Patriarhul rus Chiril I a oficiat slujba de Inviere in prezenta lui Putin. Mesajul transmis rusilor...


Patriarhul Chiril I, seful Bisericii Ortodoxe Ruse, a transmis un mesaj politic la slujba de Inviere, oficiata in prezenta liderului de la Kremlin Vladimir Putin si transmisa la televiziunea de stat din Rusia.


Un sustinator infocat al varsarii de sange provocate de Putin in Ucraina, Patriarhul Chiril I le-a transmis rusilor sa se roage pentru ,,autoritati si armata" rusa.


Seful Bisericii Ortodoxe Ruse s-a adresat si lui Dumnezeu, cerandu-i sa ,,protejeze granitele" Rusiei, pe care le-a numit ,,sfinte", si sa opreasca razboiul, pe care l-a catalogat drept un ,,conflict intern".


Chiril I a sustinut totodata ca Rusia trece prin ,,incercari grele, poate, intr-un fel, fatidice", transmite publicatia rusa Meduza.


Liderul ortodox rus a oficiat slujba de Inviere in Catedrala Hristos Mantuitorul, in prezenta lui Vladimir Putin, a primarului Moscovei Serghei Sobianin si a zeci de persoane.


Putin, imbracat intr-un costum de culoare inchisa, camasa alba si cravata de culoare rosie, a fost filmat tinand in mana o candela aprinsa si facandu-si cruce de mai multe ori in timpul slujbei. Liderul de la Kremlin tine de regula sa se afiseze la slujbe in timpul marilor sarbatori ortodoxe.


Vladimir Putin (stanga) si Serghei Sobianin la slujba de Inviere Foto: Profimedia

Patriarhul Chiril I sprijina cu tarie conflictul militar declansat de Putin impotriva Ucrainei, inchizand ochii in fata crimelor sub pretextul ca ar fi vorba de un ,,razboi sfant".


El tine predici pentru a justifica razboiul, ii cheama pe rusi sa se roage pentru armata rusa, ii critica pe cei care se opun politicii imperialiste a Kremlinului si le transmite preotilor sa mearga pe front pentru a oferi binecuvantare soldatilor rusi.


In plus, reprima orice forma de disidenta in Biserica Ortodoxa Rusa. Un caz mult mediatizat este cel al preotului exclus din Biserica Ortodoxa Rusa dupa ce i-a indemnat pe credinciosi sa se roage ,,mai degraba pentru pace decat pentru victorie". Un alt caz care a intrat in atentia presei este cel al preotului suspendat pentru ca a oficiat slujba de pomenire la mormantul defunctului lider al opozitiei ruse, Aleksei Navalnii, care a murit pe 16 februarie in circumstante obscure intr-o colonie penitenciara din regiunea arctica.


Pozitionarea lui Chiril I in favoarea razboiului a determinat mai multe tari sa-l plaseze pe listele lor de santiuni, printre care Ucraina, Marea Britanie, Canada, Cehia si Lituania.


Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a denuntat recent pozitionarea pro-razboi a conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse si a Patriarhului Chiril I. Intr-o rezolutie privind moartea lui Navalnii adoptata pe 17 aprilie, APCE subliniaza ca Patriarhul Chiril I abuzeaza de religie si denatureaza traditia crestina ortodoxa.


Totodata, APCE atrage atentia ca incitarea la agresiune, genocid si crime de razboi este o crima in sine, fapt pentru care Patiarhul Chiril I si membrii ierarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse pot fi considerati complici la crimele de razboi si crimele impotriva umanitatii comise in numele Rusiei si in numele ideologiei ,,lumii ruse".


Comments