,,Pelerinajul de la Sumuleu Ciuc este viata omului pe scurt, cu soare, ploi si sacrificii". Cum a in...

In jur de 40.000 de oameni sunt asteptati sa participe sambata la pelerinajul de Rusaliile catolice din cartierul din Miercurea Ciuc. Rectorul Bisericii Franciscane de la Sumuleu Ciuc, preotul Guia Laurean Hugo, a explicat, pentru Libertatea, ce inseamna aceasta adunare religioasa pentru miile de pelerinii care strabat tara de la un capat la altul pentru a lua parte la ea.

Pelerinajul de Rusaliile catolice din Miercurea Ciuc dateaza de aproape cinci secole. Ceea ce a fost un simbol al victoriei impotriva principelui Ioan Sigismund, care a incercat fara succes sa-i converteasca pe secui la religia unitariana, a devenit astazi cel mai mare pelerinaj al catolicilor din estul Europei.

Rectorul Bisericii Franciscane Guia Laurean Hugo
Rectorul Bisericii Franciscane, Guia Laurean Hugo

„Pentru pelerinii care vin in aceasta zi inseamna acea victorie din 1567 prin care au ramas fideli la credinta lor catolica. E un gest, un fapt de marturie ca suntem credinciosi, suntem catolici si suntem copii ai lui Dumnezeu si fii ai Fecioarei Maria. Si in fiecare an ne adunam in acest numar mare”, spune preotul Guia Laurean Hugo, Rectorul Bisericii Franciscane de la Sumuleu Ciuc.

Un obicei vechi de aproape cinci secole

Stam de vorba in fata altarului din biserica franciscana, in timp ce, in spatele nostru, cativa credinciosi se roaga in bancile aliniate la stanga si la dreapta. Altii asteapta pe trepte sa urce la statuia Sfintei Fecioare Maria.

Lacasul, construit acum peste 300 de ani, si-a pastrat aerul si ornamentele din vechime. Cateva elemente aduc aminte de istoria recenta: dozatoarele cu dezinfectant puse peste tot si ecranul de proiectie pentru versurile Liturghiei.

Interiorul bisericii franciscane, in timpul slujbei de deschidere a pelerinajului de Rusalii, de vineri seara
Interiorul bisericii franciscane, in timpul slujbei de deschidere a pelerinajului de Rusalii, de vineri seara

Spre deosebire de o biserica ortodoxa, unde iconostasul acopera in intregime spatiul, in manastirea franciscana statuia Sfintei Fecioare Maria este cea care se impune si este asezata in cel mai important loc, la altar. Statuia este centrul si simbolul pelerinajului de la Sumuleu Ciuc.

Statuia Sfintei Fecioare Maria, in mijlocul altarului
Statuia Sfintei Fecioare Maria, in mijlocul altarului

Timp de aproape cinci secole, mesajul pelerinajului, axat pe credinta si iubire, a ramas acelasi, crede rectorul Bisericii Franciscane. S-a schimbat insa tipologia pelerinilor, iar evenimentul reuseste an de an sa adune la un loc oameni diferiti din toate punctele de vedere, inclusiv al religiei, spune calugarul de 33 de ani.

In momentul de fata este un loc de pelerinaj unde nu vin doar romano-catolicii, ci vin si acele persoane care sunt de alte religii. Vin ortodocsi, protestanti, vin persoane care nu traiesc in nicio credinta. Daca nu credinta, limba este cea care cumva ne aduna pentru ca vorbim cu totii maghiara. Dar eu zic ca mai presus de asta ne aduna faptul ca toti suntem fii ai lui Dumnezeu si fii ai Sfintei Fecioare Maria.

Guia Laurean Hugo, rectorul Bisericii Franciscane:

Motivul pentru care oamenii participa la un eveniment religios care nu face parte din obiceiurile si traditiile propriilor religii este simplu, crede Hugo, el insusi dintr-o familie in care se intrepatrund doua religii, catolica si ortodoxa. La inceput ii impinge curiozitatea, apoi pusi in fata dificultatilor unui pelerinaj, descopera si alte conotatii.

„Adesea stai in ploaie, rabzi foame, pierzi acea comunitate de acasa. Cumva prin tot ceea ce intalnesti in pelerinaj te marcheaza si te ajuta sa devii matur in credinta ta, in personalitatea ta”, explica rectorul Bisericii Franciscane.

Mai multi oameni asista la sljuba de deschidere, tinuta inclusi de preotul Hugo
Mai multi oameni asista la sljuba de deschidere, tinuta inclusiv de preotul Hugo

Cu gand de multumire

De altfel, asa e si viata, spune calugarul. Pelerinajul este doar rezumatul ei.

Cumva, acest drum al pelerinajului simbolizeaza si viata noastra pamanteasca care este o calatorie din aceasta lume la viata vesnica. Ceea ce se intampla in aceste zile de pelerinaj e pe scurt viata omului in care intalnim dificultati, soare, ploaie, oboseala, sacrificii.

Guia Laurean Hugo, rectorul Bisericii Franciscane:

In jur de 40.000 de oameni sunt asteptati sa participe sambata la pelerinajul de Rusaliile catolice din cartierul din Miercurea Ciuc. Pelerinii vor avea mai multe cai de acces catre saua dintre muntele Sumuleul Mare si muntele Sumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasa, in functie de zona geografica din care vin.

40.000 inseamna multi oameni, dar foarte putini in comparatie cu anii trecuti, cand au participat la adunarea religioasa de doua-trei ori mai multi pelerini. Pandemia de coronavirus ii afecteaza pe credinciosi pentru al doilea an la rand. Hugo isi aminteste ca anul trecut, de Rusalii, au fost doar 16 oameni in biserica, iar afara alte cateva sute. A fost trist, spune el.

Calugarul Hugo, in timpul slujbei care s-a tinut in limba maghiara
Calugarul Hugo, in timpul slujbei care s-a tinut in limba maghiara

Mai multe restrictii

Din cauza pandemiei, la pelerinajul de la Sumuleu, cel mai mare din estul Europei, nu vor putea veni oameni din alte colturi ale tarii organizati, cu autocarele, si vor avea acces doar cei care vin pe jos, cu caruta, ori cu masinile personale, a anuntat zilele trecute primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila.

Un barbat in curtea bisericii franciscane
Un barbat in curtea bisericii franciscane

De asemenea, vor fi nevoiti sa poarte masti de protectie si sa pastreze distanta de cel putin un metru si jumatate.

Sanctuarul marian de la Sumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasa din biserica statuia facatoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujba inchinata Fecioarei Maria si a oferit un trandafir de aur sanctuarului, asa cum face cand merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. Trandafirul este in continuare in dreapta statuii.

Placute cu versete din Biblie puse pe anumite randuri de banci, pentru ca pelerinii sa pastreze distantaIcon photoVEZI & GALERIA& FOTOPOZA 1 / 13

Comments