renuntat la violente si crime pentru a produce un rom premiat


Orasul venezuelean Sabaneta, unde s-a nascut fostul lider Hugo Chavez, era unul marcat de crime si jafuri. Situatia a inceput sa se schimbe dupa ce o familie avuta a decis sa lanseze un program de reintegrare sociala, prin care oamenii lucrau la o fabrica de rom. Bautura este acum un produs de export de succes si a castigat mai multe premii in domeniu, relateaza New York Times.


,,Aveam atacuri de panica imediat ce venea noaptea. Nu puteam sa dorm. Simteam ca oricand cineva imi va sparge usa, pentru ca obisnuiau sa intre in casele oamenilor pentru a-i ucide", spune Kerling Coronado, care este casatorita cu unul dintre fostii membri ai bandelor.


Asa arata viata in orasul Sabaneta, in urma cu aproape un deceniu. Acum, orasul este considerat o insula de calm in tara sud-americana care se confrunta de ani cu penurie de alimente si violente.


Schimbarea a aparut dupa ce familia Vollmer a decis sa-si foloseasca averea pentru a investi in comunitate. In loc sa plece din tara, familia Vollmer a creat programul ,,Alcatraz", care desi este renumit dupa celebra inchisoare din care nimeni nu a evadat, a oferit oportunitati unor oameni care nu vedeau alte solutii in afara de acte de violenta.&


In cadrul Alcatraz, infractori puteau sa gaseasca un loc de munca, intr-o fabrica de rom. Pana acum, 216 membri ai bandelor au facut parte din program, iar 70% dintre ei au renuntat ulterior la infractiuni. Ba mai mult, 100 au si fost angajati in compania care produce romul Santa Teresa, care a ajuns sa fie premiat in alte tari.


Luis Oropeza, in varsta de 32 de ani, se numara printre cei care si-au schimbat radical viata. Lider al unei bande, el a comis prima crima la 16 ani si isi folosea locuinta pentru a-i ascunde pe cei pe care ii rapea, de multe ori pentru rascumparare. Acum, casa lui a devenit un birou pentru afacerea de distributie a romului.


,,Cerem atat de multor oameni sa ierte"


,,Vrem sa folosim aceasta oportunitate de afaceri pentru a arata ca este posibila o alta cale", spune, la randul lui, Luis Oropeza.


Oropeza si-a pierdut si el rude din cauza rivalitatii dintre diferite bande. Unul dintre fratii sai a fost impuscat de 200 de ori in fata, iar altul a fost decapitat. ,,Ori ei, ori tu". Asa functionau lucrurile in Sabaneta, isi aminteste si Gregorio Oropeza, un alt frate al lui Luis, si el fost membru al unei bande.


Acum, oamenii lucreaza pentru Vollmer, caruia nu i-a fost mereu usor sa accepte sa lucreze cu infractori. Un prieten de-al sau a fost si el ucis.&


,,Cerem atat de multor oameni sa ierte. Cand a venit randul nostru nu am putut sa spunem <>", spune actualul director al fabricii de rom.


Destramarea bandelor locale a redus semnificativ furturile si amenintarile cu rapirea la adresa proprietarilor si angajatilor companiei, spune Vollmer.&


Dupa ce Alcatraz s-a extins in penitenciarele din toata tara, in 2007, directorii fabricii au reusit sa stabileasca relatii cu sefii interlopi, o modalitate prin care compania a scapat de taxele de protectie cu care se confrunta proprietarii celor mai multe afaceri din Venezuela.


O abordare diferita fata de cea a Guvernului


Dupa ani de eforturi de reeducare, membrii bandelor incearca acum sa se revanseze fata de orasul pe care l-au terorizat candva. Astfel, oamenii lui Oropeza creeaza o companie care va distribui produsele si se vor implica in renovarea unei scoli si a unei biserici.


Scopul programului Alcatraz de a oferi oportunitati financiare si pregatire psihologica pentru criminali contrasteaza puternic cu incercarile alternative ale Guvernului venezuelean de a tolera sau extermina infractorii, constata sursa citata.


O consecinta a acestei abordari a autoritatilor este aceea ca bandele din tara au devenit tot mai mari si mai coordonate, remarca sociologul Veronica Zubillaga, adaugand ca intr-un stat in care se estimeaza ca trei din patru persoane traiesc in saracie extrema, criminalitatea poate fi una dintre putinele optiuni disponibile tinerilor din cartierele sarace.


Un barbat si un baiat merg cu bicicleta pe langa o pictura murala care il infatiseaza pe fostul presedinte venezuelean Hugo Chavez, in orasul sau natal Sabaneta. Foto: Profimedia

Cel mai mare producator de rom din Venezuela


Santa Teresa este acum cel mai mare producator de rom din Venezuela, depasind in acest an vanzarile de dinainte de pandemie. Produsul sau emblematic, un rom denumit 1796, a castigat mai multe premii si este disponibil in barurile high-end din intreaga lume, datorita unui acord de distributie cu gigantul Bacardi.


In anii 2000, cand sute de familii sarace i-au invadat proprietatea cu sprijinul guvernului, Vollmer a oferit o parte din terenul sau pentru o initiativa ce viza constructia de locuinte sociale. Astfel, Santa Teresa a scapat de expropriere, iar omul de afaceri a reusit sa construiasca relatii importante cu guvernul lui Hugo Chavez, care era atunci presedintele tarii.


Un parteneriat putin probabil de anticipat, in conditiile in care Vollmerii sunt descendenti ai eroului independentei Simon Bolivar, simbolul elitelor despre averea carora Chavez spunea ca apartine poporului.


Colaborarea lui Vollmer cu Chavez si apoi cu succesorul sau, Nicolas Maduro, a fost criticata de multi dintre apropiatii lui, care l-au acuzat ca a ajutat un guvern despre care spun ca a distrus democratia si a comis grave incalcari ale drepturilor omului.


In replica, Alberto Vollmer sustine ca este mai usor sa critici din exil decat sa incerci sa creezi schimbari pozitive din Venezuela.


Comments