PERICOL IMINENT – Epidemie de rujeola in Romania, anuntata de Ministerul Sanatatii

PERICOL IMINENT – Epidemie de rujeola in Romania, anuntata de Ministerul Sanatatii

SURSA FOTO: copiisimamici.ro

PERICOL IMINENT Ministerul Sănătăţii a anunțat miercuri, 21 septembrie, că în ultimele 8 luni ale anului au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă confirmate, faţă de doar 7 câte au fost în tot anul trecut.

Specialiştii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii neimunizaţi.

„În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

BUNICA A REFUZAT INTERNAREA – O fetiţă de 9 luni a murit din cauza rujeolei

„Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa-numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, se mai spune în comunicatul citat.

AMENINȚARE – Focar de rujeolă la marginea Maramureșului, boala contagioasă fiind răspândită de țigani în Cluj și Bistrița Năsăud

În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Distribuția cazurilor pe județe:

– la granița dintre judetele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)

– în județul Mureș (145 cazuri)

– în județul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)

– în județul Timiș (71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)

– în județul Suceava (27 cazuri)

– în județul Brașov (33 cazuri)

– în județul Sălaj (7 cazuri)

– în județul Hunedoara (14 cazuri)

– în județul Caraș – Severin (13 cazuri)

– în județul Alba (3 cazuri)

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate

/ incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:

– Bacău (3 cazuri)

– Bihor (1 caz)

– Constanța (3 cazuri)

– Dâmbovița (2 cazuri)

– Giurgiu (1 caz)

– Mehedinți (1 caz)

– Neamț (2 cazuri)

– Olt (2 cazuri)

– Sibiu (3 cazuri)

– Vaslui (1 caz)

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Sursa info

Comments