Pesta porcina africana starneste panica printre maramureseni

Pesta porcina africana starneste panica printre maramureseni

Pesta porcina africana starneste panica printre maramureseni

&

Incepe perioada agitata pentru cei care vor sa sacrifice porcul pentru a avea carne proaspata la sarbatorile de iarna.

Unii au dat vans inca din vara unor crescatori de animale, altii sunt in cautare de porci grasi, iar cei mai multi asteapta sa le vina cumparatori pentru a nu ramane cu ratanii in batatura. Cu totii sunt ingrijorati de faptul ca pesta porcina africana (PPA) ,,bantuie" prin Maramures, dandu-le astfel multe batai de cap. Este cunoscut faptul ca maramuresenii continua sa sacrifice porcul in mod traditional, iar pentru acest lucru gasesc tot felul de improvizatii prin care aduc porcii la locul sacrificarii. Legea prevede cum trebuie procedat insa aproape ca nu o mai respecta nimeni in aceasta perioada. Necunoasterea legii ii face pe oameni sa intre in panica, insa nu trebuie sa fie disperati. Dupa cum spune Vasile Pop, director executiv adjunct al Directiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures, zona de restrictie este supavegeata zi de zi de catre inspectorii veterinari. ,,Pe o raza de 3 km in jurul focarului, timp de 40 de zile, se interzice miscarea porcului viu. Asta nu inseamna ca oamenii nu pot sa-si sacrifice animalul cand doresc. Este important ca daca observa modificari (la culoarea sangelui, ficat marit etc.) trebuie anuntat imediat medicul veterinar. De asemenea, in carcasa, carnea poate fi transportata la destinatie", spune directorul executiv adjunct Vasile Pop. De la 3 la 10 km de focar s-a constituit o zona de supraveghere in care se urmareste starea de sanatate clinica a animalelor. ,,Omul poate sa sacrifice porcul pentru necesarul in familia sa. Poate transporta porcul viu sau carnea in carcasa unde doreste. In conditii legale animalele pot fi transportate vii prin zona de interdictie (pe raza celor 3 km) in timpul celor 40 de zile. Este interzis transportul doar a animalele din zona de interzicere de 3 km", explica directorul executive adjunct Vasile Pop.

Miscarea porcilor atent controlata

Pe aceasta tema, ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a intalnit zilele trecute cu asociatiile crescatorilor de porci din Romania. Cu aceasta ocazie s-au stabilit masuri pentru limitarea raspandirii PPA, acestea vizand controale aspre in ceea ce priveste miscarea animalelor, intensificarea masurilor de biosecuritate in ferme. Mai mult, Comisia Europeana cere Romaniei un plan de actiuni referitor la acest aspect.

Principalele subiecte dezbatute au vizat prevederile Ordinului MADR nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor si a tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei, situatia evolutiei PPA pe teritoriul Romaniei, proiectul de Ordin al ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile de suine. In deschiderea discutiilor, ministrul a afirmat ca principalul partener de consultare va fi mediul asociativ, exprimandu-si convingerea ca, prin expertiza detinuta si furnizarea de sugestii, vor identifica impreuna solutii pentru gestionarea evolutiei PPA in Romania si relansarea sectorului. De asemenea, ministrul a subliniat importanta intocmirii unui plan de actiuni concrete care sa fie prezentate Comisiei Europene pentru a reusi recunoasterea stingerii focarelor de PPA in anumite judete din tara. Totodata, oficialul a relevat necesitatea unei mai bune cooperari interinstitutionale pentru a eficientiza masurile de preventie si combatere a PPA.

In cadrul intalnirii a avut loc un schimb activ de opinii si interventii din partea membrilor asociatiilor. Recomandarea unanima a celor prezenti a fost aceea de intensificare a aplicarii normelor de biosecuritate precum si cresterea gradului de informare a populatiei, prin constientizare si responsabilizare. Un factor foarte important in prevenirea raspandirii bolii il reprezinta intensificarea actiunilor de control in ceea ce priveste miscarea animalelor. ANSVSA a oferit clarificari si a expus demersurile intreprinse de institutie inca de la aparitia primelor focare de PPA pe teritoriul Romaniei: controale, filtre, identificarea si inregistrarea porcinelor si verificarea tuturor animalelor din 2016 pana in prezent.

La finalul intalnirii s-a agreat organizarea unor grupuri de lucru in cadrul carora sa se discute aspectele tehnice atat pentru elaborarea unui plan de masuri privind gestionarea situatiei pestei porcine africane, cat si pentru analizarea prevederilor Ordinului MADR nr. 538/2019 si a proiectului de Ordin al ANSVSA privind biosecuritatea in exploatatiile de suine.

V. Rohianu

Comments