Parlamentar UDMR, despre blocajul privind data prezidentialelor: PSD a patit cu PNL ce am patit noi...


Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat miercuri, 26 iunie, la Prima News, ca cei de la PSD primesc de la PNL ,,aceeasi moneda" pe care a primit-o si UDMR in 2023, cand a iesit de la guvernare, a relatat news.ro.


,,Cea mai mare discutie in momentul de fata nu se refera la candidati. Eu cred ca aceste alegeri sunt importante indiferent cand vor se vor organiza ele. Se incheie un ciclu, in momentul de fata, domnul Iohannis nu mai poate candida", a afirmat el.


Despre conflictul dintre PSD si PNL pe tema datei alegerilor prezidentiale, Szabo Odon a spus ca ,,PSD a patit exact ce a patit UDMR cu un an in urma".


,,Noi am avut un protocol semnat, ce se va intampla la rocada premierilor, nu s-au tinut de cuvant colegii (n.red. PNL), PSD-ul a tolerat acest lucru. In acest context, primesc aceeasi moneda pe care am primit-o noi acum un an de zile. Nu poti sa spui ca daca odata cineva te-a trisat, nu triseaza si a doua oara. Daca s-au inteles pe un calendar, ar trebui respectat. Dar va spun, nu conteaza cand vor fi alegerile. Nu imi dau seama de ce se cramponeaza unii sau altii de aceasta chestiune", a punctat deputatul UDMR.


,,Cand am fost la guvernare, noi am inteles intotdeauna ca premierul este cel care dispune intr-un guvern. Desigur, exista o decizie a coalitiei, dar vad ca se dau un pic lectii, in sensul in care si USR-ul a fost scos de la guvernare pe motiv ca nu tine cont de ceea ce spune domnul Citu. Acum, daca domnul Predoiu nu tine cont de ceea ce spune domnul Ciolacu, nu se va intampla nimic pentru ca practic va fi foarte greu ca dupa alegeri sa ai o alta aritmetica parlamentara", a mai spus Szabo Odon.


In iunie 2023, UDMR a anuntat ca iesirea lor de la guvernare a fost fortata dupa ce PSD si PNL le-au luat Ministerul Dezvoltarii, pe care au insistat sa il pastreze. Ulterior, maghiarii au acceptat sa renunte la Dezvoltare, dar au cerut alte doua ministere, Energia si Mediul. In final, li s-a propus doar Energia, lucru considerat inacceptabil de formatiunea condusa de Kelemen Hunor.


5 luni de negocieri pentru devansarea alegerilor prezidentiale


In ultimele luni, au fost mai multe discutii intre presedintele PSD, Marcel Ciolacu, si presedintele PNL, Nicolae Ciuca, referitor la calendarul alegerilor prezidentiale.


In mod traditional, alegerile erau programate pe finalul anului, dar in februarie cei doi lideri au batut palma pentru& datele de 8 septembrie si 22 septembrie, la fel si& pentru comasarea alegerilor& locale cu europarlamentare pe 9 iunie. Dupa cateva zile, Ciolacu si Ciuca s-au razgandit si au decis ca turul 1 si turul 2 sa aiba loc pe& 15 si 29 septembrie. In martie,& Parlamentul a stabilit& ca prezidentialele pot fi organizate in septembrie.


Recent insa, dupa ce Klaus Iohannis a iesit din cursa pentru sefia NATO, liberalii au transmis ca vor ca alegerile prezidentiale sa aiba loc in decembrie, asa cum era traditional, sau macar sa le impinga in octombrie/noiembrie, dar social-democratii s-au opus si au cerut ca primul tur sa aiba loc in septembrie, fie pe 15, fie pe 29.


Pe 21 iunie, Marcel Ciolacu,& i-a cerut ministrului liberal de interne, Catalin Predoiu, sa pregateasca HG pentru stabilirea datei alegerilor prezidentiale cu datele cerute de PSD, iar decizia finala se va lua vineri, 28 iunie, in sedinta coalitiei.


In acest moment, calendarul pentru alegerile prezidentiale arata astfel:


Turul 1 pe 15 septembrieTurul 2 pe 29 septembrie


sau


Turul 1 pe 29 septembrieTurul 2 pe 13 octombrie


Comments