Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, urmariti penal

Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, urmariti penal

Presedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justitiei, Alina Gorghiu, cererile de urmarire penala care ii vizeaza pe fostul premier Petre Roman si pe fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

„Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis ministrului Justitiei, Alina-Stefania Gorghiu, cererile de urmarire penala astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare, fata de un fost prim-ministru al Guvernului Romaniei si fata de un fost viceprim-ministru al Guvernului Romaniei, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, ale art. 305 alin. (4) din Codul de procedura penala, luand in considerare si Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008, avand in vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ce ii vizeaza pe Roman Petre, in calitate de fost prim-ministru al Guvernului Romaniei, si pe Voiculescu Gelu-Voican, in calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului Romaniei”, a informat, marti, Administratia Prezidentiala.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, au fost transmise ministrului Justitiei:

– cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, in calitate de fost prim-ministru al Guvernului Romaniei in perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul savarsirii de catre acesta a infractiunilor contra umanitatii in variantele normative prevazute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecti pasivi secundari), lit. f) (cel putin 2 subiecti pasivi secundari), lit. g) (cel putin 1.315 subiecti pasivi secundari), lit. j) (cel putin 1.214 subiecti pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmand a se proceda conform legii;

– cererea de urmarire penala a lui Gelu-Voican Voiculescu, in calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului Romaniei in perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, sub aspectul savarsirii de catre acesta a infractiunilor contra umanitatii in variantele normative prevazute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecti pasivi secundari), lit. f) (cel putin 2 subiecti pasivi secundari), lit. g) (cel putin 1.315 subiecti pasivi secundari), lit. j) (cel putin 1.214 subiecti pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmand a se proceda conform legii.

Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestor cereri.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 il vizeaza si pe fostul presedinte Ion Iliescu.

Initial, in iunie 2017, fostul presedinte Ion Iliescu a fost trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii, alaturi de fostul premier Petre Roman si fostul director SRI Virgil Magureanu, insa in decembrie 2020 Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecatorii au decis atunci anularea tuturor probelor stranse de procurori, fiind constatata nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis in judecata, alaturi de Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sarbu si Miron Cozma.

Procurorii militari sustineau ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.

In acest atac ar fi fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a patru persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.

Fostul presedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari ca el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.

The post Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, urmariti penal appeared first on Cotidianul RO.

Comments