Planul National de combatere a violentei scolare, in dezbatere publica. Ce masuri sunt prevazute pen...


Planul pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei vineri, 29 martie, prevede mai multe masuri, precum montarea de camere video in scoli, asigurarea protectiei persoanelor si bunurilor si ,,identificarea timpurie" a elevilor agresivi si a victimelor pentru a fi consiliati psihopedagogic, iar valabilitatea este de 3 ani.


,,Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca obiectiv al Planului national de prevenire si combatere a violentei scolare prevenirea si reducerea activitatilor si comportamentelor care incalca sau favorizeaza incalcarea normelor de moralitate si conduita, in orice forma de manifestare, atat ca violenta verbala, fizica, psihologica (bullying), emotionala, sexuala, sociala, culturala, cibernetica", se arata pe site-ul ministerului condus de Ligia Deca.


In document scrie ca violenta in scoli nu este un fenomen social nou, dar este ,,mai vizibil si posibil mai extins" din cauza ,,accesului general la internet si tehnologie, a lipsei de consiliere socioemotionala, a lipsei de resurse/capacitate a unor copii si adolescenti de a-si gestiona propriile emotii". Alte cauze sunt cresterea numarului de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si care sunt lasati in grija rudelor, mai precizeaza Ministerul Educatiei.


Printre masurile propuse pentru prevenirea violentei scolare si reducerea cazurilor de violenta se numara:


dotarea unitatilor de invatamant cu sisteme de supraveghere audio si video
asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor scolilor
identificarea timpurie a elevilor vulnerabili la acte de violenta, precum si a celor cu risc de dezvoltare a comportamentelor agresive, a elevilor cu potential violent si a cauzelor
campanii de prevenire a violentei in scoli si licee
disciplinele optionale ,,Managementul emotiilor", ,,Educatie pentru sanatate", ,,Abilitati de viata"
dezvoltarea abilitatilor socioemotionale ale elevilor si a abilitatilor de gestionare a conflictelor prin mers la concursuri, teatru si biblioteci
concursul ,,Ia atitudine, spune STOP violentei!" derulat anual

Documentul cu toate masurile propuse in Planul National de combatere a violentei scolare poate fi citit mai jos:



,,Planul national de prevenire si combatere a violentei scolare are o valabilitate de 3 ani, cu posibilitatea imbunatatirii anuale", a transmis institutia condusa de Ligia Deca.


Pe 4 aprilie, Ministerul Educatiei va organiza o sedinta online in sistem videoconferinta dedicata dezbaterii publice& a proiectului. Propunerile si sugestiile pot fi trimise pana vineri, 8 aprilie.


Ministrul educatiei a anuntat pe 25 martie ca anul scolar trecut au fost raportate 5.400 de cazuri de violenta, iar 73% au fost in categoria atac la persoana. Ligia Deca a spus atunci ca s-a decis modificarea legii pentru ca scolile sa poata instala sisteme de supraveghere fara acordul parintilor, elevilor sau al profesorilor. In acest moment, legea spune ca scolile pot supraveghea ce se intampla in clase si pe holuri doar dupa consultarea parintilor, elevilor sau a profesorilor.


Comments