Pacient cu multiple comorbiditati salvat printr-o procedura endoscopica interventionala minim invazi...


O echipa multidisciplinara formata din cinci medici a reusit sa salveze un pacient de 77 de ani, care a ajuns la Spitalul Memorial Baneasa in stare grava, dupa ce fusese recent operat pe creier. Barbatul avea un abces pancreatic, iar infectia era aproape de a se raspandi in tot organismul. Avand in vedere varsta inaintata, dar si multiplele comorbiditati, medicii de la Memorial au decis sa il trateze printr-o tehnica minim invaziva - montarea unui stent transgastric prin intermediul unei ecoendoscopii - care a drenat rapid infectia si a permis externarea pacientului, in doar cateva zile.


,,Pacientul, in varsta de 77 de ani, suferise mai multe interventii chirurgicale cardiovasculare si abdominale, de-a lungul timpului. De asemenea, fusese operat recent de meningiom parietal drept, care recidivase. Cand a ajuns la Spitalul Memorial Baneasa, prezenta hemipareza stanga si dezvoltase sepsis postoperator. In urma CT-ului, a fost identificata sursa infectiei, iar diagnosticul pe care l-am stabilit a fost de abces peripancreatic. Pacientul mai prezenta o descarcare de la nivelul abcesului pancreatic in organism, ceea ce a dus la aparitia sepsisului si agravarea starii generale cu dezvoltarea de disfunctii respiratorii si hematologice. In cadrul echipei medicale multidisciplinare, am decis ca metoda de tratament optima pentru conditia de sanatate a pacientului este drenajul focarului infectios printr-o metoda minim invaziva, respectiv montarea unui stent transgastric de tip HotAxios ghidat ecoendoscopic", spune dr. Madalina Florescu, medic primar gastroenterologie si hepatologie, cu competenta in endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica.


Din cauza varstei avansate a pacientului si a multiplelor probleme de sanatate, diagnosticul si tratamentul au fost stabilite si realizate de o echipa medicala multidisciplinara alcatuita din: dr. Madalina Florescu, medic primar gastroenterologie si hepatologie, dr. Ionut Gobej, medic primar neurochirurgie, dr. Ruxandra Daniela Fota, medic primar ATI si dr. Adriana Cojocaru, medic primar Radiologie si Imagistica Medicala imagistica.


Implicarea mai multor specialisti care lucreaza impreuna la cazurile complexe este unul dintre factorii care contribuie la succesul tratamentelor din Spitalul Memorial. Echipa multidisciplinara asigura, in primul rand, o evaluare completa si corecta a starii de sanatate pacientului. Apoi, protocolul terapeutic este discutat si agreat de catre toti membrii echipei si include solutii pentru fiecare problema cu care acesta se confrunta. Rezultatul este un tratament personalizat, adaptat nevoilor specifice ale pacientului.&


Interventia a constat in montarea, sub ghidaj ecoendoscopic, a unui stent metalic care a permis drenarea abcesului in interiorul stomacului. Culturile recoltate prin punctia realizata endoscopic au evidentiat cauza infectiei. Pe baza rezultatelor antibiogramei, a fost stabilit tratamentul antibiotic adecvat, care a fost administrat inca o saptamana dupa interventie.&


,,Starea generala s-a ameliorat din prima zi postdrenaj prin remisiunea febrei, a sindromului inflamator si a problemelor respiratorii. Ulterior, a urmat eliminarea completa a puroiului colectat in jurul pancreasului si disparitia sepsisului, iar pacientul a putut fi externat la cinci zile de la realizarea procedurii endoscopice. A revenit la o luna pentru extragerea stentului metalic, care s-a realizat tot prin procedura endoscopica", explica dr. Madalina Florescu.


Procedura moderna de drenaj minim invaziv prin ecoendoscopie utilizata de echipa medicala de la Spitalul Memorial Baneasa a inlocuit, in ultimii ani, interventiile chirurgicale clasice, datorita rezultatelor excelente in ceea ce priveste eficienta procedurii, dar si a numarului redus de complicatii. Astfel, pacientii pot beneficia de imbunatatirea rapida a starii de sanatate si reintoarcerea la conditiile normale de viata.


Comments