Pasoptismul – trasaturi si scriitori reprezentanti

Pasoptismul – trasaturi si scriitori reprezentanti

Pasoptismul – trasaturi si scriitori reprezentanti


Pasoptismul a fost ideologia literara a participantilor la Revolutia Romana din 1848, ce corespunde unui moment de raspantie in evolutia istorica a tarilor romane. Perioada pasoptista a fost una dintre etapele fundamentale ale literaturii romane. Descopera trasaturile si caracteristicile pasoptismului.


Promotori importanti ai pasoptismului au fost: Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Avram Iancu, Nicolae Balcescu, Alexandru Golescu, C.A. Rosetti, Dimitrie Bolintineanu, Eftimie Murgu, Timotei Cipariu sau Alecu Russo. Perioada pasoptista se caracterizeaza printr-o orientare culturala si literara cu trasaturi specifice.


Pasoptismul - definitie


Pasoptismul face parte din lista de curente literare in poezie si este perioada culturala cunoscuta sub numele de perioada pasoptista, ce are la baza activitatea revistei "Dacia literara", publicata in 1940 de Mihail Kogalniceanu, indrumatorul generatiei pasoptiste.


Perioada pasoptista este definita drept activitatea culturala intensa care a avut loc in etapa istorica (1830 - 1840), iar promovarea specificului national a fost unul dintre principiile importante.


Epoca pasoptista incepe inaintea lui 1840, perioada in care se disting trei etape ale literaturii pasoptiste:


Prepasoptista - anuntata de debutul lui V. Carlova si Al. Hrisoverghi, perioada dominata de figurile lui Gh. Asachi si Ion Heliade Radulescu; Albina romaneasca si Curierul romanesc - perioada marcata de aparitia Daciei literare; Postpasoptista - perioada ce continua sa evolueze pe linia ideologiei pasoptiste.

Literatura pasoptista


Literatura pasoptista s-a dezvoltat sub semnul romantismului european. Dupa perioada 1825 - 1830, care este plina de adaptari ale autorilor straini, in special de francezi, se remarca sincronismul dintre manifestul romantismului francez si articolul programat "Inductie", publicat de Mihail Kogalniceanu in 1904.


Scriitorii romani asimileaza manifestul curentului literar romantismului francez si aplica principiile acestuia cu particularitatile curentului national popular de la revista "Dacia literara".


Scriitorii generatiei au cultivat teme si motive romantice si au ales istoria drept sursa de inspiratie pentru o lirica a patriotismului ardent si natura.


Programul "Daciei literare" a devenit programul romantismului romanesc si a demonstrat spiritul creator al pasoptismului, care are revelatia duhului national, ajungand sa redescopere radacinile culturii noastre si sa contribuie la constituirea literaturii romane originale.


Nu doar romantismul se reflecta in operele scriitorilor pasoptisti, ci si alte curente precucm: clasicismul si realismul. Apare fenomenul coexistentei mai multor curente literare in cadrul aceleiasi opere, acest lucru fiind vizibil si in creatia Alexandru Lapusneanu a lui Costache Negruzzi sau chiar in pastelurile lui Vasile Alecsandri.


Trasaturile pasoptismului


Introducerea se axeaza pe evidentierea necesitatii de realizare a unei literaturi nationale originale si pune in miscare o schema de idei generale;Teme si motive romantice;Istoria este aleasa drept sursa de inspiratie pentru o lirica a patriotismului ardent;Natura este coordonata a sufletului romanesc;Literatura populara si mitologiile orientale sunt valorificare;Libertatea de creatie, aspiratie spre absolut, spirit rebel si contestatar.

Scriitori reprezentanti ai pasoptismului - Poezia pasoptista


Poezia pasoptista cultiva cateva specii lirice si epice, iar in anumite opere se imbina trasaturi ale mai multor specii.


Poezia lirica


Pastelul - Vasile Carlova - "Ruinele Targovistii"; Vasile Alecsandri - "Pasteluri"; Elegia - Vasile Carlova - "Pastorul intristat"; Meditatia - Grigore Alexandrescu - "Meditatie"; Ion Heliade Radulescu - "Visul"; Oda si imnul - Vasile Carlova - "Marsul ostirii romane"; Satira si epistola - Grigore Alexandrescu - "Duhului Meu";

Poezia epica


Balada de inspiratie folclorica - Ion Heliade Radulescu - "Zburatorul"; Poemul - Vasile Alecsandri - "Dumbrava Rosie"; Legenda - Vasile Alecsandru - "Legenda ciocarliei"; Fabula - Alexandru Donici - "Fabule"; Snoava in versuri - Anton Pann - "Povestea vorbei"; Epopeea - Ion Heliade Radulescu - "Antolida", "Mihaida".

Proza


,,Alexandru Lapusneanu", ,,Sobieski si romanii", ,,O alergare de cai" de Costache Negruzzi ,,Memorial de calatorie", de Grigore Alexandrescu ,,Balta alba", ,,Buchetiera de la Florenta" sau ,,Istoria unui galban" de Vasile Alecsandri.

Dramaturgie


,,Despot-Voda", de Vasile Alecsandri.

Comments