Pentru ce MERITE l-au decorat serviciile franceze si cele americane pe Florian Coldea. O decoratie s...

Decoratia a fost prima din istoria colaborarii profesionale dintre serviciile secrete romanesti si cele franceze care a fost oferita unui ofiter SRI. La ceremonie a fost prezent directorul Serviciului Roman de Informatii de la acea vreme, Eduard Hellvig, membri ai familiei lui Coldea, cat si reprezentanti ai mediului academic.,,Aceasta distinctie recompenseaza parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea, marcat de o puternica implicare in cooperarea in materie de securitate impreuna cu partenerii francezi si euro-atlantici."Distinctia i-a fost inmanata lui Coldea de catre Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei de la acea vreme.

Cum a fabricat gruparea SRI Coldea-Dumbrava dosare la comanda. Dezvaluirile explozive ale unui avocat

Nu a fost ultima decoratie primita de generalul Coldea. In mare secret, in luna mai a anului 2017, cel care avea sa fie cunoscut mai tarziu drept seful Statului Paralel, Coldea a primit, alaturi de fostul sau sef, George Maior, distinctia Alben W Barkley. Ceremonia s-a desfasurat in mare secret la sediul CIA, iar oamenii au aflat abia cateva luni mai tarziu, in august, despre aceasta.George Maior isi incheiase cariera la SRI si era in acel moment Ambasadorul Romaniei in Statele Unite. Cel care i-a decorat pe Maior si pe Coldea este Michael Pompeo, directorul pus la conducerea CIA de catre Donald Trump. Interesant este ca ceremonia care l-a inclus si pe Coldea a avut loc dupa ce acesta a fost trecut in rezerva, consecinta a scandalului in care a fost implicat cu Sebastian Ghita.

Denuntatorul lui Florian Coldea, inregistrarea prin care il demasca: "Seful mare, supremul nostru" - VIDEO

Referitor la motivele pentru care l-au decorat pe George Maior, reprezentantii CIA au transmis, adresandu-se acestuia, ca: ,,A avut un impact profund si pozitiv in dezvoltarea SRI si a fost esential in dezvoltarea relatiilor robuste, care rezista si azi, intre serviciile noastre."

Reteaua de sabotori a generalului Coldea. Safavi Sayed Mohammad Mehdi, sageata Statului Paralel, acuzat de inselaciune si intimidari in stil mafiot

Decoratia primita de George Maior poarta numele lui Earl Warren, fost sef al Curtii Supreme, care a avut un impact profund in istoria SUA. Cu toate acestea, Maior si generalul Coldea nu au fost singurii care au primit distinctii. Agentia americana de spionaj l-a decorat si pe Daniel Dragomir, fostul sef al serviciului antiterorism din SRI. Dragomir ar fi cel care a mediat operatiunea Black Cube pentru compromiterea Laurei Codruta Kovesi.

Comments