Originea uluitoare a expresiei ,,Colac peste pupaza". Multi romani o folosesc gresit: ce insemana, d...

Cand vorbeste despre un necaz mare venit peste alte griji, romanul foloseste zicala ,,Colac peste pupaza", accentuand astfel ceva care vine sa inrautateasca o situatie deja precara. Cu alte cuvinte, aceasta expresie este folosita pentru a sublinia sau a accentua o situatie deja dificila sau nefavorabila. Dar de unde provine aceasta expresie? Si ce inseamna ea, de fapt?

De unde vine expresia ,,Colac peste pupaza"

Originea expresiei ,,Colac peste pupaza" se afla in traditiile si obiceiurile populare romanesti. In anumite regiuni din Romania, ,,pupaza" se refera la o paine mare in forma de cuib de pasare. Aceasta paine speciala joaca un rol important la nunti.

Desi pupaza se serveste la nunti, romanii au adesea multe griji si responsabilitati in acest moment. Prin urmare, adaugarea unui ,,colac peste pupaza" inseamna introducerea unei complicatii sau a unei probleme intr-un moment deja tensionat sau dificil, asa cum este cazul unui eveniment de nunta.

Ce este, de fapt, "boala lui Calache" si de unde vine expresia folosita aproape zilnic de romani

Un alt aspect interesant este traditia romaneasca de a oferi colac la inmormantari, ceea ce poate sublinia legatura dintre expresia ,,Colac peste pupaza" si evenimentele triste sau tensionate, unde colacul reprezenta un simbol ?al vietii si al ciclului mortii si ?renasterii. Astfel, adaugarea unui colac peste pupaza poate fi vazuta ca o aluzie la inmormantarea unei persoane care a trecut deja prin ciclul vietii si a ajuns la sfarsitul sau. Este posibil ca ideea unui ,,Colac peste pupaza" sa se fi dezvoltat din aceasta traditie.

Ce reprezinta si cand se sarbatoreste Pastele Cailor

In literatura, una dintre primele mentiuni ale expresiei ,,Colac peste pupaza" poate fi gasita intr-un jurnal de calatorie, ,,Peregrinul transilvan", scris in anul 1865 de Ion Codru Dragusanu, unde scriitorul foloseste expresia pentru a descrie negocierile salariale, subliniind avantajele oferite in cadrul unui acord. Acest exemplu arata ca expresia era deja in uz in secolul al XIX-lea si avea sensul sau specific chiar si in acele vremuri.

In concluzie, expresia subliniaza faptul ca un eveniment nefericit vine sa agraveze o situatie deja dificila si poate fi interpretata ca o referire la ciclul vietii si al mortii.

Sursa text: Click.ro

Comments