PE CURAND, PRIETENE – A murit Claudiu Florescu (56 de ani): altfel despre un OM, unul dintre pionier...

TRIST. A murit baimareanul Claudiu Florescu (56 de ani), unul dintre pionieriicare au creat televiziunea privata din Romania. S-a intamplat in primele clipe ale acestei zile de acum triste, de 17 inauarie 2021. Duminica. Si-a luat ziua libera si a plecat sa mai organizeze un studio tv, la fel cum l-a organizat pe cel al primei televiziuni private din Romania, Cinemar TV, in 1990 – dezvoltata apoi in retea regionala, cu studiouri in Cluj-Napoca si Sibiu -, si apoi al atator alte televiziuni locale si regionale.

&

Daca acum va uitati la o emisiune de televiziune la un post local, ascultati un post de radio sau cititi un articol, cel mai probabil consumati o creatie mass-media realizata de cineva care a lucrat, care a fost format sau care l-a pretuit cu colegialitate pe Claudiu Florescu. Sau de cineva care a facut primii pasi in meserie alaturi de acesta.

&

Cine a fost si ramane Claudiu Florescu

&

Claudiu Florescu s-a nascut in 20 februarie 1965, la Baia Mare. A absolvit Colegiul National ,,Vasile Lucaciu" din Baia Mare – specializarea Matematica-Informatica (1983), iar apoi Facultatea de Mecanica – specializarea Autovehicule Rutiere a Universitatii Transilvania din Brasov (1989). Din anul II de facultate si pana la finalizarea cursurilor universitare a fost presedintele Studioul de film studentesc ,,Dacia Felix".

&

"Filmam nunti, sa facem un ban. Ca studentii…", obisnuia sa spuna, bagatelizand ceea ce facea. Obisnuia sa faca asta, sa bagatelizeze ceea ce facea. Chiar si atunci cand cu tumorile extinse, cand zicea senin, ascunzandu-si metastazele dupa dureri, ca se simte perfect si ca imediat il externeaza din spital ca s-a ,,odihnit destul", sau cand cu amputatia piciorului, cand spunea linistit ca poti sa traiesti si fara un picior in conditiile in care sunt atatia care traiesc fara creier (adica fara sa si-l foloseasca)…

&

Primul sau loc de munca: inginer la Autobaza IPEG Maramures (fosta Intreprindere de Cercetari si Prospectiuni Geologice). Imediat dupa evenimentele din decembrie 89, Claudiu a fost unul dintre cei 4 care au pus bazele Televiziunii Cinemar, care emitea in weekend, imediat dupa incheierea programului unicei televiziuni, cea de stat, TVR.

&

A simtit ca pentru a trece la urmatorul nivel in mass-media audio-vizuala sunt necesare cunostinte pe care in Romania din perioada aceea nu avea cine sa i le ofere. Asa ca in 1992 a fpcut un curs de specializare in jurnalismul de televiziune la DRS 3 din Zurich (televiziunea nationala elvetiana). A fost primul roman care dupa 1990 i-a luat un interviu Regelui Mihai, in Elvetia. Si ultima data cand am petrecut timp impreuna mi-a spus cateva detalii de la acel interviu, filmat pe casete video, care i-au fost cerute de ,,post-securistii care nu constientizau schimbarea regimului".

&

In 1993, Claudiu Florescu castiga o bursa de studii de la BBC trece printr-un curs de jurnalism superior, tinut de profesorul Gwyneth Henderson pentru jurnalistii din Europa de Est. Lucreaza in acest timp la o televiziune britanica ("Eram angajat ca redactor de eveniment, ma trimiteau aia unde nu vroia sa mearga niciun englez, de regula la scandaluri, crime… Mergeam, ca ma plateau bine. Am venit acasa cu o gramada de bani. Si de ei, in loc sa-mi cumpar linistea, mi-am cumparat scule de tv si radio, adica mi-am cumparat agitatia. Dar nu-mi pare rau. Deloc. Azi as face la fel").

&

El n-a fost doar director de tv-radio, cum ar putea crede colegii nostri mai tineri, a fost prezentator, moderator, redactor, reporter, crainic, realizator, producator. Facea de toate, se implica in orice domeniu, de la talk-show-uri politice, la emisiuni de divertisment, la folclor si concursuri. Si facea o mandrie din asta. O data mi-a zis ca s-a gandit sa produca o emisiune de agricultura, pentru ca cele existente i se pareau prafuite, perimate, si "pentru ca si oamenii aia (n.mea, publicul acestui gen tv) merita ceva de calitate, pentru ca daca nu o facem, o sa ramana cu impresia ca asta e televiziunea".

&

Avea o placere pe care n-am mai vazut-o la nimeni de a crea televiziuni de la firul ierbii, pe langa Cinemar fondand Club TV-Radio (2002), Maramures TV (2008), Transilvania Folclor (2009), Transilvania Channel (in 2011, in Cluj-Napoca).

&

… s-a stins cu discretia cu care si-a ascuns realizarile, punandu-le mereu in seama celor cu care lucra (si pe care-i presa mereu pentru a-si depasi limitele). A dat mai mult decat a luat de la viata asta.

&

Gandul nostru se indreapta acum spre Marilena, spre Alexia, cu mangaiere, grija si suport moral… Cat despre tine, prietene, pe curand. Ne mai vedem… tu pregateste un studio, ACOLO, asa cum stii, pentru ca nu stiu cat mai intarziem pe aici. One of us.

&

Catalin VISCHI

Comments