Placerile culinare ale dacilor. Ce alimente reprezentau un lux in dieta acestora

Placerile culinare ale dacilor. Ce alimente reprezentau un lux in dieta acestora

Placerile culinare ale dacilor. Ce alimente reprezentau un lux in dieta acestora

Branza si zerul ocupau un loc de cinste in dieta lor

Contrar stereotipurilor despre un popor razboinic, dacii se pare ca erau "bautorii de lapte". Descoperirile arheologice si sursele documentare indica faptul ca acestia consumau preponderent produse vegetale, cereale si lactate. Branza si zerul ocupau un loc de cinste in dieta lor, iar laptele de vaca, oaie si capra fiind folosit in mod frecvent.

Conform lui Lucius Junius Moderatus Columella, agrimensor roman din secolul I d.Hr., dacii erau denumiti "bautorii de lapte". Branza, in special, a devenit o delicatesa apreciata, iar procesul de transformare a laptelui in iaurt, unt si branza avea si un scop practic - conservarea laptelui.

Terciul, mancarea de baza a dacilor

Terciul, sau fiertura, reprezenta mancarea de baza a dacilor si getilor. Realizat din cereale precum meiul si graul, acest terci hranitor era adesea amestecat cu legume, leguminoase si plante condimentare. Aproape de necrezut, dar porumbul, acum element de baza in bucataria romaneasca, ajunsese in Tarile Romane abia dupa descoperirea Americii.

Dacii cultivau trei varietati de grau, dar meiul era cel mai utilizat, fiind folosit in terciuri bogate si hranitoare. Combinatii de spanac, loboda, ciuperci, oua, usturoi, macris sau ciuperci se adaugau in terciul fiert in lapte. O astfel de mancare aromata si bogata in nutrienti oferea o perspectiva asupra diversitatii alimentatiei dacilor.

Dieta bogata in legume si plante condimentate

In absenta porumbului, dacii se bucurau de o dieta bogata in legume, leguminoase si plante condimentare. Bobul, mazarea, lintea si nautul erau frecvent utilizati in terciuri sau tocane. Se adauga un amestec variat de morcovi, laptuci, spanac, macris si, desigur, varza. Ciupercile erau, de asemenea, un ingredient apreciat in terciuri si preparate diverse, fiind usor de conservat.

Pasarea, pestele si carnea, luxul din alimentatia dacilor

Consumul de carne era mai rar intalnit, dar prezenta in special in timpul sezonului rece. Carnea rosie, precum cea de vita si porc, era preferata si conservata pentru iarna. Pestele si carnea de pasare, impreuna cu vanatul, adaugau un plus de lux in alimentatia dacilor, cu aceste surse proteice fiind deseori rezervate aristocratiei.

Usturoiul si ceapa, condimente iubite de daci

Usturoiul si ceapa erau plante condimentare fundamentale in bucataria dacilor. Pasionati de aromele acestora, dacii adaugau usturoi si ceapa in cantitati generoase in terciuri si tocane. Dioscorides mentioneaza chiar ca dacii pregateau usturoiul sub forma de pasta, asemanatoare mujdeiului, folosit atat in mancare, cat si in remedii pentru raceli si dureri de cap.

Sursa text: Click.ro

Comments