PNL-ul vocilor ridicate

PNL-ul vocilor ridicate

Adevarul nu poate fi spus decat cu voce ridicata. Despre PNL se spune ca este un partid care si-a dezamagit alegatorii. Pana sambata, 4 martie, acest lucru nu a fost spus decat in culise, in soapta. Aceasta formatiune rezultata din unirea a doua partide, care la randul lor aveau multe culise, are& mai multe culise decat se pot imagina. Unde se afla doi liberali sunt deja trei opinii. Au prea multe optiuni. Li se pare ca se pot ascunde sub pulpana presedintelui. Li se pare ca doctrina este suficienta pentru ca electoratul sa se plece in fata lui.

Apropierea datei la care se va alege conducerea in mod democratic ascute lupta interna. Consiliul national i-a impartit pe liberali in doua tabere, una a celor care au vorbit incet si alta a celor care au spus ce aveau de spus cu voce foarte ridicata. Se intelege ca ultima categorie este a nemultumitilor. Printre acestia nu s-au regasit persoanele din conducerea interimara. Ceea ce nu inseamna ca nu si-au facut autocritica. Nu in nume personal, ci la modul general, aruncand vina asupra intregului partid.

PNL descopera acum ca nu a avut un program& de guvernare la parlamentare si ca PSD i-a furat masurile de dreapta menite sa incurajeze mediul de afaceri. Daca nu ai un program electoral si daca nu sustii agentii economici ce-ti mai ramane de oferit ca partid de dreapta? "Statul de drept" pe care l-a falfait in campanie, atacul la "penalii din PSD" nu a impresionat pe nimeni. Demagogia nu pacaleste pe nimeni, mai cu seama cand vine dinspre un partid de dreapta.

Sa presupunem, deci, ca PNL s-a trezit la realitate. Nu stim insa care este situatia reala din partid. S-a desavarsit fuziunea sau operatia a reusit, dar pacientul este in drum spre morga?& Un risc real de divort iminent nu se intrevede. Totusi, atat in interior cat si in exterior, se mai opereaza cu termeni de separatism. Cei care provin din fostul PDL au un fel de a fi, cei care provin din fostul PNL afiseaza deseori ostentativ un soi de superioritate ideologica. Se vad& cu ochiul liber disfunctionalitatile. Se simte lipsa de personalitate a liderului.

Cea mai eficienta cale de a depasi criza este spunerea adevarului. Si s-au spus numeroase adevaruri la Consiliul National. Daca este suficient se va vedea mai tarziu.& Pentru ca functiile de conducere par sa se fi distribuit invers proportional cu rezultatele de la alegeri, liderii din provincie& au toate motivele sa fie cei mai nemultumiti. Avand functii in administratie, ei sunt si cei mai vulnerabili in fata codului de integritate, putand fi eliminati la o simpla plangere penala pusa in actiune.

Dupa alegerile prezidentiale din 2014, datorita victoriei candidatului sau, PNL a avut prea multe optiuni pentru a o putea alege pe cea mai buna. Dupa primul an de mandat presedintele Iohannis a reusit sa darame guvernul PSD. Era de datoria liderilor PNL sa negocieze o majoritate parlamentara. Nu au reusit acest lucru. Guvernul Ciolos a fost o alta oportunitate ratata. PNL nu a reusit sa se impuna nici la alegerile locale. Ezitarile, gafele privind candidatii pentru primaria generala a Capitalei au costat scump. Nu a intuit ca USR ii fura mancarea din farfurie, iar dupa locale nu a tras concluziile corecte.

Seria greselilor continua. Inclusiv lucrarile Consiliului National nu clarifica pe deplin drumul pe care trebuie sa-l urmeze partidul. Scorul sau este la jumatate fata de PSD. A critica guvernul, a face jocuri de cuvinte la adresa lui Dragnea, nu este suficient pentru a demonstra ca PNL este alternativa de dreapta a unei guvernari de stanga.

Comments