Permisiunea acordata Ucrainei sa atace pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale da roade. ,,Vedem im...


Permisiunea acordata Kievului de Statele Unite si de alti aliati de a folosi arme occidentale pentru a lovi tinte militare situate in interiorul Rusiei a avut un impact urias, iar ajutorul incepe sa se vada, au declarat mai multi soldati ucraineni pentru CNN.


Ofensiva rusilor lansata la inceputul lunii mai asupra regiunii Harkov a determinat mai multe state membre NATO, inclusiv SUA, sa autorizeze Kievul sa utilizeze armamentul furnizat de catre acestea pentru a lovi tinte militare pe teritoriul rus.


Dupa multe luni in care s-a aflat in dezavantaj din cauza deficitului de munitii si forta de lupta, Kievul poate acum, in sfarsit, sa profite din plin de ajutorul militar occidental care a inceput sa soseasca luna trecuta.&


,,Am distrus tinte in interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusa nu mai poate avea sentimentul de impunitate si siguranta", a declarat pentru CNN un ofiter superior al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care a cerut sa fie identificat doar prin indicativul sau de apel, Bankir.


La randul lor, soldatii din prima linie spun ca livrarile de arme incep sa faca diferenta, mai ales ca acum se pot folosi de arsenalul occidental pentru a lansa atacuri peste granita.


,,Putem vedea impactul ajutorului in fiecare zi. Artilerie, sisteme de rachete cu lansare multipla cu raza mai lunga de actiune, cu diferite tipuri de munitie si submunitii... au un efect asupra peisajului general al campului de lupta", a dezvaluit Ivan, un ofiter al brigazii de artilerie& 148.


,,Desfasuram cele mai eficiente sisteme de arme in zonele in care rusii incearca sa sparga liniile defensive si a existat o incetinire semnificativa a avansului rusesc", a adaugat el.


Desi Kievul nu a reusit sa recastige zone insemnate de teritoriu, a evitat cu succes ceea ce ar fi putut fi un dezastru: ocuparea Harkovului, al doilea oras ca marime al Ucrainei.


Un ,,moment tragic" pentru Ucraina


O parte din regiunea de nord a Harkovului, intre care orasele Izium, Kupiansk si Balakliia, a cazut in mainile Rusiei la scurt timp dupa ce Moscova si-a lansat invazia pe scara larga a Ucrainei in februarie 2022.


Ocupatia lor a fost una brutala. Cand zona a fost eliberata in toamna lui 2022, trupele ucrainene au descoperit dovezi ale a ceea ce spun ca ar fi crime de razboi comise de fortele ruse, inclusiv gropi comune si camere de tortura.


In luna mai a acestui an, Rusia a lansat un alt atac transfrontalier asupra regiunii, incercand sa profite de deficitul de munitii al Kievului inainte de sosirea armelor occidentale.


Consecintele au fost mortale. Oficiul Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat ca cel putin 174 de civili au fost ucisi si 690 au fost raniti in Ucraina in mai, cel mai mare numar de victime civile intr-un an.


Mai mult de jumatate dintre aceste victime civile au fost la Harkov.


Reocuparea zonelor eliberate anterior la nord de Harkov a fost un ,,moment tragic" pentru Ucraina, dar a marcat si un punct de cotitura major, a declarat expertul international in securitate Oleksii Melnik, fost oficial al Ministerului ucrainean al Apararii ucrainean si co-director pentru relatii externe si de securitate la Centrul Razumkov din Kiev.


,,A declansat o schimbare a pozitiei partenerilor nostri occidentali, i-a incurajat sa elimine, cel putin partial, restrictiile privind utilizarea armelor occidentale", a spus el, pentru CNN.


De frica unei escaladari a conflictului, SUA si alti aliati occidentali au interzis mult timp Kievului sa foloseasca armele furnizate pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, limitand utilizarea acestora la teritoriile ucrainene aflate sub ocupatia rusa.


,,(Rusia) stia ca Ucraina nu avea capacitatea de a lovi aceste tinte pe teritoriul rus. Daca decizia (de a oferi ajutor) nu ar fi fost luata, daca am fi pierdut sprijinul american si asistenta militara, asta ar fi schimbat jocul", a spus Melnik.


Conditiile puse Ucrainei pentru a folosi arme occidentale


Ucrainenii pot folosi sistemele Himars pentru a viza atat posturile de comanda, cat si concentrarile de trupe rusesti. In schimb, Ucraina nu are permisiunea sa recurga la sistemele cu raza lunga de actiune ATACMS impotriva unor tinte din teritoriul Rusiei.


Kievul isi pune acum sperantele in livrarile de avioane de lupta F-16, care ar trebui sa inceapa in curand. Primii piloti ucraineni urmau sa-si termine pregatirea in SUA in aceasta vara.


Comments