Otrava zilnica prezenta in aproape toate alimentele din magazine. Efectele teribile ale monoglutamat...

De la urticarii sau indigestii, pana la obezitate, tulburari ale sistemului nervos central sau ale sistemului reproducator. Iar aditivul este extrem de greu de evitat: se gaseste in cuburile care dau gust ciorbelor si in preparatele congelate, dar si in conserve sau sosuri.

,,El fiind un potentiator de aroma, ascunde, de fapt, gustul rau si calitatea slaba a ingredientelor. Vom manca mai mult pentru ca ni se pare mai bun" a spus Cristian Margarit, nutritionist.

O substanta alba, care seamana cu sarea. Asa arata monoglutamatul de sodiu. In aceasta forma il vad cei din fabricile de alimente. Cumparatorii, in schimb, il vad doar pe eticheta.

,,Urticarii, efecte asupra pielii care sa fie vizibile pentru noi, deci efectele pot fi foarte, foarte diverse," a spus nutritionistul Cristian Margarit.

Lista denumirilor este aproape la fel de lunga precum cea a produselor in care se gaseste.

Pe un produs poate sa apara sub denumirea de E621, pe alte produse se numeste potentiator de aroma sau direct monoglutamat de sodiu. Legea din Romania prevede o limita. 10 grame de monoglutamat de sodiu pentru fiecare kilogram de produs. Legea nu traseaza insa si alte obligatii pentru producatorii acestor alimente. Nu spune exact ce denumiri ar trebui sa foloseasca si nici nu-i obliga sa treaca ce concentratie au folosit in produsele lor.

Asa ca misiunea de a identifica substanta in alimente devine aproape imposibila. Chiar si pentru cei care citesc etichetele.

In Europa si in Statele Unite ale Americii, specialistii au stabilit ca, in dozele gasite in mod obisnuit in alimente, monoglutamatul de sodiu nu este toxic pentru oameni.

,,Acest monoglutamat ne creeaza si o oarecare dependenta psihica, pentru ca ne place acest gust si avem tendinta sa consumam din ce in ce mai mult. Lucru care nu face decat sa ne induca intr-un cerc vicios, care intr-un final se manifesta printr-un risc cumulat de boli cronice si scaderea calitatii vietii", a spus Dr. Simona Crainicu, medic primar, diabetolog.

Pe langa obezitate, cercetatorii au reusit sa stabileasca, de-a lungul anilor, o legatura clara intre consumul aditivului si divese boli ale ficatului, tulburari ale sistemului nervos central si afectiuni ale sistemului reproducator.

,,Tesutul adipos, in special cel abdominal, are aceasta functie de a depozita tot ce inseamna deseuri sau, sa ii spunem altfel, acea parte din substantele ingerate in exces care nu au apucat sa fie metabolizate si apoi eliminate", a mai spus medicul diabetolog.

Nu doar nutritionistii, medicii si cercetatorii spun ca monoglutamatul poate avea efecte nocive pentru o parte din populatie. Dorel Visan, un cunoscut sustinator al stilului sanatos de viata, a vorbit si el despre riscurile aditivilor.

,,Da gustul carnii si dependenta. Deci daca bei un suc, daca are glutamat mult, vezi ca scrie pe eticheta, uneori scrie potentiator de gust... deci nu imi spune ca este glutamat. Ei, acest glutamat da obisnuinta, deci dorinta de a mai bea si distruge memoria," a spus actorul.Monoglutamatul de sodiu este extrem de popular in tarile din Asia. Asa a si capatat denumirea de sare chinezeasca. Este adaugat in cantitati mari in supe sau preparate din orez. Nu de putine ori, oamenii ajung sa aiba simptome severe atunci cand consuma astfel de alimente, inclusiv probleme cu respiratia. Medicii din strainatate au denumit simptomele specifice monoglutamatului "sindromul restaurantului chinezesc".

Comments