Politico: Ungaria santajeaza UE pentru a primi miliardele de euro suspendate de Bruxelles. Cele doua...


Viktor Orban a luat UE ostatica si cere miliarde de euro, in schimbul deblocarii unei serii de acorduri majore - de la ajutorul oferit Ucrainei la intelegere globala privind stabilirea unui prag minim al impozitului pe profit, scrie publicatia europeana Politico.


Liderul de la Budapesta sustine ca banii ceruti de Ungaria sunt fonduri UE pe care tara sa le merita, in calitate de stat membru. Banii cu pricina sunt suspendati insa de oficialii de la Bruxelles, pe fondul ingrijorarilor legate de erodarea statului de drept si de coruptia din Ungaria.


Cele doua parti par ca se indreapta spre un acord si este de asteptat ca UE sa deblocheze in curand banii, dupa ce Budapesta a promis ca va adopta un set de reforme, scrie Politico.


Liderii UE considera ca aceste reforme vor opri erodarea normelor democratice in Ungaria si vor asigura cheltuirea mai corecta a banilor europeni. Iar Budapesta insista ca este sincera in ceea ce priveste indeplinirea promisiunilor, desi criticii au multe indoieli.


Politico subliniaza insa ca un factor major care a facilitat aceasta intelegere a ramas nespus. Este vorba despre faptul ca Viktor Orban a blocat unele dintre cele mai urgente initiative ale UE, inclusiv un pachet de ajutor urgent de 18 miliarde de euro pentru Ucraina si un acord la nivel mondial pentru stabilirea unei cote minime de impozitare a societatilor comerciale.


Miza sa, mai scrie publicatia europeana, a fost tocmai aceea de a determina Bruxelles-ul sa deblocheze banii europeni.


,,Acesta este un santaj pur si simplu", a declarat un diplomat UE.


Spatiul de manevra al Bruxelles-ului este limitat. In lipsa unui acord, in care nu va putea livra ajutorul financiar promis Ucrainei, spre exemplu, reputatia UE ar putea avea de suferit. De asemenea, oficialii de la Bruxelles nu vor sa impinga economia maghiara intr-o criza - si nici nu vor sa adanceasca diviziunile interne, in timp ce razboiul face ravagii la granita.


Ministrii afacerilor europene vor discuta vineri despre problemele statului de drept din Ungaria, iar colegii lor de la finante vor avea un cuvant final de spus cu privire la deblocarea banilor, pe 6 decembrie.


Insa rezultatul final pare deja clar, scrie Politico.


O relatie disfunctionala


Bruxelles-ul si Budapesta sunt in dezacord de ani intregi in ceea ce priveste regresul democratic al Ungariei. Dar perspectiva pierderii accesului la miliardele de euro ale UE a tensionat situatia la maximum.


Comisia Europeana doreste ca guvernul Orban sa consolideze independenta sistemului judiciar si sa imbunatateasca eforturile de combatere a coruptiei. Prin urmare, a incercat sa obtina concesii prin suspendarea a 5,8 miliarde de euro din fondurile de redresare post-COVID si prin amenintarea ca va taia alte 7,5 miliarde de euro din fondurile obisnuite ale UE.


Dupa luni intregi in care a rezistat criticilor, Ungaria s-a asezat la masa negocierilor, intelegand ca economia sa aflata in dificultate nu isi permite sa piarda acesti bani.


Bruxelles-ul trebuie sa ia pana la sfarsitul lunii o decizie privind deblocarea fondurilor de redresare post-COVID (PNRR). Intre timp, Orban se confrunta si el cu un termen-limita pentru a se conforma cu cele 17 reforme promise, in caz contrar riscand sa piarda o parte sau intreaga suma de 7,5 miliarde de euro din fondurile obisnuite structurale.


Politico scrie ca se pregateste o intelegere ,,la pachet", Budapesta urmand sa aiba acces la banii din PNRR doar dupa ce va finaliza reformele promise, pe care Comisia le va prezenta initial ca fiind un pas inainte.


,,Am reusit sa convingem guvernul ungar sa consolideze independenta sistemului judiciar", a declarat un oficial UE. ,,Acesta nu este sfarsitul negocierilor, dar este un pas important", a adaugat acesta.


Ca parte a compromisului politic, este probabil ca Bruxelles-ul sa renunte, de asemenea, la suspendarea propusa a celor 7,5 miliarde de euro - desi Comisia nu si-a definitivat inca pozitia si a subliniat ca procesul ar putea fi reluat in cele din urma, daca reformele anticoruptie nu vor avea un impact.


Cu toate acestea, scrie Politico, victoria asteptata a lui Orban vine cu riscuri de lunga durata. Comportamentul obstructionist al Budapestei a facut ca Ungaria sa fie mai izolata ca niciodata pe scena europeana, iar increderea Bruxelles-ului in guvernul maghiar este la un nivel minim istoric.


Intre timp, militantii anticoruptie spun ca reformele lui Orban sunt insuficiente.


Cariera premierului, spun criticii, depinde in mare masura de distribuirea fondurilor UE si ale statului catre aliati, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca reformele sa afecteze acest sistem de patronaj. In plus, expertii spun ca reformele judiciare planificate sunt pur si simplu insuficiente si tardive.


Exista riscuri politice similare si pentru liderii UE.


De ani, oficiali precum presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-au angajat sa adopte o pozitie mai dura fata de cei care nu respecta statul de drept. Distribuirea de miliarde de euro in ciuda obiectiilor Parlamentului European si ale organizatiilor civile nu demonstreaza ca von der Leyen isi tine cuvantul, observa Politico.


In criza de timp


Comisia trebuie sa aprobe PNRR-ul Ungariei pana la sfarsitul lunii noiembrie, pentru a lasa suficient timp tarilor UE sa avizeze si sa finalizeze acordul cu Budapesta pana la sfarsitul anului. Este un termen-limita greu de respectat, iar daca acesta este depasit, Ungaria ar pierde 70% din subventiile de 5,8 miliarde de euro, scrie Politico.


O decizie a colegiului comisarilor a fost amanata timp de saptamani intregi, dar in prezent este programata pentru 30 noiembrie, potrivit oficialilor UE.


In aceeasi zi, Comisia ar trebui sa prezinte evaluarea privind respectarea de catre Budapesta a celor 17 angajamente de reforma pe care trebuie sa le indeplineasca pentru primi accesul la cele 7,5 miliarde de euro din fondurile structurale.


,,Speram ca Comisia Europeana se va concentra pe fapte si nu pe opinii politice si ca va evalua procesul de implementare la valoarea nominala si speram ca va prevala un scenariu optimist", a declarat joi, pentru Politico, Tibor Navracsics, ministrul ungar al dezvoltarii regionale, responsabil cu fondurile UE.


Suspendarea celor 7,5 miliarde de euro ar fi posibila prin activarea unui mecanism privind protejarea statului de drept.


Un Parlament European foarte vocal este cel care a impins Comisia sa folosesca acest mecanism impotriva Ungariei, eurodeputatii scriind intr-o evaluare ca Orban a indeplinit pana acum doar cateva conditii din cele 17 necesare. Legislativul european a sustinut de asemenea ca Bruxelles-ul nu ar trebui sa renunte la aceasta parghie.


,,Daca Comisia ii deblocheaza banii lui Viktor Orban, Ursula von der Leyen va fi personal responsabila pentru transformarea Ungariei intr-o mlastina a coruptiei", a declarat joi Moritz Koerner, un eurodeputat german din grupul liberal Renew Europe.


Un posibil rezultat de compromis este ca executivul UE va propune retinerea unor fonduri europene de la Ungaria, dar nu a intregii sume de 7,5 miliarde de euro, scrie Politico.


Apoi, va pasa mingea catre tarile UE, care trebuie sa decida pana pe 19 decembrie daca sa sanctioneze Ungaria sau sa o lase in pace - o decizie care ar necesita o asa-numita majoritate calificata, care sa cuprinda cel putin 55% din tarile UE si 65% din populatia blocului.


Tari precum Olanda si Danemarca au cerut Comisiei sa se pronunte intr-un fel sau altul cu privire la cele 7,5 miliarde de euro, insistand ca aceasta sa furnizeze o ,,evaluare actualizata a riscurilor".


Momentul adevarului, mai scrie Politico, va veni pe 6 decembrie, cand toate cele patru dosare se afla pe ordinea de zi a unei reuniuni a ministrilor de finante din UE.


O majoritate a tarilor UE va trebui sa sustina planul de redresare al Ungariei, permitandu-i astfel sa primeasca subventii in valoare de 5,8 miliarde de euro. De asemenea, acestea vor decide daca vor bloca sau nu fondurile obisnuite ale UE pentru Budapesta.


In aceeasi zi, ministrii trebuie sa sustina in unanimitate pachetul de ajutor pentru Ucraina, in valoare de 18 miliarde de euro, si normele UE de punere in aplicare a unui acord global privind impozitul pe profit, cele doua dosare pe care Orban le-a tinut ostatice.


Ordinea de zi a reuniunii va fi esentiala pentru a se asigura ca toate piesele vor fi puse in ordine.


,,Este ca un joc de domino", a declarat un diplomat al UE, ,,functioneaza doar daca toate piesele sunt aliniate exact cum trebuie".


Comments