Ovidiu Tender scapa de condamnarea din 2015, dar si de sechestrul pus pe averea sa

Ovidiu Tender scapa de condamnarea din 2015, dar si de sechestrul pus pe averea sa

Ovidiu Tender scapa de condamnarea din 2015, dar si de sechestrul pus pe averea sa

In aceste conditii, instanta a dispus ridicarea sechestrului pus pe bunurile barbatului, precum si incetarea executarii silite pentru recuperarea prejudiciilor estimate la aproximativ 30 de milioane de euro, conform deciziei date de Curtea de Apel Bucuresti.

Ovidiu Tender a fost condamnat, in iunie 2015, la pedeapsa de 12 ani si sapte luni de inchisoare in dosarul Rafo-Carom, noteaza News.ro.

Judecatorii au stabilit urmatoarele pedepse: 2 ani si 6 luni inchisoare pentru inselaciune, 6 ani si 9 luni inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, 5 ani inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat si 5 ani pentru spalare de bani.

La pedeapsa cea mai grea de 6 ani si 9 luni inchisoare, judecatorii au adaugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, astfel incat Tender a primit o pedeapsa finala de 12 ani si 7 luni inchisoare.

In 2019, Ovidiu Tender a dat primul interviu de la eliberarea din inchisoare. Atunci el a vorbit despre afacerile sale din Africa, o piata in continua crestere si un continent plin de resurse, fie ca este vorba despre hidrocarburi - petrol si gaz, sau aur si alte metale scumpe si pietre pretioase.

In acest interviu, Tender a vorbit despre modul in care a ajuns milionar, dar si despre planurile pe care le-a avut in Senegal, Gambia sau Guinea Bissau. La inceputul anilor 2000, Ovidiu Tender a fost pentru o scurta perioada de timp director independent la proiectul controlat de Frank Timis la Rosia Montana prin Gabriel Resources.

Ovidiu Tender: "Frank, dupa ce a lichidat ce avut aici, a obtinut sub o suta de milioane. A avut o oportunitate sa achizitioneze o participatie a statului englez la o companie din Sierra Leone, care avea o concesiune de diamante. A intrat in industria asta a diamantelor, n-am avut niciun amestec, n-am avut nicio treaba cu diamantele lui Frank, dar evident, fiind rude prin actul de nasie, stiam ce face. Am fost in Sierra Leone, s-a convins ca activitatea in domeniul pietrelor pretioase e destinata mai mult celor care actioneaza de generatii in acest domeniu. Fiind acolo, a vrut sa faca si altele si a gasit un zacamant de fier. A vandut diamantele si a dezvoltat fierul. In perioada respectiva, Africa nu era o zona care sa prezinte interes pentru mai marii lumii din resurse minerale. Si din cauza asta n-a fost foarte complicat sa ia o concesiune. Ajunsese sa aiba o companie capitalizata la 6 miliarde, pentru stat a fost formidabil. A facut un oras, a dublat PIB-ul, a facut un terminal, dar a avenit criza din 2008, pretul la fier a cazut in cap si a pierdut."

Sentinta Curtii de Apel Bucuresti in cazul lui Ovidiu Tender

,,Admite contestatia declarata de contestatorul TENDER OVIDIU LUCIAN impotriva sentintei penale nr. 424/f/03.04.2024, pronuntate de Tribunalul Bucuresti - Sectia I penala in dosarul penal nr. 37020/3/2023.

Desfiinteaza sentinta contestata si rejudecand in fond:

In temeiul art. 595 alin.1 C.pr.pen. raportat la art. 4 teza a II-a C. pen., constata dezincriminata infractiunea de abuz in serviciu, prev. de art. 297 C.pen. cu referire la art.309 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. si art. 5 C.pen. si implicit infractiunea de instigare la abuz in serviciu prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 297 C.pen. cu referire la art. 309 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. si art. 5 C.pen., pentru care contestatorul TENDER OVIDIU LUCIAN a fost condamnat prin sentinta penala nr. 2858/16.12.2014 a Tribunalului Bucuresti, astfel cum a fost modificata prin decizia penala nr. 862/A/08.06.2015 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala, in dosarul nr. 8726/3/2006 (1332/2015) si in consecinta: (...)

Inceteaza executarea masurii de siguranta a confiscarii speciale, dispuse fata de contestator pana la concurenta sumei de 162.993.336,8 lei, la care se adauga majorarile si penalitatile aferente calculate potrivit sentintei penale nr. 2858/16.12.2014 a Tribunalului Bucuresti - Sectia I penala, definitiva prin decizia penala nr. 862/A din data de 08.06.2015 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala in dosarul nr.28726./3/2006, si drept consecinta:

Ridica masurile asiguratorii instituite pana la concurenta sumei de 162.993.336,8 lei, asupra bunurilor contestatorului;

Inceteaza actele de executare silita cu privire la bunurile care, prin efectul confiscarii speciale, nu au trecut in patrimoniul statului, la data prezentei decizii penale".

Comments