Peste 3 milioane de miei se sacrifica de Sarbatorile Pascale, in 2017

Peste 3 milioane de miei se sacrifica de Sarbatorile Pascale, in 2017

Peste 3 milioane de miei se sacrifica de Sarbatorile Pascale, in 2017

Numarul mieilor sacrificati pentru Sarbatorile Pascale, inclusiv in gospodariile populatiei, va ajunge in acest an la 3 – 3,2 milioane, la aproape jumatate fata de anii trecuti, din cauza reducerii consumului si a resurselor financiare scazute, sustine Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania si al Asociatiei Crescatorilor de Ovine Brasov, informeaza AGERPRES.

“In fiecare an, in Romania se sacrifica in jur de 3 -- 3,2 milioane de miei, inclusiv in gospodariile populatiei, in conditiile in care acum 4-5 ani se sacrificau si 5 -- 6 milioane de miei. La tara fiecare taie un miel in aceasta perioada si noi ii luam si pe acestia in calcul. Taierile scad din cauza consumului si puterii financiare scazute pentru ca marea majoritate a pensionarilor -- care respectau gustul si traditia de Paste -- se orienteaza spre alte tipuri de carne, de regula de pasare, pentru ca este mai ieftina, iar cei care isi mai permit, cumpara mai putin, nu cu mielul, ci cu bucata, doar ca sa isi satisfaca gustul.

Din pacate, tinerii nu sunt indreptati spre aceasta carne si nici nu avem politici care sa sustina cresterea consumului de carne de miel, desi studii stiintifice riguroase recomanda ca, atunci cand se schimba alimentatia copilului de la laptele matern, prima carne sa fie cea de miel, nu cea de pasare”, a declarat pentru AGERPRES Eugen Gontea.

In privinta pretului carnii de miel, reprezentantul ciobanilor sustine ca in prezent totul depinde de cerere si oferta, dar achizitiile din ferme s-au facut in acest an la preturi derizorii, sub costul de productie, si in scadere fata de anul 2016.

“Preturile depind foarte mult de cerere si oferta, dar achizitiile s-au facut la preturi derizorii, adica sub pretul de productie. Mielul intre 10 si 18 kilograme s-a achizitionat cu 8 -- 8,5 lei pe kilogram in viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 -- 7,5 lei/kg. Repet, sunt preturi derizorii in conditiile in care, mai ales, in zona de munte, conditiile sunt aspre si productiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat si la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vandut mielul in viu la 10 -- 11 lei pe kilogram”, a explicat Gontea.

Ciobanii au reusit sa vanda in jur de 300.000 -- 350.000 de miei la export in aceasta perioada, in general, in Ungaria, Italia si Grecia si aproape deloc in tarile din Orientul Mijlociu, insa nu pot spune ca exporturile i-au “salvat”.

“Pe export am mers pe Ungaria, nu mult, vreo 20 de tiruri, pe Italia, unde s-au cerut miei cu o greutate intre 10 si 18 kilograme in viu. Si in Grecia s-au dus miei destui, dar in tarile din Orientul Mijlociu nu stiu care este situatia pentru ca de regula ei cumpara dupa Sarbatorile Pascale. Pe total, dupa calculele noastre au mers la export 300.000--350.000 de miei, iar preturile au fost intre 7,5 si 9 lei kg in viu. Nu ne-a salvat exportul pentru ca este este un razboi economic, iar legislatia noastra pentru export este una tip balcanica”, sustine presedintele asociatiei.

In acest context, crescatorul de oi Popa Gheorghe din comuna Balaci, judetul Teleorman, si presedinte al asociatiei locale, a precizat ca in acest an nu va veni la Bucuresti cu miei pentru sacrificare, pentru ca sumele cerute de autoritatile sectorului 4 unde exista un punct autorizat de sacrificare s-au dublat fata de anul trecut.

“Nu mai venim sa sacrificam miei in Bucuresti, pentru ca anul trecut ne-au luat 2.000 de lei si acum ne cer 5.000 de lei. Nu imi asum riscul sa le dau banii acestia pentru ca poate nici nu-i recuperez din vanzare. Prefer, chiar daca ii dau mai ieftin, sa ii trimit la export, pentru ca in cazul in care risc sa ii tai si vin pe piata cu ei, pot sa fie confiscati de ANSVSA, deoarece nu sunt taiati la abator. Toata iarna se chinuie producatorul pentru a creste animale si cand vrea sa le sacrifice autoritatile stau la capul podului sa-l prinda. Ajutati-ne sa intram in contact direct cu consumatorul, sa fie o legatura directa intre consumator si producator”, a subliniat Popa Gheorghe.

Acesta a mai spus ca exporturile nu sunt facute direct de ciobani ci de firmele exportatoare, care fac achizitia de miei si care ii triaza in functie de greutate si ii trimite punctual pe piata unde exista cerere.

“Ei strang animalele, le triaza si de exemplu daca cerinta pe Franta este pentru miei de 17 kilograme, exportul merge la francezi, daca este catre tarile arabe unde se consuma miel mai mare si de 30 de kilograme in viu, ii trimit acolo. Un crescator nu poate face selectia, doar agentii economici care fac exportul. Numai in comuna noastra s-au incarcat pana la inceputul lunii aprilie intre 4.000 si 5.000 de miei. Pana acum s-au dat la un pret de 10,5 lei pe kilogram in viu, dar acum pretul a scazut la 8 lei deoarece oferta este mare si exportul este aproape saturat”, a adaugat crescatorul de ovine.

Presedintele Agrostar, Nicolae Stefan, sustine ca din experienta anilor trecuti pretul carnii de miel va mai creste usor, dar nu spectaculos. Acesta este, insa, ingrijorat de pretul legumelor si fructelor in aceasta perioada.

“Cred ca va mai creste putin pretul la carnea de miel, dar din punctul meu de vedere nu spectaculos. Ma ingrijoreaza in schimb pretul la legume si fructe pentru ca a fost o iarna grea si prevad o specula scurta in aceasta perioada. Cred ca in galantar mielul va cobori in saptamana mare intre 17 si 20 de lei pe kilogram, chiar daca cum in magazine se vinde si cu 25 de lei. La ciobani pretul carcasei este de 15--16 lei pe kilogram si in viu de 7-8 lei pe kilogram”, a adaugat Nicolae.

In prezent, pretul carnii de miel in pietele din Bucuresti se situeaza intre 20 si 25 de lei kilogramul.

Potrivit datelor statistice furnizate de Ministerul Agriculturii, consumul de carne de ovine in anul 2016 a fost in medie de 2,6 kg/cap locuitor, in usoara crestere fata de 2015 cand se inregistra un consum de 2,3 kg/locuitor in 2015, dar semnificativ fata de 2014 de 0,7 kg/locuitor anual. In perioada Pastelui necesarul de carne de miel este acoperit in mare parte din productia autohtona.

In comparatie, media consumului in UE a fost de 2 kilograme pe locuitor anual in 2015, fata de 1,9 in 2014, iar Franta si Irlanda aveau cel mai mare consum de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor anual.

Ciobanii romani sustin ca mielul care se aduce din import nu numai ca este mai scump, dar are si un gust diferit si este mai fad decat mielul romanesc.

Romania exporta cu predilectie animale vii in tarile Orientului Mijlociu si nu numai, respectiv in Libia, teritoriile palestiniene, Iordania, Liban, Turcia, Italia si importa carne de ovine din Ungaria, Spania, Grecia si Austria.

In 2016, exporturile de animale vii (ovine) in tarile mentionate au totalizat 218 milioane de euro pentru o cantitate de 107.000 tone, iar importurile de carne de miel au totalizat 5,2 milioane pentru 2.000 de tone.

Din ultimele date operative detinute de MADR, efectivele totale de ovine ale Romaniei sunt de 16,3 milioane de capete, din care 4,8 milioane capete sunt miei, ceea ce reprezinta 29,4 % din efectivul total.

Comments