Politistul care acuza nemernicia unui sistem bolnav. ,,Ce satisfactii ai cand ai muncit 25 de ani ca...

Agent şef principal la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin şi, totodată, fost vicelider al Sindicatului Poliţiştilor din Banat, Adi Nica, s-a remarcat ca unul dintre cei mai eficienţi poliţişti cărăşeni. A devenit cunoscut după ce a dat o adevărată lovitură, reuşind într-o singură zi, la distanţă de 20-30 de minute, să prindă trei urmăriţi general acuzaţi de tentativă de omor în judeţul Mureş.

De-a lungul carierei, Nica a fost cunoscut pentru stilul inedit în care culegea informaţiile şi rezolva cazurile. Poliţistul reşiţean povesteşte că în cei peste 20 de ani, cât a muncit ca om al legii, ziua de lucru începea la ora cinci dimineaţa. “Chestia asta cu sculatul de dimineaţa mi se trăgea de pe vremea când lucram în Cartierul Cinezesc, Katanga, Vatra Luminoasă, adică zona căminelor. Acolo, dacă te trezeai la opt, mai puteai, eventual să o prinzi pe nevasta vecinului când pleacă la birou.(…) Acolo, în bombele de cartier, dacă ştiai să cauţi şi erai gabor popular găseai nestemata poliţiei, informaţia. Şi dacă mai erai un pic şi darnic şi dădeai flăcăului care vinde ţigări netimbrate la colţ câte o vodcă sau câte un rom paznicului, limbile se dezlegau altfel”, povesteşte Adi Nica.

Sistemul poliţienesc, supus partidului

Poliţistul reşiţean explică în cartea sa şi de ce şi-a cerut pensionarea. “Pentru ce să mai stai într-un sistem bolnav? Ce motivaţii mai ai atunci când vezi că în faţa ta trec unii care nu ştiu cum miroase un hoţ? Ce satisfacţii ai când ai muncit ca un bou de jug 25 de ani, n-ai luat niciodată decât diplome, iar salariile alea de excelenţă, bani, bani, destul de mulţi, le iau băieţii care fac tabele, statistici, au buzele groase de atâta pupat în cur? Ce bucurii să ai atunci când băieţii ăia care dictează, sau lucrează după dictare, fac din tine persona non grata?”

Adi Nica crede că sistemul în sine nu este nemernic şi că e bine gândit, pe principii sănătoase în teorie. În practică însă lucrurile stau cu totul altfel.


Traian Berbeceanu, alături de autorul Dan Nica (drepta), la ceromia de lansare a cărţii FOTO expresdebanat.ro

“Imediat după ’90, o periodă scurtă de câţiva ani, şefii inspectoratelor judeţene erau numiţi în posturi dintre ofiţerii cu experienţă, un lucru benefic, care din păcate nu a rezistat. (…) Dar odată cu noua politică balcanică a apărut şi prima nemernicie a sistemului. Când se scotea la concurs postul de inspector şef, de regulă acesta era unul dintre cei care erau agreaţi de partidul de la putere, omiţându-se tocmai criteriile alea de profesionalism şi capacitate. Pentru a se păstra o aparenţă democratică, şi asta se practică şi azi, la concursul pentru postul de inspector şef se înscriau obligatoriu încă unul sau doi candidaţi, dar aceştia erau doar pe hârtie, întrucât, de la plecare la Bucureşti, se cunoştea deja numele noului inspector şef, cărţile fiind dinainte făcute”, scrie poliţistul reşiţean în cartea sa, adăugând că metoda s-a extins apoi şi la celelalte funcţii din inspectorat, municipii şi oraşe.

”Tot ceea ce s-a numit în funcţiile de adjuncţi, şefi de servicii, şefii de municipii şi oraşe, ulterior şefi de birouri, s-a făcut exclusiv pe aceleaşi criterii”. Apoi nemernicia din sistem continuă prin poliţele care se plătesc din patru în patru ani şi li se pun în spate unor poliţişti care trebuie schimbaţi, fapte pe care nu le-au făcut.

Chef cu un interlop

Adi Nica a căzut în dizgraţie, prin anul 2013, după ce la un chef prilejuit de ziua sa de naştere a participat şi un individ pe care mulţi dintre colegii poliţistului îl considerau un interlop. În cartea sa, Nica îşi motivează relaţia de prietenie dezvăluind că individul respectiv i-a fost cel mai bun informator.

Nica, spune că evenimentul a fost folosit pentru schimbare şefului său, Cornel Băjău. “Era cunoscut că se dorea înlăturarea lui Băjău şi aducerea în locul său a unui poliţist agreat de fostul primar. (…) De altfel, Băjău se făcuse vinovat pentru participarea la ziua de naştere a mea, zi care se consumase într-un local din oraş, nicidecum la domiciliul interlopului, aşa cum au speculat unii prieteni de poliţişti din inspectorat, localul fusese închiriat, interlopul cu pricina fiind unul dintre cei mai buni colaboratori cu care am lucrat, nu numai eu, ci şi alţi poliţişti de la Municipiu şi Inpectorat”, arată Nica în cartea sa.

După cheful de la ziua de naştere, şeful a fost schimbat şi Adi Nica trebuia să ajungă la Administrativ, adică la număratul izmenelor, cum spune fostul poliţist. Numai că tot politicul a rezolvat situaţia. “În nemernicia mea, am apelat la un politician local, om cu putere şi atunci şi acum când scriu, la câteva zile fiind uns şef la postul din Ezeriş. Culmea, după discuţia avută cu politicianul respectiv, a doua zi, şeful m-a chemat în cuib şi mi-a explicat la fel de gingaş, pe înţelesul meu, că domnul preşedinte mă vrea la Ezeriş, iar el ca unul care mă cunoaşte de atâta timp, a confirmat că era păcat să mă plafonez la Administrativ, doar eu am fost poliţist de teren, am prins hoţi”, povesteşte Nica în “Nemernicia unui sistem bolnav”.

A doua zi, după ce s-a pensionat, Adi Nica şi-a lansat cartea în prezenţa a peste 300 de persoane, printre care şi poliţistul hunedorean Traian Berbeceanu, devenit simbol al luptei cu corupţia din sistem. În curând, cartea lui Nica se va găsi şi în librării. Este o lectură interesantă, cele 28 de episoade cuprinzând aspecte trăite de Nica în munca de poliţist, fapte şi situaţii care în mod normal sunt ţinute departe de ochii oamenilor din afara sistemului.

Comments