Plafonarea preturilor. Nu-i cum credeam

Plafonarea preturilor. Nu-i cum credeam

Masurile de plafonare a preturilor la energie, alimente si RCA nu rezolva problemele de fond, ci sunt un „pansament” pe termen scurt care creeaza distorsiuni pe pietele respective, spun reprezentantii Confederatiei Patronale Concordia.

In opinia lui Radu Burnete, directorul Concordia, trebuie sa se revina la piete concurentiale, unde preturile sunt formate de cerere si oferta.

Potrivit unui comunicat al patronatului, remis marti, reprezentantii Concordia au participat luni la consultari cu premierul Marcel Ciolacu si cu membri ai Guvernului pe mai multe teme de interes major, precum consolidarea fiscala pe termen scurt si lung. In cadrul intalnirii s-a mai discutat despre masuri importante pentru mediul de afaceri.

Conform sursei citate, o tema abordata a fost cea a masurilor de plafonare a preturilor la energie, alimente si RCA. Punctul de vedere al Concordia este ca o astfel de abordare nu rezolva problemele de fond, ci este mai degraba un „pansament” pe termen scurt, care creeaza distorsiuni pe pietele respective.

„Aceste plafonari fac mult rau pietelor, de aceea trebuie sa revenim la piete concurentiale, unde preturile sunt formate de cerere si oferta”, a mentionat Radu Burnete.

Premierul a prezentat, in linii mari, planurile Guvernului pentru a tine deficitul public sub control. Reprezentantii Concordia si-au exprimat ingrijorarea privind dinamica acestui plan si riscul de a genera taxe si impozite noi.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul a dat asigurari ferme, asa cum a facut-o si public, in ultima vreme, ca nu vor exista majorari de taxe si ca deficitul va fi tinut sub control, prin reducerea cheltuielilor.

„Am fost asigurati ca vom fi consultati in privinta acordului de reducere graduala a deficitului la mai putin de 3%, in urmatorii sapte ani, care se negociaza cu Comisia Europeana. Am luat ca atare mesajul premierului si speram sa se poata tine de cuvant. Nu ascund ca exista un oarecare scepticism din partea mediului privat si temerea ca, dupa alegeri, lucrurile vor intra rapid pe o panta accelerata de consolidare fiscala. In masura in care consultarile au loc si vedem materializandu-se acest plan in directia celor anuntate de premier, atunci probabil ca aceste temeri se vor disipa”, a afirmat Radu Burnete.

Concordia este un mare sustinator al digitalizarii ANAF, ca instrument esential de reducere a evaziunii fiscale si a birocratiei, se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii organizatiei patronale si-au exprimat speranta ca planul de reducere a deficitului bugetar prin digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii si cresterea incasarilor bugetare isi va atinge obiectivele.

„As vrea sa subliniez ca digitalizarea si reforma ANAF trebuie sa reduca atat birocratia, cat si evaziunea. Daca uneori reactionam pe acest subiect, este doar atunci cand masurile propuse o cresc pe prima, lasand-o neatinsa pe a doua”, a mai spus Radu Burnete.

Potrivit reprezentantilor Concordia, Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ramane un pilon esential pentru componenta de venituri si reforme.

„Concordia a cerut Guvernului sa acorde o atentie deosebita PNRR, acolo unde exista intarzieri, si sa acorde flexibilitate suplimentara, acolo unde este posibil, iar in discutiile cu Comisia Europeana sa incercam sa ajungem la un consens pentru o prelungire a termenelor”, se mai precizeaza in comunicat.

Alte subiecte aflate pe agenda intalnirii delegatiei Concordia cu membri ai Guvernului au fost: inchiderea neanuntata a drumurilor, implementarea directivei privind salariul minim, autorizatii ISU, creditul fiscal pentru Cercetare si Dezvoltare, protectia consumatorilor, actualizarea legislatiei in turism si Sistemul Garantie-Returnare (SGR).

The post Plafonarea preturilor. Nu-i cum credeam appeared first on Cotidianul RO.

Comments