Pericolul in care este Romania, in acest an - Ce spune un lider PSD

Pericolul in care este Romania, in acest an - Ce spune un lider PSD

Pericolul in care este Romania, in acest an - Ce spune un lider PSD

Mihai Tudose a explicat pe Facebook ce pericol paste Romania in acest an:

,,2021 - Startul ratat

Anul a inceput prost pentru romani, din cauza acestui nou guvern incapabil sa actioneze pentru iesirea din criza economica. Guvernul Citu continua inertia si mascarada formelor fara fond prin care Guvernul Orban a paralizat Romania. Asa ca suntem in pericol sa ratam sansa repornirii economiei cu ajutorul banilor europeni. Sunt ingrijoratoare lipsa de transparenta a Guvernului privind stadiul Planului National de Redresare si Rezilienta si semnalele critice de la Comisia Europeana vizand ritmul si inadecvarea strategiei romanesti cu obiectivele si regulile pachetului UE de redresare.

Au trecut peste doua saptamani de la instalarea cabinetului Citu. Noii ministri au pornit la drum, in plina criza, cu o vacanta din care inca nu s-au intors. Au fost nenumarate avertismente ca banii UE cu care PNL a defilat pagubos in campania electorala se pot dovedi la fel de iluzorii ca vaccinarea rapida anti-Covid. Iata ca 2021 se dovedeste, din start, un nou an de sacrificiu pentru romani...

Ce ne mai ameninta propaganda oficiala ca se inghesuie vaccinurile si banii de la UE la granite! Dozele vin cu taraita si sunt administrate in ritm de melc si fara nici o logica. Iar despre prefinantarea proiectelor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ni se spune ca s-ar putea sa vina prin vara, dar - atentie! - in functie de finalizarea si calitatea planului national. Este obligatia Guvernului sa faca public stadiul si continutul programelor prin care vrea sa acceseze fondurile pentru redresare!

La Bruxelles se stie cu precizie ca strategia generala comunicata de Guvernul Romaniei nu se incadreaza in tintele convenite la nivelul UE. Insailarea de generalitati si sabloane trimisa la Comisia Europeana rateaza obiectivele de tranzitie ecologica, digitalizare, cercetare si dezvoltarea infrastructurii. Si asta pentru ca nu a fost elaborata in prealabil o Strategie Energetica Nationala, iar guvernantii nu inteleg miza informatizarii serviciilor publice si ignora potentialul alocarii substantiale (37%) pentru combaterea schimbarilor climatice - bani ce pot sustine dezvoltarea sistemelor de irigatii, protectia anti-grindina si impaduririle atat de necesare.

Un alt exemplu: pentru digitalizare, Comisia Europeana a stabilit o alocare de 20%, in vreme ce PNRR prevede 2,12%. Ce sanse are bataia asta de joc sa obtina aprobarea la Bruxelles? Scoala online, informatizarea administratiei publice, a sistemului medical si a celui judiciar, digitalizarea ANAF - ce prapastie hidoasa intre lozinci si vointa!...

In conditiile astea, cand auzi un politruc penelisto-pluserist papagalicind despre Revolutia Fondurilor Europene in Romania, iti amintesti inevitabil vorba lui Grigore Vieru: "cat caracter, atata tara"", a scris Mihai Tudose pe Facebook.

Comments