Papa Francisc a refuzat sa accepte demisia cardinalului Barbarin, invocand "prezumtia de nevinovatie"

Papa Francisc a refuzat sa accepte demisia cardinalului Barbarin, invocand "prezumtia de nevinovatie...

Papa Francisc a refuzat să accepte demisia cardinalului Philippe Barbarin, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru faptul că nu a denunţat public abuzurile sexuale comise de un preot, invocând "prezumţia de nevinovăţie", a anunţat marţi prelatul francez într-un comunicat citat de AFP.

"Luni dimineaţă, mi-am prezentat demisia în faţa Sfântului Părinte. Invocând prezumţia de nevinovăţie, el nu a vrut să accepte această demisie", a dezvăluit cardinalul Barbarin, considerat demnitarul cu cel mai înalt rang din cadrul Bisericii Catolice din Franţa.

Cardinalul francez, în vârstă de 68 de ani, va rămâne arhiepiscop de Lyon, în aşteptarea procesului său în apel, dar a anunţat că "se va retrage pentru o perioadă" din activitate.

Philippe Barbarin va lăsa sarcina de a conduce dioceza de Lyon actualului vicar general, Yves Baumgarten, la sugestia papei Francisc şi "pentru că Biserica din Lyon suferă" după izbucnirea în urmă cu trei ani a acestui scandal de pedofilie.

Vaticanul a confirmat într-un comunicat că "Sfântul Părinte nu a acceptat demisia prezentată de cardinalul Philippe Barbarin", arhiepiscop de Lyon începând din 2002, cardinal din 2003 şi primat al Galiei (titlu onorific atribuit arhiepiscopului de Lyon începând din secolul al XI-lea).

"Conştient, totuşi, de dificultăţile pe care le traversează în prezent arhidioceza, Sfântul Părinte i-a lăsat cardinalului Barbarin libertatea de a lua decizia cea mai potrivită pentru dioceza lui", precizează comunicatul emis de Vatican.

La finalul unui proces devenit un simbol al crizei prin care trece Biserica Catolică din cauza scandalurilor de pedofilie, cardinalul Barbarin a fost condamnat pe 7 martie la şase luni de închisoare cu suspendare pentru faptul că nu a denunţat în faţa justiţiei agresiunile de pedofilie imputate de mai mulţi tineri preotului Bernard Preynat, ce ar fi fost comise în anii 1980 şi 1990 şi despre existenţa cărora arhiepiscopul de Lyon a fost informat de către o victimă în 2014.

În timpul procesului, cardinalul francez a spus că nu a încercat "niciodată să ascundă, cu atât mai puţin să acopere acele fapte oribile". Însă instanţa a considerat că el a ales să nu spună nimic autorităţilor franceze "pentru a proteja instituţia Bisericii", împiedicând astfel "descoperirea de către justiţie a unui număr foarte mare de victime ale abuzurilor sexuale".

Avocaţii lui au făcut apel, iar opinia publică va trebui să aştepte verdictul în acest al doilea proces pentru a afla soarta definitivă pe care o va avea prelatul francez.

Un apropiat al cardinalului Barbarin, papa Francisc i-a luat de multă vreme apărarea prelatului francez. Atunci când scandalul a izbucnit în 2016, suveranul pontif a respins demisia acestuia, considerând că actul de demisie ar reprezenta "un contrasens, o imprudenţă" înainte de finalizarea procesului. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments