Paradise Papers: Rusia a investit in secret in Facebook si Twitter prin gigantul Gazprom si banca de...

Rusia a finantat Facebook si Twitter printr-un brat financiar al gigantului Gazprom si prin banca de stat VTB, arata documentele Paradise Papers, citate de catre The Guardian.

Povestea devine si mai suculenta: investitia a fost facuta de catre miliardarul rus Yuri Milner, care a fondat compania de investitii Digital Sky Technologies (DST). Prin intermediul acesteia, Milner a investit in companii precum Airbnb, Spotify, Zynga, producatorul de smartphone-uri Xiaomi sau retailerii online chinezi Alibaba si JD.com.

Milner mai detine si grupul rus Mail.ru, care are retelele sociale Vkontakte - supranumita si "Facebook-ul Rusiei" si Odnoklassniki.

Scandalul VKontakte

Reamintim, Pavel Durov - fondatorul Vkontakte - a fugit in SUA in 2014 si si-a vandut actiunile la reteaua sociala, acuzand ca FSB, fostul KGB, dorea sa afle identitatea protestatarilor din Euromaidanul ucrainean si ca societatea a intrat pe mana prietenilor presedintelui rus Vladimir Putin.

Desi acum este rezident in California, Milner a investit in total peste 7 miliarde de dolari in companii de tehnologie.

Conexiunea cu Trump

Mai mult, Milner insusi este si partener de afaceri cu Jared Kushner, ginerele presedintelui american Donald Trump. Cei doi detin impreuna un startup numit Cadre, despre care Kushner spune ca valoreaza 800 de milioane de dolari. Acesta este un fel de piata online pentru bogatani, unde acestia se pot asocia pentru a cumpara impreuna proprietati.

Cadre i-a adus deja probleme lui Kushner, deoarece nu a devoalat pachetul sau de actiuni in companie in fata Oficiului Guvernamental pentru Etica din SUA.

Cadre a atras pana acum 133 de milioande dolari de la investitori, intre acestia aflandu-se si Peter Thiel, un alt investitor initial in Facebook, dar si in PayPal si care l-a sustinut pe Trump in campanie.

Atat Trump, cat si Kushner, sunt vizati de ancheta procurorului Robert Mueller in privinta legaturilor cu Rusia.

De asemenea, gigantii online Facebook, Twitter si Google sunt chemati la raport in fata Congresului american din cauza reclamelor cumparate de rusi pe platformele lor online sau a postarilor pro-Kremlin.

Spioni si bani

Documentele arata ca banca de stat VTB a investit in 2011 o suma de 191 de milioane de dolari in Twitter. Presedintele VTB, Andrey Kostin, este fost spion si a fost decorat de mai multe ori de catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, la randul sau fost ofiter.

Pachetul de actiuni la Twitter era echivalent cu 2% din actiunile totale ale retelei de microblogging. Titlurile au fost vandute in mai 2014, dupa ce Twitter s-a listat la bursa, aducand un profit de 240 de milioane de dolari.

Potrivit Forbes, Milner are o avere de 3,5 miliarde de dolari.

De la Gazprom la Facebook si apoi la un alt oligarh

De partea cealalta, Gazprom Investholding a investit intr-o firmulita care, printr-o structura opaca, a ajuns sa detina actiuni in valoare de un miliard de dolari la Facebook. Urmele duc in 2005, cand Gazprom Investholding a inceput sa investeasca in Kanton Services, firma din Insulele Virgine Britanice.

La acel moment, sef al Gazprom Investholding era oligarhul Alisher Usmanov. Acesta este cel care a realizat strategia de recuperare a activelor energetice vandute de Rusia, iar intre 2002 si 2003, Usmanov a asigurat controlul statului asupra Gazprom.

In 2009. Gazprom a preluat controlul Kanton Services, iar in 2011 aceasta din urma a preluat majoritatea actiunilor la fondul de investitii DST USA II. Pana in 2012, acesta avea 50 de milioane de actiuni la Facebook, adica 3% din actiunile gigantului social. In urmatoarele luni, actiunile la Facebook au fost transferate unei companii a lui Usmanov, care apoi le-a vandut si a scos un profit de un miliard de dolari.

Usmanov detine actiuni si la Mail.ru, la fel ca Yuri Milner, dar are actiuni si la grupul minier Metalloinvest, operatorul telecom MegaFon - al doilea ca marime din Rusia. De asemenea, detine actiuni si la clubul de fotbal Arsenal Londra.

Potrivit revistei americane Forbes, Usmanov are o avere estimata la 15,5 miliarde de dolari.

Cine sunt VTB si Gazprom

Gazprom Invest Holding este bratul financiar al gigantului Gazprom. Acesta controleaza marea majoritate a productiei de gaze din Rusia si are monopol pe exportul de gaze.

Gazprom detine si o companie petroliera, GazpromNeft - care este prezenta si in tara noastra printr-o retea de benzinarii. GazpromNeft detine NIS Petrol, compania petroliera a Serbiei.

De asemenea, Gazprom detine si Gazprombank, una dintre cele mai mari banci de stat din Rusia.

In fine, Gazprom este si cel mai mare producator de electricitate din Rusia, gigantul controland Gazprom Energoholding - care produce 17% din energia electrica a Rusiei si cel mai mare producator de energie termica.

Gazprom se afla sub sanctiuni SUA din 2014, din cauza anexarii Crimeei de catre Rusia si a sprijinului separatistilor din estul Ucrainei cu armament si "omuleti verzi", soldati fara insemne. De asemenea, Gazprom Neft si Gazprombank sunt la randul lor supuse sanctiunilor.

De partea cealalta, VTB Group este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Rusia. La randul sau, acesta este controlata de catre statul rus.

Regina Angliei si campionul Formulei 1, acuzati de evaziune fiscala

Documentele Paradise Papers arata ca Regina Elisabeta a II-a si Lewis Hamilton, campionul Formulei 1, isi canalizeaza banii printr-o serie de offshore-uri.

Acestea din urma sunt firmulite infiintate in paradisuri fiscale, scopul lor fiind de a ascunde identitatea finala a proprietarilor si sumele investite. Acest lucru se intampla pentru ca respectivele persoane sa nu fie taxate in tarile unde isi au domiciliul.

Post-ul Paradise Papers: Rusia a investit in secret in Facebook si Twitter prin gigantul Gazprom si banca de stat VTB. Ginerele lui Trump, partener cu oligarhul rus care a intermediat totul apare prima data in Libertatea.ro.

Comments