Pesticide in legume si fructe. Care-i inselatoria

Pesticide in legume si fructe. Care-i inselatoria

Ministerul Agriculturii atentioneaza ca nu exista niciun fel de teste rapide care sa ofere determinari corecte cu privire la reziduurile de pesticide in legume si fructe, iar prezentarea in spatiul public a unor asa-zise rezultate obtinute cu instrumente neomologate nu face altceva decat sa induca dezinformarea populatiei.

Precizarea ministerului a venit dupa ce in spatiul public au aparut o serie de informatii legate de modul in care se efectueaza controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide in legume si fructe.

Ministerul Agriculturii precizeaza, intr-un comunicat, ca, in cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiza efectuata pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea si cuantificarea a sute de substante active, analiza care poate fi efectuata doar intr-un laborator echipat corespunzator.

„Intr-un control oficial este obligatorie identificarea clara a substantelor active din produsele de protectie a plantelor si valoarea exacta a acestora pentru a putea compara rezultatul obtinut cu valoarea limitei maxime admise (LMA) mentionata in anexele Regulamentului nr. 396/2005/CE privind continuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare si hrana de origine vegetala pentru animale, cu modificarile si completarile ulterioare. Buletinul de analiza emis de unul dintre laboratoarele Autoritatii confirma oficial conformitatea/neconformitatea, dupa caz, reprezentand astfel documentul oficial in baza caruia sunt aplicate masurile prevazute in legislatia specifica”, explica reprezentantii ministerului.

In ceea ce priveste utilizarea testelor rapide in vederea determinarii reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt selective si specifice pe fiecare pesticid si nu permit identificarea cu acuratete a reziduurilor si a cantitatilor acestora. Cantitatile de reziduuri de pesticide in legume si fructe sunt la nivel de urme (lg/kg), valori imposibil de determinat prin teste rapide.

„Precizam ca pana in prezent nicio companie internationala nu a fabricat si omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra ca aceste teste rapide asigura selectivitatea si specificitatea in determinarea substantelor active. In prezent, acest lucru este posibil doar prin tehnicile cromatografice de laborator, tehnici laborioase si sigure, prin care dintr-o proba pot fi separate, identificate si cuantificate substantele active la nivel de urme. Aceste tehnici sunt recunoscute si folosite in toata lumea, inclusiv in Romania si in Uniunea Europeana, pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Doar rezultatele obtinute prin aceste tehnici pot fi folosite in luarea/impunerea unor masuri legale. In concluzie, MADR, prin ANF, informeaza ca nu exista niciun fel de teste rapide care sa ofere determinari corecte, prezentarea in spatiul public a unor asa zise rezultate obtinute cu instrumente neomologate nu face altceva decat sa induca dezinformarea populatiei”, se spune in comunicat.

Potrivit art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale si alte activitati oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislatiei privind alimentele si furajele, a normelor privind sanatatea si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si produsele de protectie a plantelor, Romania, in calitate de stat membru al UE, are obligatia sa desemneze unul sau mai multe laboratoare nationale de referinta. Prin urmare, Autoritatea Nationala Fitosanitara a desemnat ca laborator de referinta Laboratorul National Fitosanitar in domeniul sanatatii plantelor pentru detectia si identificarea organismelor daunatoare plantelor si produselor vegetale si determinarea reziduurilor de pesticide in legume, fructe si cereale.

Astfel, laboratoarele ANF sunt responsabile cu efectuarea analizelor oficiale pe cele trei domenii de activitate: diagnoza organismelor daunatoare plantelor si produselor vegetale, controlul calitatii produselor de protectie a plantelor si controlul reziduurilor de pesticide in plante si produse vegetale.

„Laboratorul oficial este acreditat in conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025. Acreditarea metodelor utilizate in laboratoarele oficiale garanteaza competenta si capabilitatea acestora de a genera rezultate valide. Analizele efectuate de inspectorii ANF asigura obtinerea unor rezultate de incredere prin utilizarea de metode adecvate scopului, cu personal calificat corespunzator si echipamente corespunzatoare, care pot determina parametrii ceruti de metodele prevazute in protocoalele stiintifice acceptate pe plan international (protocoalele de diagnostic ale Organizatiei Europene si Mediteraneene pentru Protectia Plantelor, Standardele Internationale pentru Masuri Fitosanitare si metodele furnizate de Laboratoarele de Referinta ale Uniunii Europene)”, subliniaza MADR, in comunicat.

The post Pesticide in legume si fructe. Care-i inselatoria appeared first on Cotidianul RO.

Comments