Politia Romana, noi precizari despre legea antidrog: ,,Nu toti soferii vor fi testati"

Politia Romana, noi precizari despre legea antidrog: ,,Nu toti soferii vor fi testati"

Politia Romana, noi precizari despre legea antidrog: ,,Nu toti soferii vor fi testati"

Politia Romana a venit cu noi precizari despre controversata Ordonanta de Urgenta antidrog. Potrivit comunicatului, nu toti soferii vor fi testati, riscand astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum droguri/alcool, daca au un ,,comportament nefiresc" sau daca li se gasesc in masini sticle sau substante suspecte.

Amintim ca Ordonanta in cauza prevede ca soferii care refuza sa sufle in drugtest sunt lasati fara permise pana cand sunt gata rezultatele testelor biologice. Numai ca asta poate dura luni intregi. Mai mult, spun criticii Ordonantei, sunt judete in care chiar si jumatate din aparatele de testare antidrog dau rezultate fals pozitive.

Ce spune Politia Romana despre Ordonanta antidrog

,,Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei masuri administrative(retragere permis) si in situatiile in care conducatorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuza sa respecte obligatia legala de a se supune testarii, in vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool in aerul expirat, la solicitarea politistului rutier, desi este identificat in trafic avand:

a) sanctiuni contraventionale aplicate, in mod repetat, in ultimii 3 ani, pentru savarsirea contraventiei de conducere sub influenta bauturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infractiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului sau a unor substante psihoactive, a consumat alcool sau alte substante psihoactive ulterior producerii unui accident de circulatie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a savarsit infractiuni privind traficul si consumul ilicit de droguri;

c) in vehicul recipiente ce pot contine bauturi alcoolice si care prezinta urme de consum sau substante susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de bauturi alcoolice sau substante psihoactive.

Prin urmare, nu toti soferii sunt testati, asa cum s-a vehiculat in spatiul public, ci doar cei care se regasesc intr-una dintre situatiile de mai sus", a transmis Politia Romana.

Soferul va primi permisul inapoi daca rezultatul analizei probelor biologice atesta ca nu s-a drogat si n-a consumat alcool.

Politia a mai tinut sa precizeze ca retragerea permisului nu presupune deschiderea unui dosar penal.

Politia, despre aparatele drugtest si consumul de medicamente

,,Masura administrativa de retragere a permisului de conducere poate fi contestata, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanta competenta avand posibilitatea suspendarii executarii actului administrativ/anularii actului administrativ. (...)

Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Politiei Romane, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piata, de ultima generatie si folosite in toate tarile europene, precum si in Statele Unite ale Americii.

Este necesar ca cetatenii sa se informeze cu privire la medicamentele pe care le consuma si sa citeasca atent prospectul ori sa se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Asadar, persoanele in cauza se pot pune in pericol, atat pe ei, cat si pe ceilalti participanti la trafic, avand in vedere faptul ca efectul unor medicamente poate reduce capacitatea si timpii de reactie, iar aparatele Drugtest detecteaza inclusiv substante din compozitia acestor medicamente.

Testarea reprezinta doar un indiciu in ceea ce priveste posibilitatea ca acel sofer sa fi consumat substante interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicala, iar rezultatul acestora reprezinta proba in ceea ce priveste existenta sau inexistenta substantelor interzise. (...)

Durata analizarii probelor biologice a fost luata insa in considerare, la momentul modificarilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, in urma unei analize efectuate la nivelul Directiei Rutiere, a fost introdusa posibilitatea legala ca Politia Romana sa organizeze si sa detina laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe si pentru a emite cat mai repede un rezultat.Primul astfel de laborator va fi operationalizat la nivelul Institutului National de Criminalistica din cadrul Politiei Romane, iar cel de-al doilea, la nivelul judetului Cluj.

De asemenea, in continuare, vor fi operationalizate astfel de laboratoare in toata tara, la acest moment, documentatia pentru laboratorul din cadrul Institutului National de Criminalistica - I.G.P.R. fiind deja pregatita. (...)

Mentionam faptul ca aparatele drugtest nu dau ,,erori", asa cum sunt numite in spatiul public. Sunt anumite infirmari, care provin de la substanta detectata, in urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului.

15-20% din totalul testarilor efectuate de Politia Romana au iesit negative la Medicina Legala, tocmai prin prisma faptului ca acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultima generatie, au capacitatea de a detecta insclusiv substante", a mai transmis Politia Romana.

Comments