Politico: Ucraina risca sa ramana in intuneric, iar UE fara o sursa vitala de gaze, dupa ce rusii au...


Ruinele bombardate ale termocentralei Tripilska, din apropierea capitalei ucrainene Kiev - principalul producator de energie electrica pentru milioane de oameni regiunile Kiev, Cerkasi si Jitomir- sunt un simbol al unei schimbari devastatoare care are loc in Ucraina. In ultimele saptamani, Rusia a inceput sa provoace pagube mult mai grave sistemului energetic ucrainean, nu numai prin distrugerea unor termocentrale, ci si prin atacarea vastelor instalatii subterane de stocare a gazelor naturale pe care UE s-a bazat iarna trecuta pentru a evita propriile penurii de energie, scrie joi, 18 aprilie, Politico.


Este o schimbare fata de ultimii doi ani, cand Moscova si armata sa invadatoare au vizat in principal transformatoarele de energie ale Ucrainei, componentele care transfera energia de la un circuit la altul. Astfel de atacuri au provocat daune, dar piesele puteau fi rapid reparate sau inlocuite.


Acum, cand centrale de generare a energiei electrice in ansamblul lor au devenit tinta rusilor, reparatiile vor dura ani de zile. Iar atacurile asupra depozitelor de stocare a gazelor ar putea priva Europa de un plan de rezerva esential.


,,Termocentralele noastre au fost atacate de 48 de ori in ultimele sase luni, dar, fara indoiala, atacurile Rusiei din ultimele saptamani au fost cele mai grave dupa inceputul invaziei pe scara larga, in 2022", a declarat Maxim Timchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, pentru publicatia de la Bruxelles.


Compania, a spus el, a pierdut acum aproape 80% din capacitatea sa de generare a energiei electrice.


Rezultatele sunt ingrijoratoare - si nu doar pentru Ucraina. Oficialii de acolo sunt ingrijorati de modul in care ucrainenii vor trece iarna cu luminile si incalzirea aprinse. Apararea antiaeriana a Ucrainei este la limita, spun oficialii, ceea ce face din ce in ce mai dificila oprirea ,,ploii" de rachete asupra infrastructurii energetice. Din pacate, nici nu exista multe piese de schimb usor de procurat pentru aceste centrale lovite.


Apoi, mai exista si repercusiunile din Europa. Iarna trecuta, Ucraina a oferit reteaua sa de depozitare a gazului comerciantilor europeni, care si-au facut frenetic rezerve in cazul in care Rusia ar fi oprit livrarile atunci cand temperatura ar fi scazut. Acum, Rusia vizeaza si aceasta retea, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la faptul daca UE este pregatita cu solutii alternative.


,,Rusii au incercat sa foloseasca energia ca o arma nu doar impotriva Ucrainei, ci impotriva intregii lumi", a declarat Oleg Ustenko, un economist ucrainean care pana de curand a fost consilier principal al presedintelui Volodimir Zelenski. ,,Aceasta este o provocare pentru noi, dar si pentru Europa", a adaugat el.


,,Efecte economice dramatice"


Aceasta reprezinta o evolutie descurajanta intr-un domeniu care, pana de curand, era o sursa de optimism pentru Ucraina.


Cu doar cateva saptamani in urma, Ucraina se prezenta ca un centru energetic pentru Europa, laudandu-se ca exporta zilnic aproximativ 1 milion de euro in energie electrica catre vecinii sai vestici. Acum, balanta financiara s-a inversat, Kievul golindu-si bugetul precar pentru a importa energie, in timp ce se straduieste sa evite pene de curent si sa alimenteze o industrie de armament pe timp de razboi.


,,Exista o presiune enorma, in special in regiuni precum Harkov, unde toate activele noastre principale au fost atacate cu rachete si incercam sa restabilim cat mai multa energie posibila, in timp ce adversarul intreprinde din ce in ce mai multe atacuri noi", a declarat, intr-un interviu, Volodimir Kudrytskyi, directorul general al operatorului retelei electrice de stat Ukrenergo.


,,Sunt sigur ca vom reusi sa repunem reteaua in functiune", a adaugat el, ,,dar generarea de energie pare sa fie principala problema".


Potrivit lui Timchenko, doar sprijinul aliatilor Ucrainei poate salva reteaua din fata unor distrugeri si mai mari.


,,Din pacate, apararea pasiva instalata de DTEK - cum ar fi blocurile de beton si sacii de nisip - a avut un efect limitat impotriva acestor atacuri de precizie", a spus el. ,,Avem nevoie urgenta de o aparare antiaeriana mai puternica pentru a salva si proteja sistemul energetic al Ucrainei", a precizat directorul DTEK.


De la inceputul noului val de bombardamente, in martie, Kievul le-a cerut partenerilor sai sa isi intensifice eforturile si sa ajute tara sa isi apere infrastructura.


Vorbind in urma bombardamentului de joia trecuta asupra termocentralei Tripilska, presedintele Volodimir Zelenski a declarat: ,,11 rachete au zburat spre ea. Le-am distrus pe primele sapte; alte patru au distrus centrala. De ce? Pentru ca nu mai existau rachete ucrainene - am ramas fara toate rachetele care protejau Tripilska". ,,Avem nevoie de aparare antiaeriana si alt sprijin pentru aparare, nu de ochi inchisi si discutii lungi", a scris el pe Telegram, adresandu-se aliatilor occidentali care sustin Ucraina in razboiul cu Rusia.


Deocamdata, insa, pachetul de ajutor critic pentru Ucraina este blocat in Congresul SUA, un impas care dureaza deja de luni de zile la Washington.


Luni, ministrul ucrainean al energiei, German Galuschenko, a purtat discutii de urgenta la Bruxelles cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, in timp ce situatia continua sa se deterioreze. Potrivit unui oficial ucrainean care are cunostinta despre discutii, ministrul s-a concentrat pe ,,pasii si asistenta internationala suplimentara necesara pentru a sprijini sistemul energetic al Ucrainei - cu prioritate principala pe asigurarea unei aparari antiaeriene mai bune".


Desi Germania a confirmat in weekend ca va livra Ucrainei o baterie suplimentara de aparare antiaeriana Patriot, multi considera ca acest lucru este prea putin si prea tarziu, in urma atacurilor care au privat tara de independenta ei energetica. Acum, in loc sa ajute UE sa scape de dependenta ei de combustibilii fosili rusi prin furnizarea de energie electrica ieftina, Kievul mai poate doar spera ca vecinii sai il vor ajuta sa tina lumina aprinsa in urmatoarele cateva luni si, poate, ani.


,,Acest lucru are efecte economice dramatice", a declarat Ustenko. ,,Este foarte putin probabil ca vom putea continua exporturile si probabil ca vom fi nevoiti sa importam electricitate", a mai spus economistul.


Pentru a inrautati situatia, a adaugat el, inmultirea atacurilor risca sa-i descurajeze pe investitorii privati de care Ucraina are nevoie pentru a-si moderniza reteaua asediata si pentru a lansa proiecte mai mici de energie regenerabila, care vor fi mai greu de vizat de rusi.


Temeri legate de aprovizionarea Europei cu gaze


Problemele energetice ale Ucrainei devin din ce in ce mai mult si problemele energetice ale Europei.


Saptamana trecuta, Rusia a semnalat o posibila noua etapa in asaltul sau asupra sistemului energetic ucrainean, lovind doua situri legate de reteaua subterana de stocare a gazelor naturale din Ucraina.


Facilitatile subterane de gaze au fost cruciale pentru eforturile energetice ale Europei iarna trecuta, comerciantii depozitand acolo miliarde de metri cubi de combustibil in caz de penurie acuta. Capacitatea suplimentara de stocare a permis tarilor UE sa aiba acces usor la rezerve si a permis companiilor sa stocheze excesul de combustibil pe care, altfel, nu ar fi avut unde sa il depoziteze si pe care ar fi fost nevoite sa il vanda, cu pierderi de pana la 2 miliarde de euro.


,,Ucraina a salvat fundul Europei", a declarat Aura Sabadus, experta in domeniul gazelor la firma de informatii despre marfuri ICIS. ,,Iar tragedia este ca gazele pe care le depozitau provin din tari care se opun trimiterii de ajutoare Ucrainei, cea mai mare parte din ele provenind din Ungaria si Slovacia. Si, in cele din urma, asta se va intoarce impotriva lor", a explicat ea.


Iar Europa se confrunta cu si mai multa incertitudine privind aprovizionarea cu gaze in viitor. La sfarsitul anului va expira un acord de tranzit care permite Rusiei sa livreze gaze catre UE prin conducte care trec prin Ucraina, iar Kievul insista ca pactul nu va fi prelungit.


,,Scenariul de groaza este lipsa instalatiilor de stocare ucrainene in decembrie, fara tranzit", a spus Sabadus. ,,Atunci ce facem de fapt? Si chiar pe termen mai lung, cu o abundenta uriasa de gaze naturale lichefiate care va veni din SUA si Qatar incepand din 2025, ce vom face pentru securitatea aprovizionarii?", se intreaba experta.


Potrivit lui Ustenko, fostul consilier al lui Zelenski, cu cat mai mult timp Occidentul ezita sa ii dea Ucrainei sisteme suplimentare de aparare antiaeriana, cu atat mai rau va fi pentru toti cei implicati.


,,Trebuie sa ne salvam tara, sa ne salvam poporul si cu cat mai repede se iau decizii privind rachetele antiaeriene, cu atat mai bine va fi pentru Ucraina si pentru Europa", a spus el.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Ucraina si Rusia


Comments