Papa Ioan Paul I - BEATIFICAT, primul pas catre recunoasterea ca sfant de Biserica Catolica - Anuntul Vaticanului

Papa Ioan Paul I BEATIFICAT, primul pas

Papa Ioan Paul I - BEATIFICAT, primul pas catre recunoasterea ca sfant de Biserica Catolica - Anuntu...

Papa Ioan Paul I (1912-1978) va fi proclamat Fericit. Anuntul a fost facut miercuri, 13 octombrie 2021, de Congregatia pentru cauzele sfintilor. Tot miercuri a fost anuntata beatificarea a doi preoti martiri din Argentina si a unei calugarite din Columbia.

Pontificatul Papei Ioan Paul I a durat doar 33 de zile in 1978.

Un comunicat remis de Sfantul Scaun a anuntat ca papa Francisc a aprobat un decret care recunoaste un miracol atribuit fostului suveran pontif, pe numele sau de nastere Albino Luciani. Miracolul atribuit lui Ioan Paul I este vindecarea inexplicabila a unei fetite in varsta de 11 ani din Buenos Aires.

Invataturile Bisericii Catolice afirma ca doar Dumnezeu poate face miracole dar ca acestea pot fi facute si prin intermediul sfintilor.

Ioan Paul I a fost ales Papa pe 26 august 1978 pentru a-i urma lui Paul al VI-lea. Noul suveran pontif a murit pe neasteptate doar 33 de zile mai tarziu, pe 28 septembrie.

Moartea sa subita a alimentat numeroase teorii ale conspiratiilor de-a lungul anilor, unele din acestea afirmand ca papa a fost otravit din cauza dorintei sale de a reforma Banca Vaticanului, cea mai puternica institutie financiara a Sfantului Scaun. Niciunul din proponentii acestor teorii nu a reusit insa sa prezinte dovezi concludente, relateaza Reuters.

Se crede ca Ioan Paul I a murit din cauza unui infarct suferit in timpul somnului. El avea 65 de ani in momentul decesului.

Acesta a fost urmat de papa Ioan Paul al II-lea, anul 1978 ramanand in istoria Bisericii Catolice drept ,,anul cu trei papi": John XXIII (1958-1963), Paul VI (1963-1978) and John Paul II (1978-2005).

Anuntul beatificarii lui Papa Ioan Paul I (Alibino Luciani) a fost dat de Congregatia pentru cauzele sfintilor dupa audienta cardinalului Marcello Semeraro la papa Francisc, care a autorizat Congregatia sa publice respectivul decret de beatificare dupa recunoasterea oficiala a unei minuni dobandite prin mijlocirea Venerabilului Slujitor al lui Dumnezeu Ioan Paul I, potrivit VaticanNews.va.

Nascut pe 17 octombrie 1912 la Forno di Canale (astazi, Canale d'Agordo), in Italia, Ioan Paul I a murit pe 28 septembrie 1978 in Cetatea Vaticanului. Dupa moartea Sfantului Paul al VI-lea, cardinalul pe atunci Albino Luciani a fost ales papa pe 26 august 1978 si a murit subit in noapte de 28 septembrie in acelasi an. Beatificarea sa a devenit posibila dupa recunoasterea unei minuni, in beneficiul unei fetite de 11 ani, grav bolnava, vindecarea fiind considerata, potrivit analizei medicale, "inexplicabila, completa si definitiva". Minunea a avut loc pe 23 iulie 2011 la Buenos Aires, iar fetita era afectata de o grava encefalopatie inflamatorie acuta si stare de rau epileptic refractar malign. Aflata soc septic, era aproape de moarte. Cadrul clinic fiind foarte grav, marcat de numeroase crize epileptice zilnice si de o stare septica de bronhopneumonie, familia si parohia au luat initiativa de a cere mijlocirea Venerabilului Ioan Paul I, fata de care preotul paroh avea o devotiune speciala.

In cadrul audientei de astazi, papa a autorizat Congregatia sa publice decretele referitoare la apropiata beatificare a martirilor Petru Ortiz de Zarate, preot diecezan, si Ioan Anton Solinas, preot iezuit, ucisi "in odium fidei" pe 27 octombrie 1683 in Argentina, si a Venerabilei Slujitoare a lui Dumnezeu Maria Berenice Duque Hencker (Columbia, 1898 - 1993), fondatoare a Congregatiei Micilor Surori ale Bunei Vestiri.

Cu aceeasi ocazie, Biserica a recunoscut oficial "virtutile eroice" ale Slujitorului lui Dumnezeu Diego Hernandez Gonzalez (Spania, 1915-1976), ale Slujitorului lui Dumnezeu Giuseppe Spoletini (Italia, 1870-1951), ale Slujitoarei lui Dumnezeu Maddalena di Gesu [Elisabetta Maria Maddalena Hutin], fondatoare (Franta, 1898 - Italia, 1989), si ale Slujitoarei lui Dumnezeu Elisabetta Martinez, fondatoare (Italia, 1905-1991).

Data si locul beatificarilor vor fi anuntate, se mai transmite in comunicatul Sfantului Scaun.

Comments