Orientul Mijlociu fierbe. Iranul a lansat peste 200 de proiectile, o baza militara a fost atinsa. Re...

Iranul a lansat peste 200 de drone si rachete catre Israel, dintre care "marea majoritate" a fost interceptata fara consecinte grave, doar o baza militara suferind "pagube minore", a anuntat un purtator de cuvant al armatei israeliene in noaptea de sambata spre duminica.

Sunt tensiuni fara precedent chiar la aceasta ora. Liderul suprem al Iranului ameninta - ,,regimul sionist malefic al Israelului va suferi consecinte", a declarat acesta, in urma atacurilor cu drone lansate de Iran impotriva Israelului.

,,Insusi regimul lor care este rau, malefic si eronat a adaugat o alta greseala propriilor erori. A ne ataca consulatul nostru este ca si cum ne-ar ataca pamantul. Acesta este ceea ce este comun in intreaga lume. Regimul rau intentionat a facut o miscare gresita si in acest caz ar trebui pedepsit si va fi pedepsit", a spus Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

In replica, premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca Israelul este pregatit pentru un atac direct din Iran si va raspunde in mod similar. ,,Oricine ne va rani, va fi ranit inapoi", a transmis acesta.

,,Sistemele noastre defensive sunt implementate. Suntem pregatiti pentru orice scenariu atat defensiv, cat si ofensiv. Statul Israel este puternic, publicul este puternic. Apreciem sprijinul acordat de Marea Britanie, Franta si multe alte tari. Am stabilit un principiu clar. Cine ne face rau, noi ii vom face rau. Ne vom apara impotriva oricarei amenintari", a spus Benjamin Netanyahu, prim ministrul Israelului

Alti oficiali israelieni au informat asupra situatiei tensionate:

"Regimul din Iran a lansat o serie masiva de 200 de drone ucigase, rachete balistice si rachete de croaziera", a declarat contraamiralul Daniel Hagari intr-o alocutiune televizata, subliniind ca atacul este inca "in desfasurare".

"O serie de rachete iraniene au cazut pe teritoriul israelian, provocand pagube minore la o baza militara, dar fara a face victime", a adaugat el.

Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, duminica

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenta duminica, la cererea Israelului, la o zi dupa ce Iranul a lansat peste 200 de drone si rachete impotriva statului evreu, ca raspuns la o lovitura impotriva consulatului iranian din Damasc, a anuntat presedintia malteza a Consiliului, relateaza AFP.

"Intentionam sa organizam reuniunea maine la 16:00" (20:00 GMT), a declarat sambata un purtator de cuvant al misiunii diplomatice malteze care detine presedintia Consiliului in aprilie.Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat sambata ca "condamna cu fermitate escaladarea grava" reprezentata de atacul Iranului asupra Israelului si a cerut "incetarea imediata a acestor ostilitati".

"Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladari devastatoare la scara regionala", a spus secretarul general intr-un comunicat, subliniind ca "cere tuturor partilor sa faca dovada de cea mai mare retinere pentru a evita orice actiune care ar putea duce la confruntari militare majore pe mai multe fronturi in Orientul Mijlociu".

Iranul a atacat Israelul cu zeci de drone. Netanyahu s-ar fi ascuns intr-un buncar

Comments