Platforme pentru prezidentiale

Platforme pentru prezidentiale

A solicita un pact, indiferent pe ce tema, intr-o perioada in care se apropie nu mai putin de trei randuri de alegeri, urmand asadar trei campanii electorale, nu poate fi tratat decat ca o inginerie politica pusa la cale intr-un laborator electoral. Cum sa se semneze un armistitiu intre beligeranti inainte de declansarea unui razboi sigur? Este normal ca adversarii sa se afle in tabere diferite, fiecare luptand cu propriile arme, nu cu arme de imprumut de la dusman.

Dupa indiscutabila victorie de la referendum, Klaus Iohannis forteaza nota propunand un acord al tuturor partidelor. De fapt, presedintele a stiut ca PSD si ALDE se vor opune. Daca ar fi la fel de subtile, cele doua partide ar semna acordul, in felul acesta dezarmandu-l pe initiator.

Partid greoi, nepregatit pentru un razboi psihologic, un razboi electoral modern, PSD pare sa fi simtit ca propunerea presedintelui este primul pas in noua campanie pentru prezidentiale. Klaus Iohannis nu face altceva decat sa-si creeze o noua platforma electorala. La randul lui platforma electorala, referendumul, oricat ar parea de spectaculoase rezultatele, este doar o jumatate de victorie. Cealalta jumatate apartine Aliantei 2020 USR-PLUS.& &

Referenumul a fost precedat de campania „Fara penali in functii publice.” Acesta a fost si unul din motivele care au adus Aliantei 2020 multimea de voturi la europarlamentare. Incet-incet alianta USR-PLUS isi consolideaza pozitia strategica, fiind mereu cu un pas in fata liberalilor si a presedintelui Iohannis. Anunta ca va avea un candidat propriu, dar are o platforma electorala proprie pentru marea confruntare? Nu are nici macar un candidat stabilit definitiv. Dacian Ciolos este doar o presupunere, poate un iepure pus sa atraga atentia in alta parte. In mod traditional, in turul doi al prezidentialelor intra un candidat al dreptei si unul al PSD. In mod traditional PSD pierde alegerile prezidentiale. Le pierde si cand se gaseste intr-o forma extrem de buna, cand candidatul sau castiga primul tur la o distanta apreciabila fata de contracandidat.& Unde se afla acum PSD? Cu o imagine proasta, fara un candidat la prezidentiale, in fata unei motiuni de cenzura, dupa un scrutin pe care l-a pierdut, intr-o perioada de haos dupa intrarea liderului in puscarie, conducand un guvern din ce in ce mai contestat, nu se mai pune problema castigarii prezidentialelor nici macar daca il sustine pe Calin Popescu Tariceanu. La dezastru a contribuit si scorul slab al ALDE.

Intrebarea este daca PSD se poate reinventa. Un alt PSD cu acelasi bazin electoral este cu adevarat un alt PSD? Cei care s-au ars odata tratand PSD ca un animal pe jumatate mort s-au inselat. Partidul pe care Liviu Dragnea l-a lasat in mijlocul furtunii va reinvia din propria cenusa ca pasarea Phoenix? Sau mirajul reinvierii se afla deja in alta parte? Unde altundeva decat la aschia care s-a desprins la timp, inainte de scufundare? Adica la Pro Romania. Nu cumva si partidul fostului lider al PSD este o ciorba reincalzita?

Nu vom afla raspunsuri la aceste intrebari decat in momentul in care fiecare partid isi va prezenta platforma electorala pentru marea batalie a prezidentialelor. Nici macar Klaus Iohannis nu are o adevarata platforma. Sunt doar incercari. Saltul de la referendum la acord denota lipsa unei platforme adevarate, solide, capabila sa emotioneze.

S-ar parea ca in aceasta perioada numai „emotia” aduce victoria. „Emotia”, acum la fel ca in urma cu cinci ani, vine numai din diaspora. Secretul victoriei este ascuns in cozile de la sectiile de vot din strainatate. Cu toate acestea o platforma electorala este obligatorie pentru fiecare partid. La cinci-sase luni distanta de alegeri, niciun partid nu are o platforma electorala reala. Mai simplu, nu are un program.

Comments