Perchezitii in cascada in Bucuresti si in 6 judete, intr-un mega dosar de trafic de migranti! Fosti...

"La data de 4 iunie 2024, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Caras-Severin, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Caras-Severin, pun in aplicare 67 de mandate de perchezitie domiciliara in judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Arges, Sibiu si municipiul Bucuresti, intr-un dosar penal vizand savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de migranti, trecerea frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei, facilitarea sederii ilegale in Romania si spalarea banilor", au transmis, luni, reprezentantii Politiei Romane.

Potrivit sursei citate, din cercetarile efectuate a reiesit ca, in cursul anului 2022, pe fondul aparitiei unui nou mod de operare vizand traficul de migranti (introducerea acestora in Romania cu vize de munca, dar in scopul real de a le facilita trecerea catre tari din spatiul Schengen), un barbat, fost angajat al MAI, ar fi initiat si constituit un grup infractional organizat, prin intermediul a 7 societati comerciale (dintre care cinci cu acelasi domiciliu fiscal), la care ar fi aderat si alte societati comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt barbat (colonel in rezerva), care, ulterior pensionarii, ar fi dezvoltat o metoda de obtinere a unor beneficii materiale substantiale, prin intermediul unei firme, infiintate in scopul recrutarii fortei de munca din strainatate.

Din probele inregistrate s-a stabilit ca, in perioada 2022 - iunie 2024, gruparea, formata din peste 37 de persoane, cetateni romani si straini si 7 grupuri de firme, insumand 31 de societati comerciale cu sediile in Caras-Severin, Timis si Arad, ar fi actionat pe teritoriul Romaniei, in scopul savarsirii infractiunii de trafic de migranti. Politistii au stabilit, astfel, ca activitatea infractionala s-ar fi desfasurat pe sase paliere.

Astfel, unul ar fi fost format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora si care indeplineau diferite functii in cadrul societatilor, un altul format din foste si actuale cadre ale M.A.I., un palier constituit din reprezentantii de drept si de fapt ai unor firme din judetul Caras-Severin, racolate in acelasi scop infractional, iar ultimele doua paliere formate din alti membri ai grupului, unii avand sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietatea lor ca locatie, pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de munca in Romania, iar ceilalti ocupandu-se de transportarea si transferarea migrantilor sositi in Romania, cu intentia de a patrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE.

"Din actele de urmarire penala a rezultat ca administratorii sau asociatii societatilor comerciale ar fi stabilit legaturi cu recrutorii din plan extern, iar angajatii cetateni romani, membri ai grupului infractional, ar fi avut sarcina obtinerii pentru persoanele recrutate a avizelor de munca si a vizelor pentru dreptul de sedere in Romania.

In acest scop, ar fi racolat angajati cu putere de decizie sau fosti angajati cu influenta asupra functionarilor din cadrul birourilor Caras-Severin, Timis, Arad si Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrari, generand astfel o stare de pericol la adresa securitatii nationale, ca urmare a favorizarii patrunderii pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini, cu potential risc terorist", se mai arata in comunicatul citat.

Pana la acest moment, s-a stabilit ca grupul infractional ar fi obtinut eliberarea de avize de munca cu incalcarea procedurilor legale pentru 1.181 de cetateni straini, majoritatea din Pakistan si Bangladesh (peste 80%), dar si din Sri Lanka, India, Nepal si Sudan, parte dintre acestia parasind Romania pentru a se indrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fara a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.

De asemenea, s-a stabilit ca membrii grupului infractional organizat, utilizand relatii cu lucratori ai Biroului pentru Imigrari Caras-Severin bazate pe acte de coruptie, ar fi facilitat sederea pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini ale caror vize expirasera si trebuiau returnati in tara de origine.

Din investigatiile efectuate a rezultat ca, pentru un aviz de munca, migrantii ar fi platit intre 500 - 1.000 de euro, iar, cu cat termenul pentru obtinerea acestuia era mai scurt, cu atat pretul solicitat devenea mai mare, ajungand chiar si la 5.000 - 6.000 de euro pentru o persoana.

Astazi, sunt puse in executare aproximativ 40 de mandate de aducere, cei in cauza urmand a fi condusi pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Caras-Severin.

Actiunea a beneficiaza de sprijinul politistilor din cadrul brigazilor de combatere a criminalitatii organizate Timisoara, Oradea, Alba-Iulia, Cluj, Craiova, Pitesti, Bucuresti si serviciilor de combatere a criminalitatii Arad si Sibiu.

Actiunea este realizata cu sprijinul politistilor Inspectoratului de Politie al Judetului Caras-Severin, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, I.T.P.F. Timisoara, jandarmilor Inspectoratului Judetean de Jandarmi Caras-Severin, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Timis, Gruparii de Jandarmi Mobila ,,Glad Voievod" Timisoara si specialistilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara.

Suportul de specialitate este asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale din I.G.P.R. si Biroul Tehnic si de Criminalistica din cadrul D.I.I.C.O.T.

Comments