Organizatiile din energia regenerabila avertizeaza ca noua legislatie va duce la falimentul producat...


Noile prevederi din legislatia privind energia forteaza intrarea in insolventa a unor companii care totalizeaza mii de MW instalati in eolian si solar, avertizeaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) si Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie Regenerabila (PATRES), citate de Agerpres.ro.


Camera Deputatilor a adoptat miercuri legea de adoptare a Ordonantei 119/2022, prin care s-a modificat radical modul de calcul al supraimpozitului pentru producatorii de energie, conform organizatiilor.


Care este problema


Problema reclamata o constituie faptul ca acum nu se mai recunosc costurile cu echilibrarea.


Mai exact, din profitul realizat ar trebui scazute cheltuielile cu energia achizitionata pentru a fi livrata atunci cand vantul nu bate sau nu este soare.


Aceasta energie este necesara producatorilor de energie regenerabila pentru a-si onora contractele.


,,Daca pana acum in formula de calcul erau recunoscute si cheltuielile cu achizitia de energie necesara pentru onorarea contractelor atunci cand sursa de energie nu este disponibila (cand nu bate vantul, cand gradul de insorire este redus), in formula noua adoptata de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decat atat, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar in procent de maximum 5% din valoarea energiei electrice vandute, in conditiile in care standardul in industrie arata dezechilibre inregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% in cazul centralelor solare", sustin reprezentantii producatorilor.


,,Supraimpozitarea pierderii"


,,Formulele de supraimpozitare trebuie sa se aplice pe venitul net realizat in urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achizitia de energie pentru profilare si cheltuielile pentru dezechilibrele inregistrate. Altfel discutam despre supraimpozitarea pierderii", arata acestia.


Camera Deputatilor este for decizional, iar legea va merge acum la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.


Criza energetica, criza de productie


Producatorii de energie regenerabila spun ca actuala criza energetica este data de lipsa de capacitati care sa acopere tot consumul, iar atunci cand este disponibila, energia regenerabila ajuta la ,,calmarea" si reducerea pretului, potrivit producatorilor.


RWEA reprezinta investitori din domeniul eolian cu o capacitate instalata totala de 3.000 MW si investitii totale de 5 miliarde de euro.


PATRES reprezinta investitori din toate sursele regenerabile, respectiv eolian, solar, hidro si biomasa, cu o capacitate totala de 1.800 MW instalati si investitii de 2,7 miliarde de euro.


Romania a inchis mai multe centrale in ultimii ani si si-a asumat inchiderea capacitatilor de productie pe carbune prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).


Populatia si firmele au preturi plafonate si compensate


Guvernul a modificat de mai multe ori legislatia privind energia in Romania in ultimul an.


Populatia si firmele au preturile plafonate si compensate.


De asemenea, Guvernul a instituit un mecanism prin care OPCOM cumpara energie de la producatori cu 450 lei/MWh si o revinde catre furnizorii care au clienti finali la acelasi pret.


Mecanismul excepteaza producatorii de energie regenerabila, cei care produc atat energie, cat si caldura in marile orase, dar si noile investitii.


Comments