Pastele in "Epoca de Aur" a lui Ceausescu. Sarbatoarea era tolerata, fiecare se descura asa cum pute...

"Trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca religia a fost lasata, preotii erau platiti in continuare de stat, in fiecare slujba duminicala, in textul rostit de preoti era si cel in care credinciosii erau indemnati sa se roage pentru conducatorul tarii", relata Sofica Ianculescu, intr-un articol din evz.md, citat de site-ul Amintiri din Comunism.

MIELUL IN SICRIU, REALITATE SAU MITOLOGIE COMUNISTA?

Tot Sofica Ianculescu a relatat un episod demn de o comendie neagra, dar a carui veridicitate nu este chiar imposibila. ,,Pentru bucuresteni era greu sa se duca si sa isi viziteze parintii sau bunicii in alt judet, pentru ca nu aveau voie sa circule cu alimente, cu carne. Oamenii ajungeau la lucruri inimaginabile. Un prieten povestea ca se uneau doua - trei familii, isi procurau un sicriu, il puneau pe masina si nu ii oprea nimeni, nu li se cereau documente. Asa calatoreau cu acel sicriu, cumparau miei si imparteau dupa aceea intre ei".In comunism ,,exista o asa zisa regula: una spuneai, dar alta gandeai", a sintetizat istoricul Mircea Rusnac atitudinea romanilor, inclusiv a liderilor politici, fata de tot ce tinea de biserica.,,Nimeni nu a putut sa interzica credinciosilor sa tina Pastele ori sa mearga la slujbele de la biserica. Cei care respectau cu ,,sfintenie" regulile comunismului erau persoanele care detineau funtii de conducere la intreprinderi, cei care lucrau in Armata sau in sistemul judiciar si marii activisti PCR.", a relatat istoricul Mircea Rusnac, potrivit aceleiasi surse.

,,OAMENII SE FEREAU UNII DE ALTII"

"Pentru cei cu functii de conducere era interzisa biserica. Ei erau urmariti si daca erau prinsi la biserica, a doua zi, la sedintele de partid erau scosi in fata si aratati cu degetul. Erau trasi la raspundere. Ei riscau sa isi piarda locurile de munca." - afirma, in 2013, Fazekas Csaba, preot la Biserica Reformata din Timisoara.

In acest timp, la televizor erau difuzate programe care nu aveau nicio legatura cu marea sarbatoare crestina.

In ziua de Paste din 1985, pe 14 aprilie, Televiziunea Romana oferea programul ,,9 Mai - Aniversarea a 40 de ani de la victoria asupra fascismului si sarbatoarea zilei Independentei Romaniei".

In 1989, programul TV avea in grila ,,Din cronica luptei patriotice, revolutionare"., emisiune de ,,educatie ideologica".

CEAUSESCU, CAMPIONUL IPOCRIZIEI. DISPRETUIAU LATURA SPIRITUASA A PASTELUI, DAR LE PLACEA TRADITIA CULINARA

Desi Nicolae si Elena Ceausescu nu erau adeptii obiceiurilor religioase, de Pasti aveau pe masa miel, cozonac si oua rosii, potrivit istoricului Lavinia Betea. Familia Ceausescu petrecea sarbatorile pascale ca pe niste duminici obisnuite. Ziua de sambata era lucratoare, pentru ei una cu munca de birou, primiri si sedinte. Sambata dupa-masa, pana duminica spre seara, plecau la Snagov.

Comments