PNL a transmis propunerea pentru apararea Pilonului 2 de pensii: Nimeni nu se atinge de pensiile pri...

,,PNL nu sustine sub nicio forma impozitarea progresiva a pensiilor private. Pilonul 2 de pensii va fi aparat sub orice forma de PNL in Parlament", a anuntat deputatul Florin Roman, vicepresedinte PNL.

,,Urmare a discutiilor pe care le-am avut cu domnul ministru Bolos referitor la Pilonul 2 de pensii facem urmatoarele precizari: prima precizare si cea mai importanta este ca Partidul National Liberal nu sustine sub nicio forma impozitarea progresiva a pensiilor private. Al doilea lucru pe care dorim sa vi-l comunicam este ca, daca initiatorul si anume Ministerul Muncii, nu va reveni asupra neclaritatilor reale care au aparut in spatiul public, atunci l-am mandatat pe ministrul Finantelor, Marcel Bolos, ca in Ordonanta 'trenulet' de la sfarsitul anului sa proroge si sa excepteze pilonul 2, 3 si 4 de la aceste prevederi tocmai ca sa nu existe niciun fel de discutie ca ele ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2024", a declarat Florin Roman, citat de agerpres.ro.

PNL a inaintat propunerea pentru apararea pensiilor private

Grupul fiscal al PNL, care intruneste finantistii partidului si ai mediului universitar, au transmis, in concret, ministrului Finantelor, dl. Marcel Bolos, propunerea de protejare a pensiilor private de o impozitare progresiva.

Amestecand partea de contributivitate cu cea de necontributivitate, initiatorul, in speta Ministerul Muncii, a dat nastere unor interpretari nedorite, in sensul ca pensiile private pot fi impozitate pe modelul pensiilor speciale.

Textul propus pentru ordonanta "trenulet" este rodul discutiilor cu toti reprezentantii pietei si ai beneficiarilor.

Prezentam mai jos propunerea de modificare a Articolului 100 din Codul Fiscal, text care va intra in vigoare la 01.01.2024:

"Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) - (5)Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) - (5) nemodificate(6) Pentru veniturile din pensii private incasate conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative si respectiv ale Legii nr.1/2020 privind pensiile ocupationale se aplica o cota de impunere de 10%, dupa deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 lei din venitul impozabil determinat conformprevederilor de la aliniatele (2)-(5) din prezentul articol", precizeaza propunerea transmisa de grupul fiscal al PNL si acceptata de ministrul Finantelor Publice.

PNL ramane solidar cu cei peste 8 milioane de romani care sunt beneficiarii pensiilor private, dupa o viata de munca activa.

PNL este partidul care a oprit nationalizarea Pilonului 2 de pensii si, nu de putine ori, ultima data la angajarea raspunderii guvernului Ciolacu.

PNL este garantul ca atat timp cat vom fi la guvernare, nimeni nu se atinge de pensiile private ale celor care muncesc cinstit.

Comments