PICATURA CU PICATURA – Vinul rosu, bun de leac

PICATURA CU PICATURA – Vinul rosu, bun de leac

sursa foto: healthnewsline.net

PICĂTURĂ CU PICĂTURĂ. Vinul roșu conține o componentă numită resveratrol, care poate reduce riscul bolilor cardiace prin schimbarea microflorei intestinale, potrivit unei lucrări publicate în mBio.
Bolile cardiovasculare sunt cauza numărul unu de deces atât în SUA cât și în alte țări industrializate, și devine rapid o problemă gravăîn țările în curs de dezvoltare.

Recente studii în microflora intestinală au arătat că aceasta ar deține cheia multor probleme de sănătate, și acum se pare că ar putea avea un impact în dezvoltarea arterosclerozei. Potrivit Universitatii din Maryland arteroscleroza afectează 80-90% dintre americanii cu vârsta de peste 30 de ani.

Arteroscleroza apare atunci când placa formată din grăsime, colesterol, calciu și alte substanțe, se acumulează în artere. În timp, aceste plăci se întăresc, restricționând fluxul sanguin. Acest lucru poate provoca infarct miocardic, accident vascular cerebral, demență vasculară și chiar moarte.

Arteroscleroza poate afecta de asemenea și mâinile, picioarele, pelvisul și rinichii, și poate duce la o gama largă de boli ce implică arterele.

Despre resveratrol, “substanța minune” – extrasă în special din plante cu fructe de culoare închisă, s-a vorbit mult în ultimii ani datorită efectului său puternic antioxidant. Puțini știu însă că obiceiul de a bea vin roșu, care este o sursă naturală de resveratrol, stă la baza explicației medicale a “Paradoxului francez”, adică a faptului că francezii sunt oamenii cu cel mai sănătos sistem cardio-vascular din lume, deși consumă alimente bogate în grăsimi. Resveratrolul extras din sâmburi și coaja de struguri are un puternic efect antioxidant, antiaging și de protecție a sistemului cardiovascular.

Cercetătorii conduși de PhD Mantian Mi, de la Centrul de Cercetare pentru Nutriție și siguranță alimentară din Chongqing, China, au dorit să afle mai multe despre modul în care resveratrol poate proteja împotriva arterosclerozei. Au făcut o serie de teste și experimente pentru a afla cum resveratrolul poate afecta flora bacteriană din intestine într-un mod în care acesta ar putea oferi o asemenea protecție.

Rezultatele au arătat că resveratrolul reduce nivelul de trimethylamine-N-oxide (TMAO), cunoscut ca principal factor ce contribuie la dezvoltarea arterosclerozei. De asemenea resveratrolul inhibă flora intestinală producătoare de TMA, care este necesară producerii de TMAO.

La șoareci, resveratrolul pare să crească raportul Bacteroidetes -Firmicutes , inhibă creșterea Prevotella și face ca Bacteroides, Lactobacillus, Bifidobacterium, și Akkermansia să fie mai abundente.

Rezultatele arată că în viitor un polifenol natural, ce nu prezintă efecte secundare, ar putea fi folosit în tratarea bolilor cardiovasculare. Potrivit Oregon State University Micronutrient Information Center, oamenii absorb resveratrolul bine, dar pentru că este foarte repede metabolizat și eliminat are biodisponibilitate redusă.

Sursa info

Comments