Paradoxul agresivitatii variantei Omicron. Medic roman: S-ar putea sa inceapa o noua pandemie, dar a...

Datele de la Institutul de Evaluare si Masuratori in Sanatate de la Washington, SUA arata deja ca Romania se va confrunta cu o cresterea a numarului de cazuri imediat dupa Sarbatori.

Dr. Gabriel Diaconu - medic psihiatru specialist pe medicina de dezastre - a explicat, pentru Ziare.com, de ce urmatorul val al pandemiei (presupunand ca acesta va fi generat de tulpina Omicron) ar putea fi si ultimul.

Medicul arata ca proprietatile observate pana acum la tulpina Omicron - contagiozitate crescuta si rata mare de replicare - fac ca virusul sa se raspandeasca rapid, dar in acelasi timp impiedica aparitia altor tulpini.

In ceea ce priveste contagiozitatea, specialistii au aratat pana acum ca tulpina din Wuhan avea o contagiozitate de 1 la 3, ceea ce inseamna ca o persoana infectata transmitea boala la alte 3 o persoane pana ca primul purtator sa fie diagnosticat pozitiv. Tulpina Alfa, responsabila pentru Valul 3, avea o contagiozitate de 1 la 6, adica un purtator infecta la randul lui intre 4 si 6 alte persoane. Varianta Delta, cea responsabila pentru ultimul val pandemic, avea o contagiozitate asemanatoare cu o a rujeolei: pana la 10 alte persoane se pot infecta de la un singur purtator.

Ceea ce i-a speriat pe oamenii de stiinta din intreaga lume e ca tulpina Omicron pare a avea o contagiozitate si mai mare decat Delta, pe care cercetatorii o vor identifica in urmatoarea perioada. Cert este ca, in Africa de Sud, tulpinii Omicron i-au luat 14 zile pentru a deveni dominanta in fata tulpinii Delta - si asta a fost observat in baza secventierilor din aceasta tara. Alte state din sudul continentului, afectate si ele de raspandirea Omicron, nu au o capacitate mare de secventiere, deci nici date concrete cu privire la raspandire.

Trei scenarii ipotetice cu privire la tulpina Omicron

Medicul arata ca nimeni nu poate sa stie Este o chestiune pe care ca prognoza, ca parcurs, nu o putem decat pe o putem desena pe obisnuitele scenarii: cel mai rau, realist si cel mai bun.

,,In cel mai rau scenariu avem o noua pandemie punct. In sensul ca cea veche nu s-a terminat, dar cu siguranta incepe cea noua. Dincolo de protectia pe care o dau masurile de restrictie, la proprietatile Omicron, ne vom confrunta cu un numar de milioane de noi cazuri spre zeci de milioane de noi cazuri. Trebuie spus si urmatorul paradox: viteza cu care se raspandeste o pandemie este direct proportionala cu viteza cu care se termina pandemia. Din motive cu totul naturalistice, cand virusul a contaminat toate gazdele, unele vor trai, unele vor muri. Drept urmare, este un dezavantaj pentru Omicron ca are o rata foarte mare de transmisibilitate, de infectiozitate si ca este atat de rapid. Pentru ca asta inseamna ca dintr-o data, de la un contact prelungit care favorizeaza aparitia altor tulpini, ajungem sa vorbim de o lupta sangeroasa, rapida, care se rezolva repede. Si care, desi Omicron pare inspaimantator, nu mai lasa loc pentru tulpini emergente. Si acesta este motivul pentru care oameni din domeniu propun ca Omicron s-ar putea sa fie ultima tulpina pentru o buna perioada de timp, tocmai pentru ca pare atat de inspaimantator.

In scenariul realist, cu toate masurile de protectie (care au un caracter umanitar, care cauta sa salveze vieti) timpul de raspandire al Omicron este impiedicat si cu ocazia asta tratam mai multi oameni, ii punem la adapost, vaccinam - astfel incat sa moara mai putini de Omicron decat s-ar fi intamplat in mod natural.

In cel mai bun scenariu, Omicron insusi este imunizant - si asta inseamna o patogenicitate mai mica. Dr. Cristian Apetrei, care este o referinta foarte buna, a spus ca nu e corecta teza potrivit careia daca virusul e mai transmisibil e mai putin patogen, lucru care este corect. Dar, daca in urmatoarele saptamani vom avea date in sensul acesta, s-ar putea sa fie o veste buna. S-ar putea ca, in cele din urma, de la Omicron incolo sa vorbim despre virusuri cum sunt cele ale guturaiului banal, care curg foarte repede, ard foarte repede, dar omoara mult mai putin. Insa, dintr-o perspectiva a sanatatii publice, legea ,,spera la ce e mai bine, dar pregateste-te la ce e mai rau" functioneaza si trebuie implementata la nivelul guvernelor/stat", a declarat medicul.

Comments